Hírek

Napi Mutyimondó: Rogán Antal direkt csinálja, közben kifogy a papír

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Rogán Antal direkt csinálja
Az Origo az Inforádió nyomán arról számol be, hogy Rogán Antal politikai ellenfelei miatt nem hozott nyilvánosságra bizonyos részleteket a vagyonnyilatkozatából. A politikus arra hivatkozott, hogy nem szeretné, ha ellenfelei egyenként mindent előcsócsálnának a kampányban. Azt nem tudni, Rogán hogyan értette ezt, hiszen a magyar sajtó több mint egy hete az ő toldozott-foldozott vagyonnyilatkozatával foglalkozik. Az Origo még tegnap is talált olyan ingatlant, amely nem szerepel a nyilatkozatban, pedig továbbra is tulajdonrésze van benne Rogán Antalnak. Az Indexszámolása alapján pedig az V. kerületi polgármesternek a hitelek és a fizetése növekedése ellenére sem lehetett annyi pénze 2009-ben, hogy megvásárolja azt a 90 millió forint értékű lakást, amely először szerepelt az idei vagyonnyilatkozatában.

Kifogy a papír
Az Átlátszó arról ír, hogy eredménytelen lett az a következő három évre érvényes papír és irodaszer beszerzéseire vonatkozó központi papírtender, amelyről korábban kiderült, hogy a kiírása gyanús elemeket tartalmaz. A kiírásban egyes termékek műszaki leírása szó szerint az egyik nagykereskedő vagy viszonteladójának weboldalán szereplő szöveg volt. Az Átlátszó decemberben felhívta a figyelmet arra, hogy ez alapján nagy valószínűséggel megjósolható, kik fogják nyerni a tendert, most azonban kiderült, nem hirdettek eredményt, mert csak érvénytelen pályázatok érkeztek be.

Útban volt a korábbi felcsúti polgármester
Felcsút volt polgármestere a Magyar Narancsnak azt mondta, őt azért távolították el pozíciójából 2011-ben, mert igyekezett a település vagyonával megfelelően gazdálkodni. Varga Györgyöt az önkormányzati törvény 2010-ben életbe lépett módosítása értelmében mentették fel köztartozása miatt. Az időközi választást Mészáros Lőrinc, a helyi Fidesz elnöke, Orbán Viktor bizalmasa nyerte meg. A volt polgármester szerint a településen kialakult helyzet és a média fokozott érdeklődése miatt sokan már inkább elköltöznének Felcsútról, és van aki inkább nem vallja be, hogy ott lakik.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Csilivili stadionok üzemeltető nélkül?
Országszerte épülnek a stadionok egy olyan országban, ahol a foci annyira nem érdekel senkit, hogy még a szurkolók is inkább csak a sportlapokban olvassák el az eredményeket. Csoda-e, ha szépen kiderül, alig lesz vállalkozó, amelyik üzemeltetné a tuti bukó létesítményeket. Itt van máris a debreceni stadion, amely esetében egyetlen ajánlat sem érkezett, pedig húsz évre biztos üzletet kapott volna az, akit érdekel. Itt lesznek a nyakunkon az állami pénzen megépített stadionok, amit majd állami pénzen kell fenntartani továbbra is. A fociban közben egyáltalán nem lettek tisztábbak a viszonyok: az Origo cikke szerint ugyan kevesebb az offshore cég, de az átláthatóságtól még messze van a szektor, továbbra is sok a tisztázatlan eredetű pénz.

A repceáfa titkai
Ki gondolta volna, hogy az ártatlan repce buktatja majd le a láncolatos áfacsalókat. Egy szakújság szerint az elmúlt évek repcestatisztikái jelzik, mennyire aktívak voltak az áfacsalók a hazai piacon. A „kiszállítások” éveken keresztül meghaladták azt a repcemennyiséget, amely az országban egyáltalán megtermett. Mivel a repce kis szántóföldi növénynek számít, már viszonylag kevés fiktív ügylet is elegendő volt ahhoz, hogy a statisztikák felboruljanak és a visszaélések „kibukjanak”. Bár a repcepiac is sokat tisztult a fordított áfa adózás 2012-es bevezetése óta, szakértők szerint lehetnek még gyenge pontok a rendszerben.

 

További érdekességek itthonról és külföldről

Könyvkiadót vettünk. A 444.hu a Népszabadság nyomán arról számol be, hogy az Apáczai könyvkiadót áron alul vette meg az állam.

Öltözőt kaptunk. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szülővárosában, Karcagon átadott egy új öltözőt (!!!) a focipályánál.

Egyszerűen: lopás. 2012 végére több mint 80 millió forint tartozást halmozott fel a Magyar Röplabda Szövetség, írja a hvg.hu. A szervezet féléves átvilágítása után kiderült, az előző elnökség egyes tagjai tehetők felelőssé a hűtlen kezelésért.

Megint csiripelhetnek a törökök. Két hete letiltatta a török kormány a Twitter használatát, miután több minisztert érintő korrupciós ügyekről szivárogtak ki felvételek. A török alkotmánybíróság döntése értelmében a közösségi oldal blokkolása sérti a szólásszabadságot.

Közpénzzel a kubai kommunisták ellen. Közel negyvenezer kubai felhasználója volt annak az egyszerű, SMS-alapú közösségi hálónak, amelynek felhúzását 2010-től az amerikai segélyező szervezet, a USAIDszponzorálta. A közösségi háló felépítésével az amerikai kormány olyan hozzáférést próbált kiépíteni a kubaiakhoz, amelyen keresztül megfelelő pillanatban politikai üzenetek terjeszthetők. A felhasználói bázist politikai tartalom nélküli hírek terjesztésével építették fel, több fedőcég és egy Kajmán-szigeteki bankszámla mögé rejtőztek. A projekt 2012-ben állt le.

Nehéz ügyintézés egyenlő korrupció. Az EBESZ és a Szerbiai Médiumok Szövetsége szervezett újságíróknak szemináriumot a korrupció elleni küzdelemről. Azeseményen elhangzott, hogy amíg nehézkes a hivatalos ügyek intézése Szerbiában, addig jelen lesz a korrupció. Bár a törvények szabályozzák ezt, mégsem szabnak ki jelentős büntetéseket hivatali visszaélés, vagy kenőpénz elfogadása miatt.

 

Megosztás