Hírek

Napi Mutyimondó: Semjénnek nincs háza. Mondom nincs.

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

Semjénnek nincs háza. Mondom nincs.
Az Átlátszó kiderítette, hogy Semjén Zsoltnak nincs háza Gánton. Mondom, nincs. A kis Fejér megyei faluban ugyan klafa kis vadásztársaság van, ahova a szenvedélyes vadász, miniszterelnök-helyettes rendszeresen jár, de a vadásztársaságtól pár lépésre található új építésű ház nem az ő háza, hiába tudják úgy a helyiek. Az ingatlan természetesen nem szerepel Semjén vagyonnyilatkozatában sem, mert, mondom, nem az övé. A papírok szerint az énektanár felesége, az idős édesanyja és évtizedek óta Stockholmban élő bátyja tulajdonában van, tehát a politikusnak semmi köze hozzá, se a gondozott kerti tavacskához, a sütödéhez és a hatalmas fából készült szoborhoz sem, amelyek mind-mind a házhoz tartoznak. Csak annyi köze van hozzá, hogy úgy jár oda, mintha haza járna – szinte hetente vadászik arrafelé.

Brüsszeli hidegháború?
Felröppent ugyan a hír hogy minden Magyarországnak járó uniós támogatást befagyasztott az Európai Unió, amíg Brüsszelben el nem fogadják az új, erősen a miniszterelnök környezetébe központosított elosztási rendszert, aztán kiderült, nincs befagyasztás, nem álltak le az uniós kifizetések, igaz, éppen számlákat sem küldünk ki Brüsszelnek, amik alapján a pénzeket utalni kellene. Ha küldenénk, akkor viszont Brüsszel valószínűleg tényleg nem utalna, vagyis azért ez inkább olyasmi, mint a befagyasztás, csak mégsem. A hírek szerint elég nehezen fogadta a változtatásokat Brüsszel, bár korrupciós veszélyről nem beszélnek.

Titokzatos helikopterbeszerzés
Ha valamit a sajtó titokzatosnak minősít, szinte biztosak lehetünk benne, hogy valami nincs rendben, nagy eséllyel korrupciógyanús ügyletről van szó. A HVG írta meg, hogy belső kormányzati vizsgálat indulhat a honvédelmi tárcánál, mert április elején közbeszerzés nélkül vettek használt, orosz helikoptereket. Pályázatnak nem lelni nyomát a Közbeszerzési Értesítőben, s a HVG által megkérdezett parlamenti nemzetbiztonsági, illetve honvédelmi bizottsági tagok sem emlékeznek, hogy ez ügyben titkos beszerzésre kért volna engedélyt a tárca. Az ügylet pikantériája, hogy azt egy olyan közvetítő cégen keresztül bonyolították, amelyet korábban MSZP-közeliséggel vádoltak. Ügyvezetője Moszkvában végzett, és jó kapcsolatai voltak az Apró-családdal.

Jobban teljesít a kormánykorrupció.
Civil szervezetek, köztük az Átlátszó is, hónapkon át követték nyomon, hogy mennyit költöttek a pártok a kampányra. Ezek a sokat tapasztalt civil szervezetek is megdöbbentek azon, hogy az idei választási kampány során a parlamentbe jutott pártok összesen több mint 3,5 milliárd forinttal többet költöttek a megengedettnél. A Lehet Más a Politikát (LMP) leszámítva mindegyik parlamenti párt vagy pártszövetség túllépte a törvényes határértéket. Jól jártak a kamupártok is: több mint négymilliárdot kaptak az államtól, de – hoppá, hoppá – 3,6 milliárd forinttal nem tudnak elszámolni. Részletek az adatokról a képmutatás.hu-n.

Új médiacézár született
A VS.hu arról az üzletemberről ír, akinek üzleti csoportja vásárolhatja meg a finn tulajdonostól a 18 milliárd forint éves árbevételű Sanoma médiavállalatot. A lap szerint ő is egyike annak a  jobboldali befektetőkből álló elitcsapatnak, amelynek meghatározó személyiségei bankárokból lett milliárdosok. A hírek szerint nem túl valószínű, hogy az új magyar médiacézár egyben tartja frissen szerzett birodalmát, a Sanoma-portfolio többet érhet, ha darabjaiban értékesítik.

Tarlós helyettesei és a költségtérítés
főváros gyorsan gondoskodik róla, hogy Tarlós két helyettese a parlamenti mandátumuk megszűnése után se maradjon költségtérítés nélkül, bár rászorulni nem igazán szorulnának rá: az egyik főpolgármester-helyettesnek például 21 ingatlana, 2 autója és 20 milliós megtakarítása van. Főnökük, most gyorsan átnyom egy olyan javaslatot, amivel kompenzálják őket az elveszített juttatás miatt. A parlamenti képviselők juttatásairól az új ciklusban itt egy cikk.


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

További érdekességek itthonról és külföldről:

A szélessáv és a milliárdok. Az illetékes minisztérium szerint Magyarország a következő években mintegy 200 milliárd forintot költ a teljes széles sávú internetlefedettséghez szükséges infrastruktúra fejlesztésére. Az összegből 80 milliárd lehet az uniós támogatás.

Legális pénzmosás. Az Index szerint eddig 74-en éltek a legális pénzmosási lehetőséggel,  ennyi úgynevezett megtakarítási számlát nyitottak, amelyekre 6 forintot fizettek be. A konstrukció lényege, hogy a magánszemélyek által elhelyezett legkevesebb ötmillió forintos összeg származását és a közteherfizetést nem firtatja az adóhatóság.

A Mol-tanácsadó és a horvát kenőpénz. Avagy a TASSZ cáfol. Visszautasította Hernádi Zsolt egykori főtanácsadója a horvát Jutarnji list hétfői cikkében megjelenteket. A lap azt írta, hogy Tóth József tulajdonrésszel rendelkezett abban a cégben, amely a kenőpénzt kifizette az INA irányítási jogainak megszerzéséért.

EU intézmények. Megjelent az Európai Unió intézményeinek korrupciós kockázatait összegző jelentés, amely kiemeli, hogy fájóan hiányzik a kötelező érvényű lobbiszabályozás, és az is, hogy az EP képviselők és EU biztosok vagyonnyilatkozatait senki nem ellenőrzi szisztematikusan.

Új szankciók Putyin ellen. Hét, Putyin „belső köreihez” tartozó orosz magánszemély és 17 vállalat ellen jelentett be szankciókat az Egyesült Államok az ukrán válság miatt. A Fehér Ház hivatalos közlése szerint a döntés válasz Oroszország folytatódó illegális beavatkozásaira Ukrajnában. A New York Times cikke a várható hatásokról.

Rana Plaza. A Transparency International oldala azt foglalja össze, mi történt azóta Bangladeshben, hogy összeomlott egy bérmunkásokat alkalmazó ruhagyár Dhakában és a katasztrófának több mint ezer áldozata volt. A háttérben persze itt is a korrupció.

Megosztás