Cikkek

Így támogat civil szervezeteket Nyíregyházán a Nemzeti Együttműködési Alap

Lázár János miniszter agresszív támadást indított, hogy a kormány befolyása alá vonhassa a „norvég” civil pénzek elosztását. Lássuk, milyen az a Nemzeti Együttműködési Alapnál meghonosodott „jó gyakorlat”, amit a kormány implementálna a Norvég Civil Támogatási Alapnál. Most egy kisebb földrajzi metszetet: a nyíregyházi nyerteseket mutatjuk be.

Az állami támogatás 2010-es megfelezése után tovább csökkent, majd két éve nagyjából stagnál a civil szervezetek támogatására fordítható költségvetési keret. Ráadásul a civil szféra a támogatásokhoz való hozzáférés szempontjából erősen polarizálódik: vannak fix nyertesek, akik mind a szakmai, mind a működési pályázaton nyernek –  és vannak, akik már csak azért rimánkodnak a legfőbb civilpénzosztó Csizmadia László NEA-elnöknek, hogy legalább indokolják meg, miért nem nyertek évek óta egyetlen forint támogatást sem. Hátha akkor a következő pályázaton korrigálni tudják a rendszeresen ismétlődő, elutasításhoz vezető hibákat. És vannak persze, akik már nem is pályáznak.

 A nyerő kultusz

A nyíregyházi nagy nyertesek közül az egyik legtalányosabb a Szent István Nemesi Rend Első Alapítványa. Az alapítvány tavalyi működéséről a beszámoló érdemben semmit nem árul el, a net is mindössze két eseményről: egy helytörténeti jellegű tanulmány kiadásáról és egy tavalyi ételosztásról őriz adatot – ezen felül egyetlen említés sincs a szervezettel kapcsolatban. Az alapítvány 2013-ban összesen 2,2 millió támogatást kapott, ebből – kis kerekítéssel – 1.86-ot a NEÁ-tól szakmai támogatásként. A NEA honlapján így fogalmazzák meg a támogatás célját:

a Kárpát-medencei együttműködés, mint a határon túli magyarsággal kapcsolatos nemzetközi tevékenység területén működő civil szervezet

A nemesi rend első alapítványa idén sem maradt állami támogatás nélkül, ezúttal 800 ezer forintot ítélt meg neki működésre a NEA nemzeti összetartozási kollégiuma (NÖK). A támogatás célja ezúttal 

„a Kárpát-medencei együttműködés, mint a határon túli magyarsággal kapcsolatos nemzetközi tevékenység elősegítése

Hogy a szakmai programjuk megvalósítására kapott támogatást tavaly mire költötték, az a beszámolóból nem derül ki, csak annyi, hogy év végén több mint egymillió forintja volt még az alapítványnak készpénzben.

Külön érdekesség, hogy a nemesi szervezet 2012-ben 2 ezer, 2011-ben 3 ezer forint készpénzzel gazdálkodott, és ebben az időszakban 12 ezer forint kiadása volt – ez némiképp magyarázza is, hogy egy évvel később a milliós nagyságú támogatás miért vált kezelhetetlen bőségű forrássá a szervezet számára. Külön szerencséje a nemesi alapítványnak, hogy az a tény, hogy év végéig nem tudták elkölteni a 2013-as szakmai programjukra nyert támogatás felét, nem akadályozta meg a NÖK-öt, hogy idén újabb közel egymillió forintot ítéljen meg a nemesi első rendnek – igaz, ezúttal működésre.

A rejtélyes alapítvány társadalmi támogatottsága meglehetősen szerény: tavaly mindössze tucatnyi adózó ajánlotta fel adója 1 százalékát a Szent István Nemesi Rend Első Alapítványának, összesen 65 ezer forint értékben. De nem az első nemesi alapítvány a legfurcsább nyertes Nyíregyházán. Hanem „A tanulás uniójáért” Közhasznú Alapítvány. A bírósági nyilvántartás ekképp definiálja az alapítvány célját (erős mondatok következnek!):

Az Euró Atlanti integráció elősegítésének jegyében a Magyarországi kisebbségekkel, valamint a határon túli magyarsággal történő kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás. A célkörbe tartozó személyek társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése céljából, fokozott figyelemmel a határon kívüli magyarság segítését, az Euró Atlanti integrációs folyamatban, ezen belül kiemelten kezelve a nevelés, oktatás képességfejlesztés kérdéskörét és a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítését Magyarországon és a környező országok magyar nemzetiségű és nem magyar lakosságánál egyaránt.”

