Hírek

Napi Mutyimondó: kommunista örökség, kanyarodósáv és kenőpénz

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Meg kéne érteni
Európa egyik legjobb akadémiája lesz a Puskás Akadémia, mondta Orbán Viktor a Hír24-nek. A közel négymilliárd forintból megépült felcsúti stadionra a vállalkozók adták a pénzt, válaszolta a miniszterelnök arra kérdésre, hogy milyen érzés, hogy a háza mellett épült az adófizetők pénzéből egy stadion. Orbán Viktor a közpénzről szóló újságírói kérdést a kommunista örökségből ránkmaradt gazdaságpolitikai gondolkodás részének minősítette. Szerinte a vállalkozók úgy döntöttek, hogy a társasági adó egy részét pont az ő alapítványának stadionjára adják, ezért nem közpénz. Az Átlátszó már hónapokkal ezelőtt felfedte, hogy miért minősül  közpénznek a létesítményre költött összeg egy része. Az Index közben azt írta meg, hogy mennyi pénzt a Magyar Közút Zrt. a felcsúti utak felújítására. Egyvéleménycikk arról, hogy miként működik az Orbán-féle maffiállam és miként illeszkedik ebbe bele, sőt valójában kiváló jelképe a rendszernek a napokban átadott felcsúti futballstadion. Hivatkozás a cikkben az Átlátszóra.

Welsz Tamás macskája
Welsz Tamás, akit a Sólyom Airways-hez és Simon Gáborhoz kapcsolódó személyként ismertünk meg, a magyar bűnügy egyik legizgalmasabb figurájává nőtte ki magát az utóbbi hetekben. Nem elég, hogy hirtelen bekövetkezett haláláról is különféle történetekkeringenek a médiában, tegnap az is kiderült, hogy betörtek az irodájába. A fejlemény igazi Schrödinger macskája jelenség, több újság is lehozta a hírt, de nem tudjuk, valójában mi történt az irodában. Az Origoösszefoglalta a megjelent információkat: a Blikk szerint elvitték a széfet, a hvg.hu szerint nem is volt széf, a rendőrség szerint csak megrongálták a zárat. ANépszabadság úgy tudja, korábban teherautónyi dokumentumot vittek el a vállalkozó irodájából az ügyészségre, de sok értékes dolog maradhatott még ott. A 444 cikke pedig szépen összefoglalta a rengetegkérdést az üggyel kapcsolatban.

Lebukott egy korrupt NAV-os
Egy, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal állományába tartozó pénzügyőrt, valamint egy budapesti ügyvédet vettek őrizetbe, mert a gyanú szerint a pénügyőr éveken keresztül olyan információkat kért le az adóhatóság információs rendszeréből, amelyeket aztán az ügyvéd jól fel tudott használni a védenceinek adócsalásos ügyeiben.  A pénzügyőr persze csak egy kis hal a rendszerben, a nagyhalak meg nem nyilatkoznak. Az Átlátszó hónapok óta szeretné megtudni és közreadni a NAV felsővezetőinek véleményét a hálózatos áfa-csalások ügye körül sokasodó kérdésekkel kapcsolatban, de az interjúkérést a NAV rendre visszautasította.

Elterelés
A NAV statisztikái alapján arra is lehetne következtetni, hogy minden második dohányos leszokott a cigarettáról, vagy kevesebbet szív, írja a Világgazdaság. A lap szerint olyan kevés cigaretta még soha nem fogyott Magyarországon, mint 2013-ban és az idén megdőlhet a negatív rekord. Legalábbis a legális eladási adatok ezt mutatják, és a NAV sem foglal le több csempészárut. A lap a negyedik körös trafikpályázat nyerteseit is átnézte, az adatokból az látszik, hogy még mindig vannak olyan települések, ahol nincsen dohánybolt, ráadásul 865 koncesszióra nem is tudtak nyertest hirdetni.


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Könyv a korrupcióról
Már a kilencvenes évek óta szó van a korrupció elleni küzdelem jelentőségéről, a magáncégek és kormányok sem hagyhatják figyelmen kívül az ezzel kapcsolatos törvényi kereteket. De a közpénzek elcsatornázása még mindig jelen van, és alacsony a kockázata annak, hogy rajtakapják az elkövetőket. Tina Søreide, a norvég Bergeni Egyetem fejlődő országokkal foglalkozó közgazdásza szerkesztette azt a könyvet, amely tizenhat esettanulmányon keresztül mutatja be, hogyan hat a korrupció a fejlődő gazdaságokra. A szerkesztővel a Forbes készített interjút, amelyből kiderül, hogy nemcsak egy-egy ország szintjén kell korrupciós kockázatokra figyelni, gyakran nemzetközi hatásra is erősödhet a korrupció. Ilyen volt például Afganisztán esete. Søreide hangsúlyozza, hogy a korrupció ellenes harcban ma már nemcsak az intézményi szereplők, hanem az újságírók és a civil szervezetek is részt vesznek.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Kenőpénzt kértek a vendéglőstől. A Bors úgy tudja, hónapok óta titokban zajlik a nyomozás egy belvárosi korrupciógyanús ügyben. A lap szerint egy vendéglős tett feljelentést, mert több millió forint kenőpénzt kértek tőle egy önkormányzati tulajdonú helyiség bérbevételéhez szükséges szerződés aláírásánál. Az V. kerület nem tud nyomozásról.

Eladósodott MSZP. „Nagyságrendileg igazak” az MSZP kétmillárdos adósságáról szóló hírek. A párt alelnöke, Gúr Nándor az ATV-nek azt mondta, nehéz helyzetben vannak, írja a 444.hu.

Én leléptem. Korábban április elseji tréfának állította be felmondását Pavel Durov, a Vkontakte, a legnagyobb orosz közösségi oldal alapítója. Mostmár tényleg nem ő áll a cég élén, állítólag hét és fél évig kitartóan hárította az orosz hatóságok próbálkozásait az oldalon zajló diskurzus szabályozására, ezért eltávolították. A százmilliós felhasználói bázissal rendelkező oldal alapítója már nincs is Oroszországban, írja az Index.

Epic fail. Jól kinyomozta egymást két fedett oknyomozó újságírócsoport. Egy bolgár újságírónő azt akarta kinyomozni, hogy a gazdag nyugatiak tényleg pénzért vesznek-e maguknak árvagyerekeket Bulgáriában, ezért hirdetéseket adott fel. A jelentkezők között brit újságírók voltak, akik meg azt akarták kinyomozni, hogy tényleg pénzért adnak-e el Bulgáriában árvagyerekeket.

Britek az átláthatóságért. Vince Cable gazdasági miniszter továbbra is azzal riogatja az Egyesült Királyság üzleti szektorát, hogy új cégregisztert vezettet be, amely minden eddiginél átláthatóbbá teszi azt, kik az ott bejegyzett cégek valódi tulajdonosai, így megnehezítve a korrupciós ügyleteket. A Guardian azt írja, az a terv, hogy egy központi nyilvános adatbázis tartalmazza majd azoknak a nevét, születési dátumát és állampolgárságát, akiknek több mint 25 százalék részesedése vagy szavazati joga van egy cégben.

Korrupcióellenes segély. A rendszert megfertőző rákfene, azaz a korrupció elleni küzdelemre, valamint az orosz gáz importtól való függés csökkentésére ígért ötvenmillió dollár segélyt Ukrajnának Joe Biden amerikai alelnök.

 

Megosztás