Hírek

Napi Mutyimondó: rezsisztansz – minden szabad, ami nem tilos

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Csínján a szankciókkal
Az ukrán állami vagyonok elsikkasztásának gyanúja és Ukrajna szuverenitásának megsértéséhez kapcsolódó tevékenység miatt kerültek ukrán és orosz politikusok, katonatisztek és vállalkozók több országban szankciós listára. Az Átlátszó arról számol be, hogy egy brit tanácsadó cég összegző listáján szerepel Viktor Janukovics volt ukrán elnök, az orosz miniszterelnök-helyettes és Vlagyimir Putyin több tanácsadója is. A Risk Advisory Group tanácsadó cég régiós vezetője az Átlátszónak elmondta, hogy a vagyonbefagyasztásra ítélt személyek egy részének akár egymilliárd dollárt is meghaladó vagyona lehet, a nemzetközi szankcióknak azonban az offshore cégekben elrejtett pénzek és informális megállapodások miatt nem nagyon van hatásuk. Az állami vagyonok hűtlen kezeléséért, Ukrajna területi integritásának megsértéséért és emberijog sértésekért felelőssé tehető személyekről az Európai Unió is adott ki szankciós listákat. Az Átlátszó a magyarországi intézkedésekkel kapcsolatban megkereste a Külügyminisztériumot, ahol azt válaszolták, a korlátozó intézkedések végrehajtása első helyen nem az ő feladatuk. A szankciók foganatosításáról Martonyi János külügyminiszter korábban azt nyilatkozta, csínján kell velük bánni, mert Magyarország gázellátásának 80 százaléka orosz forrásból származik.

Mindent szabad, ami nem tilos
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) társadalmi felelősségvállalás (CSR) és oktatási programjának keretében 50+40 milliárd forintot fog költeni ingatlanokra, műkincsekre, művészek és állami kulturális intézmények támogatására. Az Index egy MNB-s informátortól szerzett tudomást a költekezési tervekről, amelyekre állítólag alig van rálátása a bank felügyelőbizottságának. A lap egyik informátora szerint úgy tűnt, hogy „az egész lényege, hogy a Parlament megkerülésével, az MNB-n keresztül a választások előtt pénzt kapjon a kormánnyal szimpatizáló holdudvar”. Ráadásul, a furcsa pénzköltési tervekkel szemben megfogalmazott kritikára nem hivatalos és hivatalos források szerint is az volt a reakció, hogy az MNB-nek mindent szabad, ami nem tilos. Mindeközben a bank több mint 85 százalékos tulajdont szerzett a lakossági és vállalati átutalásokat lebonyolító GIRO Zrt.-ben. A Mutyimondó egyik olvasója emailben hívta fel a figyelmet arra, hogy ezáltal Matolcsy György fennhatósága alá kerül a teljes elektronikus banki átutalási rendszer és banktitok ide, vagy oda, szerinte félő, hogy az MNB-nek rálátása lehet mindenki számláján a tranzakciókra.

Sóval felhintett telek
490 millió forintot költött eddig arra az FKF Zrt., hogy a korábbi dél-budai útszóró só telephelye helyett újat hozzon létre. És még mindig sorakoznak a listán az ezzel kapcsolatos kiadási tételek. A projekt azért érdekes, mert a telek eladásában érintett az FKF-nek sóbeszerzésben is tanácsot adó ügyvédi iroda, írja az Index. Az ügyvédi iroda képviselte ugyanis a telket tulajdonló céget is egy másik ügyben. Mindeközben pedig az ügyvédi iroda vezetője a Fidesz egyik feltörekvő reménysége. A beruházásra az sem vet jó fényt, hogy az Index újságírója egy ingatlankereső oldalon három olyan telket talált, amely méretre kevesebb pénzért is megfelelt volna az FKF igényeinek.

Rezsisztansz
101 millió forintot kellett volna kifizetnie a Budaörsi Településgazdálkodási Kft.-nek (BTG Kft.) a hibásan kiállított közüzemi számlák miatt. A szolgáltató cég a rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos szerint abban hibázott, hogy az általuk kiállított számlákról nem volt világosan leolvasható, mennyit takarítottak meg az állampolgárok a rezsicsökkentésnek köszönhetően. A büntetést a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szabta ki, a budaörsi szolgáltató fellebezett, a bíróság pedig úgy ítélte meg, hogy nem követtek el jogsértést, sőt, többlettájékoztatást is nyújtottak. Az esetről beszámoló Index megjegyzi, hogy a fogyasztók sem tettek panaszt a számlák miatt.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

További érdekességek itthonról és külföldről:

Kormányunk kedvence. Az az ügynökség, amely a „Magyarország jobban teljesít” hirdetéseket helyezte el a kormány nevében, most a paksi atomerőmű bővítéssel kapcsolatos tenderen nyert. Az Inter Media Group Kft. nettó 550 millió forintért fog médiatervezési és médiavásárlási feladatokat végezni, számol be a hvg.hu.

Állami áruház. Két Tescóban is lesz Kormányablak, ezt jelentette be az áruház a Facebook oldalán. A nagy összeborulás indokolatlan, de legalábbis furcsa, miután tavaly novemberben a kormány egy rendelettel kitette a hipermarketekből a nemzeti dohányboltokat.

„Tudomásul vettem.” Ezt mondta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője arra, hogy a vs.hu meg akarta tudni, hol töltötte egyhetes szabadságát Orbán Viktor. A sajtó munkatársai egyelőre válaszra várnak.

Miénk itt a gáz. Több mint 40 milliárd forintos vételáron szerezte meg a Magyar Villamos Művek Zrt. a fővárosi Főgáz Zrt.-t.

Kitűnő tanulók. Újabb kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Unió a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány miatt, írja az Origo. A csak az állami utalványokra járó járulékkedvezmény révén teremtett monopolhelyzet ellentétes az uniós joggal.

Véletlen egybeesések rezsimje. Egy kutatás szerint az amerikai törvényekben hozott változások a gazdagok és a különböző érdekcsoportok igényeinek felelnek meg. A kutatók 1800 amerikai jogszabály-változást vizsgáltak meg, és arra jutottak, hogy azok nem az átlag amerikai állampolgárok érdekeit képviselték. A szerzők egyenesen kijelentették, hogy a döntéshozó elit és a hétköznapi emberek érdekeinek egybeesése merő véletlen. De legalább olyankor az az illúziója támadhat az állampolgároknak, hogy az ő nevükben hozzák a politikusok a törvényeket.

Feltörték a malacperselyt. Hat kaliforniai tisztviselőtítéltek el korrupció miatt. A tisztviselők saját tartalékként használták az adófizetők pénzét. Összesen 11 millió dollárt sikkasztottak el egy harmincötezer fős kisváros költségvetéséből.

 

Megosztás