Hírek

Napi Mutyimondó: fideszes Gazdagok és szépek a Pasa-lakóparkban

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

A TASSZ még jelent
Milyen jó, hogy az oroszoknál még van tájékoztatás! Moszkvából kellett megtudni a magyaroknak, hogy a kormány aláírta a paksi atomerőmű bővítésére szánt mintegy 10 milliárd eurós állami hitelnyújtásról szóló kormányközi megállapodást. Orbánék úgy intézték, hogy a Kremlben lényegében nagyobb vita és nagyobb nyilvánosság övezhette a Magyarország sorsát évtizedekre előre meghatározó megállapodást: itthon ugyanis az Országgyűlésnek valószínűleg nem lesz lehetősége, hogy döntsön erről a szerződésről. Csak arra kellettek a képviselők, hogy rábólintsanak az egész egyezményre, a részletekkel, a milliárdokkal, az üzlettel csak ne bíbelődjenek. A Fidesznél egyébként legalább egyeztethetnének, hogy mit hazudnak: Lázár János és Varga Mihály pont az ellenkezőjét állítja arról, hogy most akkor, hogyan tovább.

Rogán, a krumplileves és Varga Mihány (!)
Könnyű kiszámolni, az ellenzéki Együtt-PM végre meg is tette: még egy krumplilevest vagy egy főzeléket sem tudna kihozni a vagyonnyilatkozatában bevallott havi jövedelméből Rogán Antal, ha a 240 négyzetméter körüli luxuslakásának minden költségét fizetné, valamint azokat a kiadásokat is, amelyek családja mindennapjaihoz tartoznak. Kérdés, akkor honnan volt neki? Mivel a pártfinanszírozással ugye minden rendben van, amióta a Fidesz van uralmom, csak arról lehet szó, hogy visszavitte az üres üvegeket. Az V. kerületi polgármester ellen kezdeményezett vagyonosodási vizsgálat persze kiváló kezekbe került: az a KDNP-es menedzseli az egészet, aki tanácsadóként évek óta pénzt kap a Rogán vezette V. kerülettől, a lánya pedig ugyanott alpolgármester. Közben Varga Mihály is módosította a vagyonnyilatkozatát, a nemzetgazdasági miniszter is rájött, hogy rosszul számolta eddig, mennyire hatalmas a lakása a budai lakóparkban, ahol egyébként a gazdag és szép fideszesek laknak. Az MTI ebben az ügyben is jól teljesít, megint kileng a hazugság-inga: miközben Simon Gábor eltitkolt millióiról 40-nél többször adtak hírt, Rogán Antal vagyonnyilatkozatos kavarásairól egyszer sem. A közmédia vezetése szerint azért, mert rohadt függetlenek megint.

Pénzmosás a közmédiában
Van amiben persze nagyon jó a közszolgálati média: pénzmosásban. A Népszava információi szerint a köztévé rettentő drága, rettentő rossz és rettentő gyorsan megbukó sorozatai miatt hamarosan vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az ügyek természetesen nem a fideszes klientúrát érintik, akik most mossák a pénzt szorgosan ugyanott, hanem még 2010 előttre nyúlnak vissza, tehát “elmúltnyolcév”. Valószínűleg az Origo által feltárt umbuldáról van szó, amelyért Vorák Anita újságíró Soma-díjat kapott annak idején. Kedvenc producerünk, Kálomista Gábor persze itt is itt van, igaz csak feljelentőként. A szóban forgó cégről az Átlátszó is írt 2012-ben.


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Simon-ügy update
Rogán elhomályosítja a szoci Simon Gábor körüli hírözönt. A legújabb, hogy a furcsa körülmények között elhunyt Welsz Tamás vállalkozó a Velvet értesülései szerint a halálát megelőző napon barátnőjének bevallotta: kilátástalannak látja a helyzetet, és ezért minden nála lévő bizonyítékot átad a rendőrségnek, majd öngyilkos lesz. Az Index pedig azt derítette ki, hogySimon nevére azután is nyitottak számlát, hogy a botrány kipattant, sőt  77 millió forintnyi eurót éppen aznap tett be valaki a budapesti bankba, amikor az újságírók autóval követték a kocsijában is folyamatosan telefonáló Simont.

Nem Simon, L. Simon
A romos állapotban lévő kápolnásnyéki kastély ügyeiről írt az Átlátszó. Az oknyomozó portál cikke szerint hétmillió forintot kapott Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből egy alapítvány a  magántulajdonban lévő, jelenleg is eladásra kínált épület felújítási terveire.  A kastély azonban furcsa módon  két évvel ezelőttig L.Simon László fideszes országgyűlési képviselő vállalkozásáé volt,  és a helyiek máig úgy tudják, hogy az övé. A 2010-ben a képviselő kezdeményezésére műemlékké nyilvánított kastély tulajdonosa jelenleg azonban – papíron legalábbis – egy projektcégen keresztül az L.Simon könyveit is megjelentető kiadó.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Hernádi és a horvátok. A Mol-vezért akkor is elítélhetik, ha el se megy a horvát tárgyalásra, ahol korrupciós ügyben vádolják. Távollétében is elítélhetik. A cég szerint politikai koncepciós perbe rángatták a vezért.

Demján Romániában. Pert nyert a magyar oligarcha cége, így nem napelemtelep, hanem lakópark épülhet Kolozsváron.

A trafikmutyi mutyista áldozatai. Új üzlethelyiség után kell néznie több száz trafikosnak, az érintettek már javában keresik az új helyeket. Egy tavalyi kormányrendelet-módosítással május 30-tól kitiltanák a dohányboltokat a 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületű eladótérrel rendelkező üzletekből és a benzinkutakról.

Kampány-média. A választási kampány utolsó napjaiban megbírságolták az ATV-ét, amelyik pedig annyira megakart felelni a Fidesznek, hogy egyenesben közvetítették Orbán nagygyűlését. A Kúria viszont elmarasztaltaZuglóban a helyi lapot, amelyik a fideszes polgármestert hozsannázta minden nap.

Kínai elkobzósdi. Kínában 14,5 milliárd dollár értékű vagyont foglaltak le, amely a korábbi titkosszolgálati főnökhöz és a hozzá köthető csapat tagjaihoz, rokonokhoz, barátokhoz, üzletfelekhez tartozott. Hatvan éve a legnagyobb korrupciós botrány van tehát kibontakozóban. Közben egy tábornok ellen indult per – ő volt a kínai néphadsereg egyik logisztikai fejese.

Líbia franciákat vádol. A líbiai állami alap azzal vádolja a francia nagybankot, a Société Générale-t, hogy még Kadhafi idején 58 millió dollárt fizettek azért, hogy 2 milliárd dollár értékű üzlethez juthassanak.

Izraeli nagyhal. bíróság bűnösnek találta és elítélte a korábbi izraeli miniszterelnököt,, Ehud Olmert-et, akit egy ingatlanügylet miatt vádoltak korrupcióval. Az ítélet könnyen börtönbüntetést eredményezhet a politikus számára.

 

Megosztás