Hírek

Napi Mutyimondó: te fizess 5 ezret, hogy Demjánnak is jó legyen

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Kamarai tagdíj: mi, mennyi?
Sokakban felmegy a pumpa évente legalább egyszer, amikor be kell fizetni az 5 ezer forintos kötelező kamarai hozzájárulást, és nem az 5 ezer forint miatt, hanem azért, mert nem nagyon érthető mire kell ez a pénz, és főleg mi lesz a befizetett összegekkel. Az Átlátszó egy közérdekű adatigénylés segítségével próbálta kideríteni, de a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara egy arrogáns válaszlevélben utasította el a kérést. Szerintük ehhez senkinek semmi köze, mert nem közpénzről van szó és ők nem látnak el közfeladatot. Az oknyomozó portál most perre megy.

Szabad a vásár az EP-kampányban
Alig lett vége az országgyűlési választási kampánynak, máris nyakunkon az európai választás. Ellentétben azonban a parlamenti voksolással, az Országgyűlés egyszerűen nem szabályozta, hogy az európai választáson induló pártok mennyit költhetnek a kampányukra, így a pártok dönthetnek arról, mennyi pénzt fordítanak jelöltjeik, illetve pártjuk népszerűsítésére. Szabad tehát a vásár.

Ez nem az én aláírásom!
A parlamenti választás során botrányosan vizsgázott a kopogtatócédulákat felváltó ajánlási rendszer. Cikkek tucatjai szóltak arról, hogy egyes pártok hamis ajánlásokat használtak, egy-egy érvényes ajánlási ívről egyszerűen csak átmásolták a neveket, adatokat és odahamisították az aláírásokat. Egy alternatív szervezet, a Most Mozgalom aktivistái a lemásolt ajánlások nyomába eredtek, becsöngettek a gyanús íveken szereplő emberekhez, hogy rákérdezzenek, ténylegesen kit is ajánlottak. A felvételből az derült ki, amit mindenki sejtett: csalások tömkelege történt.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Az ÁSZ szerint minden oké
Az Állami Számvevőszék szerint minden rendben van a közbeszerzésekkel, ami azért érdekes, mert rajtuk kívül ezt mindenki máshogyan látja. Amúgy is, amióta egy volt fideszes országgyűlési képviselő vezeti az elvileg független szervezetet, azóta az ÁSZ még kevésbé karcos állásfoglalásokat tesz közzé. Szerintük egyszerűbb és átláthatóbb lett a közbeszerzési rendszer, korrupciónak mintha nyomát sem látnák. Ez azért furcsa, mert a HVG-ben egy közbeszerzési szakértő pont az ellenkezőjéről ír elég részletesen. Szerinte gyakori, hogy a potenciális nyertes tanácsot ad a közbeszerzés kiírásához, az ajánlatkérő részekre bontja a beszerzését, hogy értékhatár alatt ne kelljen közbeszereztetnie, az is előfordul, hogy az esélyes ajánlattevő váratlanul visszalép és rengeteg az egy-ajánlattevős eljárás, ami szintén a visszaélések biztos jele. Sokan direkt már el sem indulnak közbeszerzésen, mert nem akarnak az állammal üzletet kötni.

Te miért adsz borravalót?
Egy egyetemi kutatás szerzői a Harvardon azt vizsgálták, van-e összefüggés az éttermi és kocsmai borravaló valamint a kenőpénz között. Úgy tűnik, van, annak ellenére is, hogy az emberek a borravalót  alapvetően önzetlen gesztusként fogják fel, a kenőpénz-fizetést pedig elítélendőnek tartják. Részletek a kutatásról az Átlátszó-blogján.

Gigaépítkezéssel vigasztalódik az oligarcha
Demján Sándor telkére épülhet hatalmas kongresszusi központ a Művészetek Palotája mellé, miután az üzletember egyik cége eladta a területet. A Napi.hu értesülése szerint az üzlet megköttetett a kormánnyal, részletek nem ismertek még.

Egy ravasz üzletember kalandjai
Ki az a magyar üzletember, aki  egyszemélyben képes mozgásba hozni számos celebet, több tonna gabonát és cukrot? Aki egyszerre érdeklődik egy csodaló iránt és licitál az MTK-ra? A HVG a napokban érdekes portrét közölt arról, hogy mi is a helyzet a fura ügyletekben utazó, a Frizbi főszerkesztőjét is csatasorba állító cégvezetővel. Bónuszkérdés: milyen módszerekkel lehet megnevelni a „lusta” focistákat?

 

További érdeksségek itthonról és külföldről:

Trolitender-vita. Állítólag még nincs veszve minden a minap dugába dőlt trolibusz-tenderrel, amely milliárdos uniós támogatást is magával rántott. A BKK a döntés felülvizsgálatát kérte a Közbeszerzési Döntőbizottságtól. A HVG pedig arról ír, hogyan simul bele ez az ügy a választási kampányba.

Miért pöccent be Lázár a norvégokra? Hónapokig késlekedett a Miniszterelnökség, nem jelölte ki, hogy melyik szerv legyen felelős az államnak juttatott norvég támogatásokért, amiből a norvégoknak lett elegük és berágtak. Védekezés helyett támadott a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

Egyablakos korrupció. Lezárult a fejlesztéspolitikai intézményrendszer tavaly augusztusban megkezdett átalakítása, mostantól a Miniszterelnökségbe és a kijelölt minisztériumokba integrálják az európai uniós és nemzeti támogatásokkal eddig foglalkozó szervezeteket. Ezzel bevezették ez egyablakos rendszert a korrupcióban.

Lesz-e kaszinómutyi? Hamarosan eldől, mely társaságok üzemeltethetnek kaszinókat Magyarországon. Összesen 11 létesítmény működhet Magyarországon, a helyekre úgy fest, nagy a tülekedés: a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz eddig 31 ajánlatkérés érkezett. A jelenleg három intézménynek van engedélye, az egyik (surprise, surprise) Andy Vajnáé.

Berlusconit közmunkára fogják. A házi őrizet lett volna a másik megoldás, de végül az olasz bíróság közmunkára ítélte jogerősen a volt olasz miniszterelnököt, Silvio Berlusconit az ellene adócsalás miatt indított eljárásban.

 

Megosztás