Hírek

Napi Mutyimondó: Némethné bújócskázik, de autóra bezzeg van pénz

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Átláthatatlan magyar állami vállalatok
A Transparency International legújabb jelentése a magyar állami vállalatok átláthatóságát vizsgálta meg, de leginkább átláthatatlanságot tapasztalt – nagyjából ugyanolyat, mint a magyar állam más bugyraiban. A nemzetközi antikorrupciós szervezet szerint ez is arra utal, hogy üzleti és politikai érdekcsoportok tartják fogva a magyar államot, amely összességében így nem az adófizetők érdekében működik. Összesen 66 állami céget vizsgáltak meg, és csak kettő volt rendben, a többiek inkább rejtegették az információikat, ezzel megsértve annak az államnak a törvényeit is, amelybirtokolja őket. Szomorú kép.

Bujócskázás Paks-ügyben
Megvolt az első tárgyalása annak a pernek, amelynek tétje, hogy megkapják-e a civil szervezetek a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól  a paksi bővítést megalapozó hatásvizsgálatoket és elemzéseket. Némethnéék persze bújócskáznak: a kérés  elutasításakor még arra hivatkoztak, hogy a kért adatok a döntés megalapozását szolgálják és így 10 évig nem nyilvánosak. Ezzel szemben a tárgyaláson már azzal érveltek, hogy nem is ők az adatkezelők, és nincs is náluk olyan dokumentum, amire kormányzati emberek utaltak nyilatkozataikban, tehát máshol kell kopogtatni. A bíró szerint is a „mocsárban tapogatózunk”. Érdekes olvasnivaló arról, hogy milyen nagy nemzetközi kontextusba illeszkedik a paksi bővítés.

Bukott a Médiatanács
Hiába akart titkolózni a Médiatanács, nem teheti. A szervezet nem titkolhatja tovább az országos kereskedelmi rádiós díjak összegét, miután a Kúria előtt végérvényesen elbukta az Origo által indított pert. Igaz, a két évig tartó eljárás alatt az egyik rádió meg is szűnt, de az igazság legalább győzött.

Kormányautókra bezzeg van pénz!
Blikk írta meg, hogy hiába vezettek be a válságra való tekintettel költségstopot az eszközbeszerzésekre az állami intézményeknél, valahogyan ez alól az autóvásárlás kivétel volt. A lap összesítette, hogy négy év alatt 163 milliárd ment el a minisztériumoknál eszközvásárlásra, az összeg több, mint egyharmadát, 61,5 milliárd forintot a Németh Lászlóné által vezetett Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak sikerült elköltenie.  Az összköltés legnagyobb része, mintegy 40 százaléka informatikai eszközök beszerzésére ment el, de hogy-hogy nem jutott 37 milliárd a minisztériumok gépkocsi vásárlásra is. No meg utazásra, 26 milliárd. Az elmúlt félév részletes adatairól az Átlátszón lehet olvasni egy közérdekű adatkérés alapján.

Titokzatos háttérember a bíróság előtt
Az oknyomozó portál egy olyan kavarógépről ír, aki számos gyanús ügylet körül ott legyeskedett az 1990-es évektől mostanáig. Az apropó, hogy az üzletember éppen bíróság előtt áll az adófizetőknek súlyos károkat okozó egerszalóki fürdőberuházásban betöltött szerepe miatt, de nem nagyon aggódik, mert eddig sohasem sikerült leültetni. Pedig a lista szép, és tényleg csak a feketeöves emlékezőművészek tudják visszaidézni, hogy pontosan miről is szólt a Gigastorage-ügy, a CW Bank csődje vagy az MVM-es offshore-botrány. A lényeget így lehetne összefoglalni: mindenhol volt vagy jelenlegi titkosszolgák, esetleg Stasi-ügynökök is ministráltak, rengeteg pénz eltűnt, és nem lett felelős. Az Átlátszón szép hosszú cikk, és videó.


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Fasiszta szekció: nyilasoknak megy az egyszázalék?
Az Átlátszó számolt be arról, hogy egy furcsa nyilaskeresztes szervezetnek is mehetnek a személyi jövedelemadó egy százalékai. A Pax Hungarica Mozgalom a második világháború után kivégzett Szálasi Ferenc nevével fémjelzett hungarista nyilaskeresztes párt szellemi örökösének tartja magát. Csoportjaik megtalálhatóak az ország több megyéjében, sőt már a Felvidéken is, és a Betyársereghez hasonlóan egy más célokra bejegyzett, sőt közhasznú státuszú alapítvány átvételével legalizálták magukat. És arról is az oknyomozó portál írt, hogy szorul a hurok a Kurucinfó körül. Az Átlátszó blogja szerint tanúként idézte be a kurucinfó domain-bejegyzőjét és szerverszolgáltatóját a San Franciscó-i kerületi bíróság, miután az antiszemitizmus ellen fellépő Tett és Védelem Alapítvány az Egyesült Államokban is eljárást kezdeményezett, hogy kiderüljön, kik a felelősök a nemzeti radikális portálon elkövetett jogsértésekért. Az Átlátszó egy tavalyi cikkében leplezte le, hogy egy Kaliforniában élő magyar áll a portál mögött.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Orvosok és a hálapénz-dilemma. rezidensszövetség a legfőbb ügyésztől kér értelmezést a hálapénzről, mert a Btk. szerint elmarasztalható egy orvos olyasmiért, ami két minisztérium véleménye szerint sem számít vesztegetésnek. A kötelező jogi erővel nem bíró minisztériumi állásfoglalás szerint ugyanis az előre nem ígért, az orvos és az ápoló által nem kért, utólag adott és elfogadott hálapénz nem jogtalan előny, vagyis nem valósítja meg a vesztegetés tényállását.

Ki nem fizetett milliók Tiszabecsen. tiszabecsi általános iskola felújítási munkálatai során több millió forintot nem fizettek ki az alvállalkozóknak – állítja az egyik érintett cég tulajdonosa. A hatóságok évek óta tologatják egymás között az ügyet, de megnyugtató eredmény még nem született.

Feketelista a feketefoglalkoztatókról. Neves cégek is szerepelnek azon a listán, amelyet a NAV tett közzé a feketén foglalkoztató vállalkozásokról. Egy linken lehet böngészni az excelt.

Csellel vennék be a Takarékbankot. Egy bírósági vétó után cseles húzással kerülnék meg a pénzintézet megszerzéséért küzdő üzletemberek, hogy be kelljen várni az Alkotmánybíróság döntését.

Az ügyészség szépen kér, avagy mi van? Megint megússza a Gyermekrák Alapítvány vezetője, akit az Index buktatott le, hogy láthatóan magáncélra használta az alapítványi autót.  Nos, a felügyeletet ellátó főügyészség megvizsgálta az ügyeket, és megkérték az elnököt, hogy javuljon meg, tegye rendbe a szervezet gazdálkodását, és ne használja az alapítvány autóját magáncélra.

Berlusconi, a közmunkás. A volt olasz kormányfő bejelentkezett a közmunkát kijelölő bírósági hivatalba, és a jövő héten megkezdi az adócsalásért rá kiszabott közhasznú munkavégzést egy Milánó-közeli idősek otthonában.

 

Megosztás