Hírek

Napi Mutyimondó: még nem a Közgép az első

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Félmilliárd a lelépő politikusoknak
A Blikk kimutatása szerint összesen 553 millió forintot kapnak végkielégítésként azok a politikusok, akik elhagyják a parlamentet. Az idén 386-ról 199 fősre zsugorodik a magyar Országgyűlés, és a képviselők közül többet egyébként sem választottak újra. Összesen 215 képviselő távozik tehát a parlamentből, nekik ennyi pénz jár a törvény szerint, aminek ugyan a nagyobb részét elviszi a végkielégítésekre kivetett különadó, de jó páran még így is nettó másfél-kétmillió forintot visznek haza.

A terrorelhárítók túlóradíja
Hosszú hónapok óta vitában áll a Terrorelhárító Központ az Átlátszóval, miután az oknyomozó portál azt állítja, a TEK nem számolt el megfelelőképpen az árvízi védekezéshez kapott állami forrásokkal. Nos, a legújabbaz, hogy érdekesen sok pénzt kapott ez a szervezet a túlórákra tavaly. A hvg.hu közérdekű adatigénylésére adott hivatalos válaszból derült ki, hogy tavaly 626,8 millió forintot fizettek ki túlórákra, a 2012-es összeg majdnem kétszeresét.

Papagájkommandó mint közszolgálat
Gyanúsan ugyanazokat a kérdéseket szajkózza, pont ugyanúgy a kormánynak fontos témákban a közszolgálat. Íme, egy példa. Kérdés persze, hogy mit jelent a gyakorlatban ez a döntés, holnaptól nem is főzhetünk adómentesen pálinkát?

Belső vizsgálat a trolibusztender ügyében
A főpolgármester nekitámadt a Budapesti Közlekedési Központnak, illetve vezetőjének, Vitézy Dávidnak (itt az Átlátszó korábbi portréja róla, amiben szó esik a Tarlóssal való ellentétekről is, a második részben pedig pont arról, hogy kiéleződhet az ellentét közöttük a választások után), amiért dugába dőlt a BKK trolibusz-tendere, emiatt pedig az uniós támogatástól is végleg eleshet a város. Vitézyék közben a Közbeszerzési Döntőbizottságot támadták, amiért az szerintük teljesen alaptalanul nyilvánította érvénytelennek az egész eljárást. A milliárdos tender mellett – ebből a veszekedésből is látszik – hatalmas érdekellentétek feszülnek. A pályázatot egy cseh cég támadta meg, amelyet itthon offshore-ozással vádoltak meg.


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Nem leszünk a gyarmatod, de küldj pénzt!
rezsicsökkentés miatt Brüsszellel is képes volt a magyar kormány összerúgni a port, de az Unió pénze kell majd ahhoz, hogy a közműcégek ne rohadjanak szét. Egy önkormányzati szövetség vezetője szerint kizárólag uniós pénzből lehet majd fedezni az energetikai beruházásokat és eszközpótlásokat, mert a víz-, a szennyvíz-, a távhő- és más közszolgáltató vállalatok államosítása után, a hatósági árszabályozás mellett és a cégek nonprofittá tételével nem marad pénz az egyéb kiadásokra. Az Index közben az uniós pénzosztás kudarcáról ír: miközben a legtöbb támogatás Észak-Magyarországra áramlik, pont ennek a térségnek a leszakadása erősödik egyre inkább. Ha már uniós pénzek, érdemes elolvasni az Origo portréját a Rogán-Lázár párharcról, főleg, hogy mindkét politikus a pénzosztás irányítására hajt.

Kincskereső kisködmön
Örök rejtély, hogy miért nem viszi sokra az a nemzet, amelynek már a legifjabbjai is kincset találnak. Egy II. kerületi óvodás egy dobozban összesen 300 grammnyi aranylemezt ásott elő a földből, plusz az is figyelemre méltó, hogy becsületesen szólt a felfedezésről az óvónőnek.

Nem a Közgép az első. Még.
Az Index egy közbeszerzési adatbázis alapján összegyűjtötte azokat a cégeket, amelyek a legtöbb pénzt nyerték a közösből különböző tendereken 1997 és 2013 között. A lista élén nem a Közgép áll – még, hiszen 2013-ban már elkezdték behozni a lassan évtizedes lemaradásukat, és nagyon jön fel a felcsúti polgármester, a település egykori közismert gázosa,  aki most éppen a fővárosban nyert el ismét egy nagyobb beruházást. 1997 óta a legtöbb állami és uniós pénzt természetesen építkezéssel, infrastruktúra-fejlesztéssel lehetett lehívni, a toplistát pedig egy szép térkép segítségével is lehet böngészni.

Jé, piramis! Vagy energiacella?
Vagy Orbán Viktor egy erőművel vonja ki az oxigént Magyarországról? Nem – csak a legújabb képek a felcsúti stadionról.

Mégis lesz állami mobilszolgáltató
Volt már egyszer egy nagy nekikészülődés, hogy legyen állami mobilszolgáltató cég, aztán sok hónappal és sok elköltött milliárddal később, mégsem lett. Most a HVG.hu szerint mégis lehet. Egymás mellé téve ugyanis a telekom szektorban az elmúlt időszakban „államivá tett”, összevásárolt tételeket, nehéz szabadulni attól a feltevéstől, hogy a harmadik Orbán-kormány újból nekifuthat egy saját mobilszolgáltató összeeszkábálásának. A felvásárlásnak ugyanis különben nincs sok értelme.

Welsz megúszta az adóbefizetést
HVG szerint a Simon-ügyben érintett és furcsa körülmények között meghalt üzletember, Welsz Tamáson évekkel ezelőtt az APEH 4 milliárd forintos adóhiányt és büntetést akart behajtani, ami aztán az adóhatóság önrevíziója, valamint a Fővárosi Bíróság ítélete nyomán nullára olvadt az összeg. Erre mondják, hogy ügyes.

Hewlett-Packard pénzek szatyorban
Az amerikai számítógépes óriás, a Hewlett-Packard beismerte, hogy hosszú éveken keresztül vesztegetett meg nagy tételben állami alkalmazottakat Mexikóban, Oroszországban és Lengyelországban is, hogy állami megrendelésekhez jusson.  Az érdekes számunka a lengyel eset, ahol most vádat emeltek a volt ottani vezető ellen, mert a vádirat érdekes részleteket tartalmaz arról, hogy hogyan is intézték a piszkos ügyeket a 2000-es évek elejétől. Alkalmanként több tízezer dollárt adtak át táskában, a rendőrfőnököt pedig “jutalomúton” látták vendégül Las Vegasban.

Uniós pénz, vissza. Eddig hét Csongrád megyei cégről állítja az uniós forrásokat felügyelő Miniszterelnökség, hogy gazdasági hátterük nem átlátható, ezért vissza kell fizetniük a 800 milliós támogatást.

A Jobbik és az orosz kapcsolat. Egy magyar ügyekkel foglalkozó angol nyelvű blog a Jobbik feltételezett orosz támogatóiról és orosz kapcsolatairól értekezik.

 

Megosztás