Hírek

Napi Mutyimondó: édes élet, világraszóló vásárlás

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Világraszóló vásárlás
Világszenzációnak nevezi a Magyar Nemzet, hogy 4,7 milliárd forintért hazakerült, Orbán Viktor szavaival élve, „Magyarország családi ezüstje”. A Seuso-kincs néven ismert római kori leletegyüttes hét darabját a Terrorelhárítási Központ megállás nélkül, közúton hozta haza Londonból, számol be az Index. A lap szerint az eladó egy angol testvérpár, a velük kötött szerződés részletei pedig még nem nyilvánosak, mert az állam a leletegyüttes maradék darabjait is vissza szeretné szerezni.

Csokit, vagy csalunk
Klasszikus áfacsalókról ír az Index.hu. A bűnszervezetet egy 40 éves Pest megyei férfi vezette, aki az EU-ban vásárolt táblás csokival és más édességekkel kereskedett az áfa befizetése nélkül, tizenöt gazdasági társaságon keresztüli csalás révén. Több mint hatmilliárd forint értékű édesség került így a megrendelő áruházakhoz. Az adóellenőrök negyven helyszínen foglaltak le bizonyítékokat, azt is sikerült megakadályozniuk, hogy az egyik gyanúsított 1,6 milliárd forinttal meglógjon.

Édes élet
A Blikk arról számol be, hogy a NAV vizsgálódik Berki Krisztián ügyében. A volt Fradi-vezér vállalkozó-celeb Hajdú Péter beszélgetős műsorában elkotyogta, hogy a kedvezőbb adózás miatt Amerikában van az állandó lakcíme. A NAV, minden híreszteléssel ellentétben, a Blikk szerint egy olyan szervezet, ahol nem kezdők ülnek, ezért rögtön vizsgálatot indítottak, miután meghallották a tévében, hogy a százmilliós vagyonnal dicsekedő Berki úgy gondolja, neki Amerikában kell adóznia.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Különleges ízesítésű
Folytatódik az Átlátszó.hu cikksorozata, amely arra mutat rá, hogy az adóhatóság hálózatos áfa-csalások felderítésével foglalkozó részlegének megszüntetése gyengítette a szervezet hatékonyságát. A hálózatos áfa-csalások felderítése bonyolult, sokféle képességet és eszközt igénylő feladat, ez derül ki az Átlátszó által közzétett szakértői dokumentumból. Somos Katalin, a 2010-ben a Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜIG) élére került főigazgató hat vezető beosztású alkalmazottnak és a 240 fős állomány körülbelül felének mondott fel egyik napról a másikra. Majd a vidéki egyégeket is felszámolták. 2013-ban pedig a Kiemelt Ügyek Igazgatósága is elolvadt egy kormányrendelettől.

Kézzel készített
444.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy Rogán Antal március 21-én kézzel javította vagyonnyilatkozatát. A javítási kényszer azután buzgott fel az V. kerületi polgármesterben, hogy az Egyenesen.hu szórólapján megjelent, nem ötven, hanem száz százalékban tulajdonosa a nyilatkozatban feltüntetett budai ingatlannak.

Limitált termék
Magyar Narancs a létező összes illetékest végigkérdezte arról, hogyan lehet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök fodrásza előtt épp úgy hiányoznak a parkolást gátló oszlopok, hogy a fekete minibusz oda tudjon állni. Sem a BKK, sem a Fővárosi Önkormányzat nem válaszolt arra a kérdésre, ki kezdeményezte az ún. Demszky-karók eltávolítását és mikor fognak visszakerülni a helyükre. Közben az Együtt-PM aktivistái a városképhez egy szintén engedély nélküli beton graffitivel bírtak hozzájárulni. A véleménystencil narancssárga festékkel lefújva a „Royal Parking” feliratot hagyta a Kossuth Lajos utcában.

Hazai szolgáltatótól
Visszavásárolja a franciáktól a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) az Antenna Hungáriát, számol be az Index.hu. A kormány szerint ez összhangban van a hazai közművagyon újbóli köztulajdonba való helyezésével. A vonatkozó kérdésre, miszerint Nyugaton milyen tulajdonban vannak a műsorszóró cégek, az Antenna Hungária vezérigazgatója egy interjúban pár napja azt nyilatkozta: „Jellemzően magántulajdonban, de előfordul, hogy állami tulajdon is megjelenik.”

 

További érdekességek:

Tizenöt napja van a Nemzeti Földalapkezelőnek arra, hogy nyilvánosságra hozza az állami földbérleti pályázatok értékelését, bírálati lapjait és pontszámait. A Kúria döntése kétéves pereskedést zár le. A pert indító Szabó Rebeka célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az állami földekkel való visszaélésekre.

Levelet fognak kapni az őstermelők és a korkedvezményes nyugdíjasok arról, hogy mennyi mindent tett értük a kormány az elmúlt négy évben.

Egy felmérés szerint az európaiak negyede súlyos és kiterjedt problémának látja a korrupciót. Görögországban a megkérdezettek 99 százaléka válaszolta, hogy zavarja a korrupció. A legkevesebbszer pedig a britek nyilatkozták, hogy kenőpénzt kellett fizetniük.

Újranyithatják annak a magánnyomozónak az ügyét, akit 1987-ben közvetlenül azelőtt gyilkoltak meg, hogy a rendőrségen belül elburjánzott korrupcióról szivárogtatott volna Londonban. A Scotland Yard vezetője az illetékes vizsgálóbizottságnak a rendőrségen belül elkövetett hanyagságokról számolt be, köztük arról, hogy fontos bizonyítékok tűnhettek el, amikor adatvédelmi előírásokra hivatkozva teherautónyi dokumentum megsemmisítését engedélyezték.

Megosztás