Hasonló tartalmú és hasonlóképp tört magyarsággal megírt közleményeket olvashatunk a szervezet közhasznúsági beszámolóiban, igaz itt fölbukkannak olyan zavarba ejtő elemek, mint környezettudatos életmód kialakítása roma gyerekek körében, volt állami gondozottakkal együtt. Így, egyszerre. Kicsit mást mondott viszont az alapítvány céljairól idén május 17-én Tomcsik Eleonóra Anna elnök asszony Máriapócson, abból az alkalomból, hogy a helyi görögkatolikus bazilikában egész nap megtekinthető volt a korona másolata:

„(…) szeretnénk a magyar koronát népszerűsíteni határon innen és túl, a gyermekeket pedig a drámapedagógia módszereken keresztül megismertetni ennek az ereklyének a jelentőségével.

Ez az az egyetlen mozzanat, amit az alapítvány honlapja – és az internet emlékezete – dokumentált a szervezet sokrétű tevékenységéből. A korona titkainak drámapedagógiai módszerekkel történő népszerűsítésére ebben az évben közel hatmillió forint támogatásra pályázott a NÖK-től az ezerarcú alapítvány – és kapott is egy milliót működésre, 1,5 milliót pedig a szakmai programja megvalósítására. A nyilvános dokumentumokból sajnos nem ismerhető meg, hogy idén a szentkoronás drámapedagógiával vagy a roma gyerekek környezettudatos nevelésével nyertek.

A szervezetnek 2012-ben 34 ezer forint bevétele, és 47 ezer forint kiadása volt; a 2013-as mérleg és beszámoló pedig – bár ezt a jogszabály egyértelműen előírja – nem érhető el az alapítvány honlapján. Tavaly 11 magánszemély 28 ezer forint értékben rendelkezett az adója 1 százalékáról az alapítvány javára.

De Nyíregyházán nemcsak ez a szentkoronás vonal jött be a NEA NÖK-nek: a Kutyafáját Egyesület is kapott 1 millió forintot a „Kárpát-medencei együttműködés, mint a határon túli magyarsággal kapcsolatos nemzetközi tevékenység elősegítése” érdekében. Hogy mi szerepel a mostani nyertes pályázatban, arról az egyesület honlapja nem árul el semmit, ellenben megtudhatjuk, hogy

„(…) mi az a Kutyafája? Egy olyan név alatt futó szolgáltatás, ami még Magyarországon nincs. …né vagyok, kisállatok részére panziót, óvodát és kozmetikát működtetek.”

És valóban, részletes tájékoztatást kapunk a szolgáltatásokról és az árakról. Van például „aljszőrszedés speciális eszközzel (Fulminátor)”, csak épp a nemzeti összetartozásról nem esik egy szó sem. Az egyesület, a NAV nyilvántartása szerint, tavaly nem jutott egyszázalékos felajánlásból bevételhez.

Láthatóan különleges kedvence a NEA NÖK-nek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gasztronómiai Egyesület. Az egyesület 2013-ban úgy kapott 3,9 millió forintos támogatást, hogy a 2011-es beszámolóját egy év késéssel adta le. A pályázati kiírásban egyértelműen kizáró ok a le nem adott közhasznúsági jelentés. A pályázat határideje 2013. március 25-e volt. A bírósági érkeztető bélyegző szerint az egyesület éppen ezen a napon adta le a 2011-es(!) beszámolóját. Hasonlóképp járt el egy másik idei nyíregyházi nyertes, a Magyar Huszár Alapítvány : a törvényes határidő után öt hónappal, de a szakmai pályázat leadási határideje előtt három nappal adta le az előző évi közhasznúsági jelentését.

A szabolcsi gasztronómusok mindenesetre idén is kaptak közel 3 milliót, bár az egyesület tavaly esedékes volt beszámolóját a bíróságon még most digitalizálják. Az meg talán senkit nem lep meg, hogy a két év alatt közel hétmillió forint civil pénzt elnyert egyesület tevékenységének alig van nyoma a neten: sehol egy hirdetmény, egy étteremkritika vagy legalább egy recept, mindössze néhány említés, alapvetően rövidhírekben. És hasonlóképp az előzőekhez, a szabolcsi gasztronómia fáklyavivőjének is tavaly kezdett bejönni az élet: 2010-11-ben még az egyesület bevétele összesen nem érte el a negyvenezer forintot.

Kik kicsoda Nyíregyházán

2012 óta, amióta a NEA osztja a civil pénzeket, mintegy ezer pályázatot nyújtottak be nyíregyházi civil szervezetek, ezeknek hozzávetőleg a harmada nyert valamennyi – jellemzően egymillió forint alatti – támogatást.

A  Kertvárosi Közösségi Életért Alapítvány idén először pályázott, és mindkét pályázata nyert, összesen mintegy másfél millió forintot. A támogatás célja mind a szakmai, mind a működési pályázat esetében „vallási tevékenység”, ami nem is annyira meglepő, hiszen a görögkatolikus egyházhoz szorosan kötődő szervezetről van szó – ráadásul a Kertvárosi Közösségi Életért Alapítvány képviselője Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke.

