Cikkek

Üstökös az olajiparban: sikkasztással vádolják a Mol-holdudvar üdvöskéjét

Gyűlnek a kapcsolatok a nagy magyar olajvállalatok és a kétes gazdasági háttérvilág között: akik 2009 óta között figyelemmel kísérték a cégközlönyben megjelenő híreket a meghatározó magyar energetikai cégek menedzsmentjében bekövetkezett változásokról, egy új üstökös pályáját kísérhették figyelemmel.

Egy negyvenes éveit taposó, minimális energetikai háttérrel rendelkező és eddigi karrierjét a nyilvánosság számára jól ismert, nagy cégektől távol építgető egri üzletembert előbb egy Mol-érdekeltségű geotermikus energiával foglalkozó vállalat vezérigazgatójává neveztek ki, ahonnan egy az Olajterv-csoporthoz tartozó mérnökcég első számú posztjára lépett tovább. Az utóbbi vállalatot, a 2012-ben tizenhét milliárd forintos forgalmat lebonyolító OTF Fővállalkozó Zrt.-t ma is ő vezeti.

Csőke László, az egri self-made man tündérmeséjében az egyetlen folt az, hogy amikor nem az OTF-et vezérli, akkor az egri törvényszéken vádlott a Szalók Holding Zrt. ügyében: felbujtóként minősített hűtlen kezelés kísérlete, minősített pénzmosás, sikkasztás és csalás bűntette szerepel a vádpontok közt. Csőke az újságokban 2009-es váratlan feltöréséig kifejezetten zavaros gazdasági sztorik háttéralakjaként is szerepelt. A üzletember Hargitai György holdudvarához tartozik, aki vádlott-társa is az egerszalóki fürdőberuházás ügyében: a Waltham-ügy és a CW Bank csődje kapcsán elhíresült Hargitait már bemutattuk az Átlátszón. Abban a cikkben Csőkét még mint csak Cs. Lászlót emlegettük a válottak között.

Az egyetlen kérdés így az marad: vajon milyen okból alkalmazta Csőkét éppen az elmúlt évek nagy energetikai botrányairól szóló újságcikkekben szereplő két magyar cég? Mint azt az Index összegyűjtötte, a „ma már rezsimilliárdokból gazdagodó Mol Energiakereskedő offshorosítása, a volt horvát miniszterelnök barátjának küldött 5 millió euró és az Emfesz köré épült, 16 milliárd forintot elnyelő céghálózat” közötti kapcsolatot az olajterves/molos Tóth József szolgáltatja. Tóth tavaly év végéig az Olajterv-csoport egyik vezetője volt, egy nemzetközi szakmai konferencián közzétett önéletrajza szerint pedig a Mol vezérigazgatójának főtanácsadójaként dolgozott 2002 és 2010 között. Csőke személye egy újabb, a homályos háttérbe vezető szállal szolgál a történethez.

Kétes tapasztalat

Az egri lakcímű üzletember eddigi egyetlen, kifejezetten energetikai irányú üzleti kiruccanásában a kilencvenes évek végén (üzemanyag ügynöki nagykereskedelmére) alapított DPP Dunai Kőolajtermék Terminál Rt. igazgatótanácsában 1998-tól 2004-ig volt szerencséje együtt tevékenykedni a szlovák Ján Kridlával. Kridla neve későbbről, a Mol Energiakereskedő Zrt. (mai nevén: Met) történetéből lehet ismerős az olvasónak. Az „offshore gázmilliárdok” ügyletén hasznot húzó cégben a Mol melletti résztulajdonos személye 2012-ben változott: a mai napig nem teljesen világos hátterű belizei Normestont váltotta egy offshore cégkonglomerátum, amelynek hátterében az Átlátszó korábban több ismert magyar üzletembert is felfedezett.

