Hírek

Napi Mutyimondó: jótékony félhomály és parttalan norvégozás

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Jól elrejtőzött
Az Index arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar energetika egyik kulcsfigurája kimaradt a volt horvát miniszterelnök ellen korrupció miatt indított nyomozásból. A vád szerint Ivo Sanader volt miniszterelnök tízmillió euró kenőpénzt fogadott el azért, hogy a Mol befolyást szerezhessen az INA horvát olajipari cég felett. Ebben az ügyben az Interpol körözést adott ki a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt ellen. Az Magyar Nemzet úgy tudja, az Interpol most mérlegeli, hogy levegye-e a vesztegetéssel vádolt Hernádit körözési listájáról. Az Index szerint az energiaszektor három gyanús ügyleténél, köztük a Mol-INA ügyben is felbukkan Tóth József neve. A lap szürke eminenciásnak, a magyar olaj- és gázüzlet megkerülhetetlen figurájának nevezi a férfit. A Mol-INA ügyben az egyik kenőpénzt utaló offshore cég tulajdonosi hátterében jelent meg Tóth neve, de a per idejére, különböző cserék révén sikerült kikerülnie a tulajdonosok közül, és csak a cég egyik később bejegyzett igazgatóját hallgatta ki a bíróság.

Parttalan norvégozás
444.hu azt írja, Norvégia 2016-ig összesen 40 milliárd forint támogatást ad magyarországi fejlesztésekre, ebből több mint négymilliárd jut a civil szervezeteknek. Az európai uniós megegyezés keretében nyújtott támogatási összegek Lázár János államtitkár keddi levele miatt kerültek napirendre. Lázár állásfoglalása szerint a Norvég Civil Alapból kiadott támogatásokról döntő konzorcium tevékenysége belpolitikai beavatkozásnak tekinthető, ráadásul a Magyar Nemzet szerint „ezer szállal kötődik az LMP-hez”. Az Index szerdán megírta, hogy van az államnak is egy a civil szervezetek működését és programjait pályázati úton támogató alapja. Ez a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA), amely az Átlátszó szerint kormányközeli civil szervezeteket támogat. Az Index erre hivatkozó cikke miatt helyreigazítási kérelmet kapott a NEA tanácsának elnökétől a Civil Összefogás Fórum (CÖF) e-mail címéről. A CÖF közel hatszázmillió forinttal támogatta a Fidesz-KDNP kampányát, a NEA tanácsának elnöke pedig a CÖF egyik alapítója.

„És itt értünk el az egész norvégozás lényegéhez”
Földes András az ügy kapcsán megjelent publicisztikájából idézünk, de a lényeg egy kicsit más: az Átlátszó is kapott támogatást a Norvég Civil Alapból. Ennek keretében zajlott le csütörtökön az első olyan műhelyfoglalkozás, ahol civil szervezetek tagjai tanulhattak arról, mi a közérdekű adatigénylés és megismerkedhettek a közadatok feldolgozásának újságírói technikáival, valamint a KiMitTud közadatigénylést segítő oldal használatával.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

További érdekességek itthonról és külföldről

„A mi pártunk mindenkiről gondoskodik, aki csak megérdemli” – mondta a hvg.hu-nak a Fidesz egyik vezető politikusa. A lap február óta foglalkozik azzal, hogy kiderítse, milyen pozíciókba kerülnek a parlamentből távozó kormánypárti politikusok. Informátoraik szerint a 136-ból már csak nyolc ember sorsa van függőben. Köztük van Pálffy István KDNP-s politikus, a TV2 volt híradósa is.

Tovább titkolja a kormány a paksi számokat, miután elnapolta a döntést a bíróság az atomerőmű bővítésével kapcsolatos  adatigénylési perben, amit egy LMP-s politikus indított  a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ellen, hogy megismerhessük a januárban aláírt egyezmény részleteit, illetve a bővítéshez kapcsolódó hatásvizsgálatokat.  Szél Bernadett egy nappal az aláírást követően kérte ki a dokumentumokat a tárcától, ám a minisztérium azzal utasította el a kérést, hogy a döntés megalapozását szolgáló anyagok tíz évig nem nyilvánosak.

Újabb, az Átlátszó birtokába került dokumentum bizonyítja, hogy Somos Katalin, a KÜIG-et irányító főigazgató személyesen hozott olyan döntést, amelynek következtében nem sikerült felderíteni egy „cukros” céghálózatot, amelynek egyik tagja egy évek óta számlagyárként működő társaság volt.

VS.hu arról számol be, hogy Horváth Attila Imre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára tulajdonosa volt egy ciprusi offshore cégnek. Horváth vagyonnyilatkozatában nem szerepelt ez a tény, a hatályos jogszabályok pedig tiltják, hogy kormányzati tisztviselők gazdasági társaságokban töltsenek be bármilyen tisztséget. A VS szerint az államtitkárnak már 2012-ben le kellett volna mondania a cégvezetői pozícióról.

Majdnem ezer euróba került eredetileg az V. kerületi jegyző cipője. Sélley Zoltán a csütörtöki képviselő-testületi ülésen villantotta meg a cipőtalpán maradt árcédulát. A talpat az Origo fotósa dokumentálta. A jegyző szerint leértékelt ajándék volt a cipő, valamivel több mint 89 ezer forintért vásárolták neki testvérei 40. születésnapjára.

Az Index cikke nyomán indítottak vizsgálatot egy rabszolgatartó cég ellen Nagy-Britanniában. Tavaly júliusban írta meg a lap, hogy egy debreceni iroda nagyjából kilencven magyart közvetített pénzért Angliába, de a szállás, a munkakörülmények és a fizetés az ígérttől jelentősen eltértek. A közvetítő cég lepusztult ingatlanokat töltött fel kiszolgáltatott magyar és más kelet-európai országokból származó bérlőkkel.

A szélsőjobb oroszbarátsága nem kifejezetten magyar jelenség, írja a Political Capital. Nemcsak a kelet-európai, a nyugat-európai szélsőjobboldali pártok körében is egyre nagyobb a nyitottság Oroszország irányába. Az elemző intézet szerint a Jobbik programjában például hangsúlyos helyet foglal el az orosz érdekeket megtestesítő „eurázsiai külpolitikai paradigma” képviselete, arra pedig, hogy egész Európában tapasztalható ez a jelenség, az európai parlamenti választások idején lesz fontos odafigyelni.
szervezett bűnözéssel foglalkozó újságíró szervezet, az OCCRP legújabb cikke a montenegrói kormányfőhöz kötődő bank maffia kapcsolatait mutatja be. A szervezet által megszerzett dokumentumok szerint a pénzintézet legfontosabb ügyfele, egyben legnagyobb betétese is egy kokaincsempészet miatt immár büntetőeljárás alatt álló férfi. A cikk egyébként egy sorozat része, amely az egykor a Balkán Monte Carlója címre törekvő Montenegrót mutatja be, amely egyre  inkább egy maffiaállamra hasonlít.

 

Megosztás