Hírek

Napi Mutyimondó: Rogán lakóparkja, Matolcsy ebédje, Simon újabb bankszámlái

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

A panamai szabó és a magyar pártfinanszírozás
Jaj, de nem vagyok meglepve, hogy a Simon-botrányban és a Sólyom légitársaság szövevényes kalandregényében is feltűnt, és titokzatos körülményekközött meghalt vállalkozó, Welsz Tamás ügyéből egy szempillantás alatt jutottunk el a pénzmosásig, és azon keresztül a magyar pártfinanszírozásig! Összenő ugye, ami összetartozik. Az Origo szerint egy máig megoldatlan pártfinanszírozási ügy egyik szereplőjéről is voltak információi az üzletembernek, aki a halála előtt néhány hónappal beszélt a lapnak háttérben az ügyeiről. Többek között arról, hogy a tulajdonába került egy olyan panamai cég, amelynek köze volt egy titkosszolgálati kötődésű pártnak juttatott százmilliós támogatáshoz. Nyilatkozott egy vállalkozó is, akiről az Index azt írja, hogy a panamai botrány egyik sértettje, mondjuk én óvatosabb lennék ebben az ügyben azzal kapcsolatban, hogy pontosan ki kicsoda is valójában.

Simon-híradó
Az egykori MSZP-s vezető, Simon Gábor újabb titkos bankszámláiról közölt információkat a Magyar Nemzet: két újabb osztrák és egy svájci számlája is volt. Ugyancsak ez a lap közölte, hogy a letartóztatása napján a feleségének ajándékozta a XVIII. kerületi családi házát, és a XII. kerületi lakására is széljegyen rákerült feleség tulajdonjogi bejegyzési kérelme. Közben az MSZP továbbra sem azzal foglalkozik, hogy mi van, hanem, hogy mindez, hogyan derülhetett ki. Feljelentést tettek az ügyészségen a kiszivárgó információk miatt.

Rogán és a vagyonosodás
A Simon-ügy is rávilágított arra, hogy a vagyonnyilatkozatok jelenlegi rendszere mit sem ér, egyrészt simán ki lehet játszani, másrészt semmilyen számonkérés és ellenőrzés nem jár vele. Itt van például Rogán Antal, akinek valaki már feltehetné a kérdést, hogy hogyan is kuporgatott össze az állami fizetéséből annyi pénzt, hogy Buda legelőkelőbb övezetében sikerült neki és feleségének több százmillió forint értékű lakásokat összeharácsolni. Rogán vagyonnyilatkozatai és a valóságos helyzet között egyre nagyobbak a különbségek, a polgármester pedig lázasan javítgatja avagyonnyilatkozatot. Az MTI rutinosan nem számolt be arról a sajtótájékoztatóról, amelyen az ellenzék az ügyet feszegette. Nincs itt semmi látnivaló. A 444 kiderítette, hogy Rogán, a felesége, az alpolgármestere, Varga Mihály mind a Schmidt Mária és Spéder Zoltánérdekeltségébe tartozó lakóparkban szereztek lakást, és azt is, hogy egy belvárosi civil szervezet adja ki azt a lapot, amelynek minden oldalán Rogán vagy/és Cilike látható.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Vádlott lett Hernádi
Továbbra sem sikerül békés megoldást találni a Mol elnök-vezérigazgatójának az ellene Horvátországban zajló korrupciós eljárásban. Hernádi Zsolt, aki már az Interpol nemzetközi körözési listáját is megjárta, vádlott lett. A cégvezetőt vesztegetéssel vádolják. A horvát különleges ügyészség szerint lefizette Ivo Sanader akkori kormányfőt, hogy a magyar cég megszerezze a horvát olajipari vállalat, az INA irányítását. A vádemelést egyébként aznap jelentették be, amikor megkezdődött Sanader 10 éves börtönbüntetésének fellebbviteli tárgyalása.

Napi LOL: Orbán Viktor szálljon ki a vonalból!
A nemrégiben a menedzsment, de a sejtések szerint valójában a jobbos érdekkör tulajdonába került TV2 világbajnok nyalizós riportban mutatta be, ahogyan a miniszterelnök felavatta a 4-es metrót. Még azt is vérfagyasztó momentumot is sikerült “felcukisítaniuk”, amikor Orbán Viktor viccesen beszólt a metró rádióján a forgalomirányító központba, ahol persze nem ismerték fel a hangját, és közölték  vele, hogy jobban tenné, ha kiszállna a vonalból. Majd amikor megismerték, és megkérdezte, hogy vannak, csak annyit válaszoltak: “még jól”.

Rendőr a Józsefváros sűrűjéből
Az Origo arról a rendőrtisztről ír részletesebben, akit több társával együtt vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel gyanúsított meg az ügyészség a múlt héten.  A lap szerint a rendőr alezredes korábban a VIII. kerületi rendőrkapitányságon dolgozott magas beosztásban, bűnügyi osztályvezető volt a helyi kapitányságon, és feladata volt, hogy az alvilágba beépült civilekkel tartsa a kapcsolatot. A helyszínnek pedig azért lehet jelentősége, mert az ügyészség azzal gyanúsítja az alezredest, hogy anyagi ellenszolgáltatásért cserébe azt ígérték egy budapesti piac üzemeltetőinek, hogy közbenjárnak annak érdekében, hogy az illetékes önkormányzat a piac működéséhez szükséges engedélyeket kiadja. Azóta kiderült, hogy ez a piac a VIII. kerületben található józsefvárosi piac volt.

Az áramszolgáltatók és a választás szabadsága
Bár az Alkotmánybíróság és a Kúria döntése szerint a politikai plakátok kihelyezése elvileg lehetséges, az Elmű-Émász mégis leveszi a plakátokat a villanyoszlopokról, mert nem adtak tulajdonosi hozzájárulást azok kihelyezéséhez és amúgy is – szerintük balesetveszélyesek az ellenzéki reklámok. Az ellenzék szerint a cég hibásan értelmezi a jogot és ezzel a lépéssel durván beleavatkoznak a választási kampányba.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

N. úr cáfol. Alaptalan és több ponton valótlan a NAV védekezése az áfacsalási botrányban megjelent újabb vádakkal szemben – állítja a botrány új szereplője, Vancsura István, aki múlt héten támadta be a nyilvánosság előtt az adóhatóságot. A korábban N. úrként azonosított whistleblower szerint a NAV működésébe direkt módon, hatalmi visszaélésekkel, jogellenesen avatkoztak be többször is.

Matolcsy ebédje. A jelek szerint legalább nem az adófizetők, hanem a Goldman Sachs fizethette azt az ebédet, amelyen a jelenlegi jegybankelnök még gazdasági miniszterként az ország gazdasági titkait fecsegte ki. Nincs ugyanis ilyen ebédszámlája a minisztériumnak.

Miért nincs Ukrajnában Ikea? A Bloomberg cikke szerint a svéd óriáscég már egy évtizede próbálkozott azzal, hogy meghódítja a fontos ukrán piacot, de próbálkozásai azért futottak rendre zátonyra, mert nem volt hajlandó kenőpénzt fizetni.

Vatikáni buli. Az olasz rendőrség letartóztatott egy amerikai és egy holland férfit, miután 3 billió eurónyi hamis kötvénnyel buktak le a vatikáni bankban. A hatóságok szerint a két férfi egy találkozóra ment a bankba, azonban a bank vezetősége jelezte az érkezésüket a rendőröknek, akik elfogták őket.

 

Megosztás