A Normestont azonban néhány apróság ma is a céghez kapcsolja: ilyen például az energiakereskedő vállalat székháza. És Kridla személye is: ő az orosz Jukosz korábbi szlovákiai embere. A Normeston távozásával az általa a Mol Energiakereskedő igazgatótanácsába (it) delegált képviselők is mind kikerültek a képből, kivéve Kridlát. 2012 november 12-én, amikor a Met közgyűlése átvezette a tulajdonosi változás következményeit, Kridlát az orosz hátterű belizei vállalat delegáltjaként előbb törölték az it-ből, majd az új résztulajdonos, az RP Explorer Liquid Fund jelöltjeként újra be is vették. Kridla olyannyira fontos résztvevője volt az RP-projektnek, hogy a Mol Energiakereskedő cégaktájába becsatolt kajmán-szigeteki cégkivonat szerint már az év áprilisában, vagyis jóval a tulajdonrszerzést megelőzően egyike volt a cég mindössze három igazgatójának a magyar Nagy György és az ír Peter Olden mellett.

Válasz helyett

Hosszú kérdéssorban érdeklődtünk a Csőkét alkalmazó cégeknél, egyebek mellett arról, hogy miért alkalmazták a sajtóban is jól dokumentált előélettel bíró üzletembert, és arra is megkértük őket, hogy kommentálják a mostani büntetőeljárást. Az OTF emailben elküldött kérdéseinkre nem válaszolt. A CEGE a kérdések egy részét válaszolta meg a következővel: „Csőke László munkája vezérigazgatóként a CEGE Zrt. geotermikus kutatási stratégiájának újragondolása, a potenciális földrajzi területek leszűkítése, a műszaki előkészítő munka koordinálása és egy jelentős költségcsökkentés végrehajtása volt. Feladatait eredményesen elvégezte. A geotermikus koncessziós pályázati kiírások késlekedése (összesen 4 év csúszás) miatt a CEGE Zrt. nem tudott további érdemi szakmai munkát folytatni. A határozott időtartamra szóló kinevezés egy projektcég esetében általános gyakorlat.” Csőke Lászlót telefonon elértük, ám nem kívánt nyilatkozni.

Csőkének más ismerőse is van az offshore gázbiznisz homályos hátteréből, név szerint Iványi Pál, aki felügyelőbizottsági tag volt egy olyan telekommunikációs cégben, amelynek két tulajdonosa közül az egyik személyesen az egri üzletember volt, a másik pedig egy olyan offshore cég, amelynek ő volt a kézbesítési megbízottja. A volt MSZMP Politikai Bizottság-tag Iványiról korábban azt írtuk, hogy családjával együtt ahhoz az egymással több szálon keresztül szorosan összefonódott, főleg ingatlanos cégekből álló hálózatnak a része, amelyhez Kárpáti Péter (Mol Energiakereskedő székhelyéről elnevezett válllalat ügyvezetője) és Fazakas Imre (aki az orosz Jukosz olajtársaság korábbi térségi képviselőjeként is ismert, valamint az INA-ügyben is emlegették) is kapcsolódik.

Korábbi cikkeink az offshore hátterű energiakereskedőkről

Ingatlanokban parkolnak az Ina-ügy szereplőinek százmilliói

Nagy György és Garancsi István is részesülnek az offshore gázbizniszből

Orosz hátterű cégháló az INA korrupciós ügye körül

Orosz oligarcha lehetett a Mol tulajdonostársa

Ebben a céghálóban feltűnik egy Redis nevű kft. is, ahol korábban felügyelőbizottsági tag volt Iványi Pál, mostani tulajdonosai közt pedig szerepel Fazakas Imre és felesége is. Fazakas a Contradex Kft.-ben is résztulajdonos, ahol ma a Redis egyik korábbi felügyelőbizottsági tagja, Nardai Tibor résztulajdonos. Nardai – korábbi vidimpexesként egy újabb valószínű Hargitai-ismerős – pedig egy újabb kapcsolat a homályos köztes emberek és a top magyar olajos cégek között: tavalyelőtt február óta ugyanis Csőke mellett ő is az Olajterv-csoporthoz tartozó OTF Fővállalkozó Zrt. vezetőségéhez tartozik.

Nardai az OTF-nél a külföldi képviseleti tevékenységet koordinálja. A cégnek erre valószínűleg szüksége is van, ugyanis cégbírósági iratok szerint a korábban az INA-nak több nagyértékű beruházásban is dolgozó OTF még ezután évekkel is perben állt a horvát céggel, hogy pontosan milyen okból, azt nem tudjuk.

Sarkadi Nagy Márton

 

Megosztás