Május végén egyébiránt fontos megbeszélések zajlottak Seszták megyei elnök és Latorcai civilügyi helyettes államtitkár között a civilek és a politika kapcsolatának tárgyában – kérdés, melyik felet melyik politikus képviselte-, melyről a megyei önkormányzat honlapja „Még tovább mélyíteni” címmel adott hírt. A cikk szövege alatt közvetlenül toboroz Facebook-híveket az önkormányzati hírmondó: „Kövesse Ön is Seszták Oszkárt (…)”

Tovább bonyolítja a dolgot, hogy az alapítványnak a támogatást mindkét pályázat esetében a NEA nemzeti összetartozás kollégiuma (NÖK) ítélte meg. A kollégium elnöke Kondra Laura, aki kollégiumi elnöksége mellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat osztályvezetője, ebbéli minőségében tehát Seszták Oszkár beosztottja.

Hasonló érdekkonfliktus gyanúja merül fel a Kárpátok Eurorégióért Regionális Fejlesztési Közhasznú Egyesület nyertes pályázataival kapcsolatban: a szervezet idén 900 ezer forintot kapott a kollégium döntése nyomán működési támogatásként, és másfél milliót szakmai programjainak megvalósítására; tavaly a kétféle támogatásból pedig összesen 4,6 milliót.

Az egyesület Nyíregyházán a megyei önkormányzat épületében lelhető fel, ügyvezető igazgatója nemzetközi referensként dolgozik az önkormányzatnál. A szervezet egyik alapítója Seszták Oszkár, soros elnöke Karakó László, a megyei Fidesz-frakció vezetője. Az már szinte csak érdekesség, hogy az egyesület a beszámoló-közzétételi kötelezettségének utoljára majdnem tíz éve tett eleget: a honlapjukon olvasható utolsó közhasznúsági jelentés a 2004-es évről szól.

Az önkormányzathoz kötődő regionális fejlesztő egyesület mellett feltűnően sikeresek voltak Nyíregyházán a görögkatolikus egyházhoz közeli alapítványok is: az említett Kertvárosi Közösségi Életért Alapítványon túl 2,8 milliót kapott a  görögkatolikusok Szent Panteleimon Alapítványa (mindkét pályázatuk nyert), és jutott 1,3 millió a szintén az egyházhoz kötődő Szent Miklós Alapítványnak is; két pályázaton két milliót nyert a nemzeti összetartozási kollégium döntése alapján a Napfelkelte Alapítvány, melynek alapító okirat szerinti célja a Nyíregyháza-Orosi Görögkatolikus Egyházközség támogatása.

Nyilvánvalóak az összesen 2,5 milliót nyert Kaptár Kateketikai és Pedagógiai Társulás egyházi kötődései: az alapítvány képviselője dr. Obbágy László, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola tanára, az alapítvány maga pedig a az egyház egyik helyi parókiájának címére van bejegyezve. Ugyancsak a mindkét pályázaton nyertes szervezetek elitklubjába tartozik az idén 1.9 milliót nyert a Gyerekek, Családok, Anyák Kreatívan Közhasznú Egyesülete. Ez a szervezet is több szálon kötődik a görögkatolikus egyházhoz: az egyház szerepel az egyesület támogatói között, és az események egy részét is a helyi görögkatolikus plébánián rendezik.

Korábbi cikkeink a civil szervezetek állami támogatásairól

20 millió forint pártpénz, 290 millió forint magánadomány a kormány civiljeinek

Nemzeti Együttműködés: Deutsch, Tarlós, Tőkés és Pozsgay a legmenőbb civilek

Békemenet után kísértetjárás: fantomok és álcivilek kampányolnak Bajnai ellen

Itt a civil támogatások listája: a kormány mellett demonstrálni menő

Összesen tehát bőven tízmillió fölött nyertek a görögkatolikus egyházhoz kötődő nyíregyházi civil szervezetek – túlnyomórészt a nemzeti összetartozás kollégiumának döntései nyomán. A kollégium vezetője, Kundra Laura pedig nem csak főnökén, a görögkatolikus egyház iránt egyértelműen elkötelezett Seszták Oszkáron keresztül kötődik az egyházhoz, hanem a neten fellelhető nyilvános dokumentumok szerint személyesen is.

De ezen túl magyarázatra vár a többi támogatás is: például a kutyakozmetika köré szerveződő hazafias tevékenység finanszírozása, vagy a szentkoronás drámapedagógiára biztosított két és félmillió forint. Éppen ezért kikérjük a NÖK döntéseinek indoklását tartalmazó jegyzőkönyveket, hadd tudja meg mindenki, mitől lehet sikeres nálunk egy civil pályázó.

Becker András

(Címlapkép: Hierotheosz Egyesület

 

Megosztás