Cikkek

Újabb volt NAV-os vádolja az adóhivatalt

Korábban N. úr néven emlegetett forrásunk, azaz dr. Vancsura István,  a NAV volt főosztályvezetője a nyilvánosság elé állt – ma Horváth Andrással közösen tartott közös sajtótájékoztatóján ismertette azokat a szervezeten belüli vezetői lépéseket és intézkedéseket, amelyek végül a távozásához vezettek. Vancsura 2011. nyarán hagyta el az adóhivatalt, miután ő és közvetlen felettesei hiába próbálták megakadályozni a központosított ellenőrzési rendszer, illetve a Kiemelt Ügyek Igazgatóságának szétverését.

Vancsura beszámolója számos ponton alátámasztja Horváth András állításait az egyes adózókkal kapcsolatos kivételezett eljárásról – tanúként ezt el is mondta az ügyészségen a Horváth András feljelentése nyomán indult eljárásban. Ezzel együtt is, a két volt NAV-dolgozó alapvetően nem ugyanarról beszél: Horváth saját közvetlen tapasztalataira hivatkozva azt állítja, hogy az adóhatóság évente ezer milliárdos nagyságrendben enged ki áfa-bevételeket azzal, hogy bizonyos kedvezményezett cégeket és tulajdonosokat nem vizsgálnak, illetve nem engednek vizsgálni.

Vancsura István viszont a központosított ellenőrzésen dolgozó középvezetőként azt volt kénytelen végignézni, ahogy a NAV kiemelt ügyekért és adózókért felelős felső vezetői 2010 őszétől kezdődően fokozatosan szétverik azt a korszerű módszertannal és szervezeti struktúrában felépített ellenőrzési rendszert, amely képes lehetett volna eredményesen felvenni a harcot hálózatos áfa-csalásra specializálódott bűnözői körökkel.

Korábbi cikkeink a KÜIG megszüntetéséről

Súlyosan gyengítette a KÜIG megszüntetése az adóhatóságot

Így úszhatják meg az áfacsalók – Somos Katalin leállított egy fontos vizsgálatot

Kormányrendelettel szüntették meg a NAV elitcsapatát

A volt főosztályvezető név szerint is említette Somos Katalin főigazgatót, Rákosa Melinda főigazgató-helyettest és Kedves Lászlóné kockázatelemzési főosztályvezetőt. Vancsura azt állítja, több, a központosított ellenőrzés hatékonyságát javítani próbáló javaslatot is eljuttatott Csillag Dezsőnéhez, a NAV elnökhelyetteséhez, de ezekre választ nem kapott. Hasonlóképp járt a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékeseivel, végül államtitkárával is, akiknél jelezni próbálta az adóhivatalban folyó törvénytelenségeket.

A volt főosztályvezető láthatólag teljes mértékig meg van győződve a maga igazáról, és azt állítja, minden állítását dokumentumokkal tudja alátámasztani, illetve hasonlóképp dokumentumokkal tudja cáfolni a minisztériumi és adóhivatali vezetőknek az ügyet negligálni próbáló nyilatkozatait.

Újabb volt NAV-os vádolja az adóhivatalt from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás