Hírek

Napi Mutyimondó: nem minden közpénz, ami annak látszik

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Dicsőségfal
Hogy ne kerüljön le a napirendről a Pancho aréna, kezdjük Felcsúton a napot. A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia támogatói közt szerepel a Békés Drén Kft. és a Mészáros és Mészáros Kft. A két cég nemcsak a labdarúgás iránti elkötelezettségében, hanem a vízminőség-javításban is egymásra talált. Az Origo azt írja, az elmúlt hónapokban kezdték el szétosztani azt a 140 milliárd forint európai uniós keretet, amelyet Magyarországnak víztisztításra kell fordítania. A Békés Drén és a felcsúti polgármester Mészáros Lőrinc cége egy konzorciumban nyertek ebből az összegből 34 milliárd forintot. A konzorciumban jelen van még a Duna Aszfalt is, amely szintén a Puskás Akadémia egyik támogatója. Közben Mészáros Lőrinc a Heti Válasznak azt nyilatkozta, hogy nem a Fidesz kormányoknak köszönhetően gazdagodott meg. A hét eleji közpénz, nem közpénz vitára reagálva pedig elmondta, hogy a Pancho aréna nem közpénzből épült, sőt, a beruházás akkor valósult meg, amikor Orbán Viktor még ellenzékben volt. Mészáros azt a bizalmas információt is megosztotta, hogy a miniszterelnök már 1999-ben a futballakadémia megalapításáról álmodozott.

Elvándorolt vagyon
Beperelte L. Simon László fideszes politikust a testvére az elsíbolt családi vagyon miatt. Simon Gábor azt mondja, ő teljesen megbízott bátyjában az apjuk halála utáni osztozkodás során, mindent aláírt amit bátyja elé rakott, és a testvére kihasználta ezt. Az Átlátszó videóinterjút készített Simon Gáborral, aki azt állítja, milliárdos vagyonról van szó. A lap korábban márbeszámolt arról, hogy Simonék családi cége, a Simon és Simon Kft. közvetett offshore tulajdonba került pár éve.

Mire kell a rendszer?
A Mutyimondó korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank megvásárolta az átutalásokat bonyolító Giro Zrt.-t, és ezzel beleláthat a lakossági átutalásokba is. A cég pénzforgalmi rendszere kezeli a lakossági utalások nagy részét, a sürgős, nagyösszegű utalások egy másik rendszeren keresztül zajlanak, amelyet az MNB működtet. A hvg.hu annak próbált utánajárni, mi állhat az ügylet hátterében. Válasz egyelőre nem érkezett. A lap által megkérdezett szakértők szerint nem a tranzakciók, hanem a Giro tulajdonában lévő Központi Hitelinformációs Rendszer, és az abban szereplő adóslisták tartalmazzák az érdekes információkat. A hvg.hu megemlíti még, hogy a korábbi jegybank-vezetés 2005-ben és 2010-ben is áruba bocsátotta Giro részesedését, de nem találtak rá vevőt.

 A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

 

Egyik óriás a másik ellen
Nem piaci eszközökkel való piacszerzésről ír az Átlátszó: a takarékszövetkezetek feletti befolyás megszerzése szervezeti, személyi és jogszabályi szinten zajlik egy ideje. A Fővárosi Törvényszék megtiltotta a Takarékbank Zrt. részvényeinek eladását. A törvényszék az Alkotmánybírósághoz fordult, és kérte a tranzakciót lehetővé tevő jogszabály alkotmányellenességének kimondását és megsemmisítését.

Lesz-e Lex Rogán?
Habár egy szóval sem említette Rogán Antal nevét az egyik fideszes országgyűlési képviselő, mégis elég nyilvánvaló, hogy a vagyonnyilatkozat-botrányba keveredett V. kerületi polgármesterre gondolt, amikor azt mondta egy tévés nyilatkozatban, hogy a jövőben szankcionálhatják az elrontott, vagy hibásan leadott képviselői vagyonnyilatkozatokat, és akár anyagi felelősségük is lehet ebben az érintetteknek. A Magyar Narancs rámutatott, hogy Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár is hibás vagyonnyilatkozatot nyújtott be. Az államtitkár azzal érvelt, évek óta ugyanazt a számot írja be a nyilatkozatba, idő hiányában követte el a hibát és „nem követi, hogy milyen fizetése van”. A 444.hu az egyik legjobban kereső honatya, Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos életét és vagyonát foglalta össze öt képben.

Kedvenc producerünk tovább ível
Újabb 203 millió forintot kapott Kálomista Gábor filmterve. Az ismert jobboldali kötődésű filmproducer kft.-je a támogatást azután kapta, hogy  a filmnek már korábban is jutattak egyszer  70 milliót gyártási támogatásként, előtte pedig szintén a Filmalaptól nyert 420 millió forintnyi állami támogatást. Az érdekes az, hogy a forgatókönyvíró egyben a  Filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatója, sőt tagja az állami támogatásokat odaítélő Filmszakmai Döntőbizottságnak is, igaz ennek a pályázatnak az ügyében – a jól ismert és a korábbi kormányok alatt is előszeretetttel alkalmazott módszer szerint  – nem ő szavazott, hanem a póttag.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Nem titkolózhatnak tovább. Pert nyert az Origo a Médiatanács ellen az országos kereskedelmi rádiós díjak ügyében. A Kúria döntése szerint a Médiatanács nem titkolhatja tovább, miért csökkentette az államnak fizetendő díjat a 2009-ben botrányt kavart frekvenciagyőztes rádióknál.

Strabag, Közgép, Swietelsky. Ez a három cég vezeti a 2013-as közbeszerzésekben megnyert tételek összesített listáját, írja a Portfolio.

Kikötőfejlesztési biztos. Miniszteri biztost is rendelnek ahhoz a harmincmilliárd forintos fejlesztéshez, amelynek célja, hogy egy német acélipari csoport telephelyének kiépítésével kikötőt bővítsenek a Győrhöz közeli Gönyűn. Az Index a Kisalföld nyomán azt írja, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter pénteken írhatja alá a megállapodást a német vállalat vezetőivel.

Szűk esztendők. Azt tanácsolja a fiatalabb maffia tagoknak a Cosa Nostra egyik vezetője, hogy keressenek inkább rendes munkát. Az Independent arról számol be, hogy a börtönben ülő Giovanni di Giacomo arra panaszkodott, alig tudnak havi 5-7 ezer eurót kicsikarni a hotelekből és vállalkozásokból; sokan vannak, akik nem fizetnek és még a rendőrséget is kihívják.

 

Megosztás