Hírek

Napi Mutyimondó: Vadai már vádlott a Szabad Népben, a multik élvezik a magyar korrupciót

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Mennyibe fáj az erdélyi demokrácia?
A Transindex és az Átlátszó első fokon pert nyert a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium ellen: a döntés értelmében minisztériumnak nyilvánosságra kell hoznia, mennyi támogatást adott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Egyesületnek. Egyszer majd tudni fogjuk, mennyibe került az erdélyi Demokrácia Központ-hálózat, de egyelőre a minisztérium szokás szerint küzd, a mi pénzünkből. További részletek a kreatív erdélyi pártfinanszírozásról az Átlátszón.

Bizniszpártok Borsodban, Baranyában, Budapesten
Az idei év legnagyobb üzlete kétségtelenül a pártalapítás, de gondolom velünk együtt, te is lemaradtál megint a tutiról. Ha mégsem, akkor legyél szíves egy másik hírlevélre feliratkozni, ez itt az ártatlan bolondoké. Az Index a nagy borsodi pártsvindliről közöl festői írást. A lap szerint a megyében különösen nagy a nyüzsgés, szinte Tiszát lehetne rekeszteni az indulókkal. A nyerészkedésre ráállt társaságok  jelöltjei ott lesznek majd az idei parlamenti választásokon a megyében, de vannak gyanús ívek Baranyában is.  A 444 szerint pedig a fővárosban ananászfrizurás újbaloldali fiatalemberek szervezkednek, de nem nagyon akarnak mutatkozni. A csalókat persze védik a hatóságok, az adatvédelmi hatóság például arra hivatkozik, hogy túl sok munka lenne utánuk menni és átnyálazni a hamis ajánlóíveket.

Ezt is a Fidesz nyeri
Nem meglepő, hogy egy felmérés szerint a Fidesz már most többet költött a kampányra, mint a többi nagy párt összesen. Megjelent a Transparency International, a K-Monitor, azÁtlátszó és az OSI közös projektje, amelyben egy folyamatosan frissített grafikonon nézhetjük meg, mennyit költöttek eddig a pártok a kampányra. Az összesítés szerint a legtöbbet, több mint kétmilliárd forintot tehát a Fidesz költötte egyedül is, hát még a békemenetes CÖF plakátjainak árával együtt. Ott van a nyomában a Jobbik is, amely eszerint a kimutatás szerint lekörözte  az Összefogás pártjait.


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Már szinte uncsi
Az Átlátszó lassan már szinte hetente közöl olyan írást, amelyből az derül ki, hogy a láncolatos áfacsalás rosszabbik végén szívó gabonatermelő gazdákat vegzálja az adóhatóság, lényegében csak azért, mert ők ott vannak a földeken, a svindlerek meg valahol a Virgin-szigeteken. A lap szerint adóhatóságnál éveken keresztül szemet hunytak az áfacsalások felett, amikor pedig mégis be kellett hajtani az adósságot, a terményt fiktíven utaztató gabonakereskedők helyett a láncolat legalján szereplő mezőgazdasági termelőket vonták felelősségre. A korábban már ismertetett gabona áfacsalási ügy újabb szereplője névtelenséget kért, de elmesélte, ő hogyan keveredett bele az ügybe.

Vadai olvasson Szabad Népet!
A Vadai Ágnes még nem tudja, hogy vádlott, de vessen magára, inkább olvasson rendes újságot. A Magyar Nemzet, leánykori nevén Szabad Nép, reggel  megírta, hogy az ügyészség vádat akar emelni a jelenlegi DK-s politikus, egykori államtitkár ellen hűtlen kezelés miatt, mert annak idején olyan PR-munkákat szervezett ki a minisztériumból külsősöknek, amikre lett volna belső erőforrás. A mostani honvédelmi miniszter is úgy tudja, hogy ez hűtlen kezelés. A baj csak az, hogy az ügyészség még nem tudja, hogy vádat kell emelnie. Túl olcsó lenne ideidézni Pelikán elvtársat.

Matolcsy, Simon update
Anélkül, hogy a heti összefoglalóban megénekelt kalandoros életű magyarok ügyeit összefoglalnám, itt van két mondatnyi rövid update mindegyikről, tényleg csak erős idegzetűeknek. Matolcsy bennfentes-kereskedésre utaló kotyogása már Washingtonban és Londonban is borzolja a kedélyeket, a számos vizsgálatban érintett Simon Gábor afrikai címe pedig egyben a Bamako-rali befutójaként is szolgált. Jesszus, komolyan minden napra kell egy fordulat?

A multiknak okés a magyar korrupció
A Napi.hu multinacionális cégeket kérdezett, mit gondolnak a hazai korrupciós helyzetről. A véleményekből az derül ki, hogy Magyarország megítélése nagyjából hasonló a régió többi országához.Volt, aki azt közölte, hogy 20 év alatt sosem tapasztalta a „mindent behálózó” korrupciót, míg más szerint akkor kell nagyon figyelni, ha valamilyen engedélyt akarnak beszerezni.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Mémbajnokság. Orbán Viktor Magyarország mutyiszterelnöke vagy Magyarország a miniszterelnöké vagy lányok írjatok?

Újpesti offshore. Az Átlátszó múlt heti információi tovább gyűrűznek a magyar sajtóban. Egy cikk szerint gyanús szerződések alapján követelnek milliárdos nagyságrendű pénzeket az Újpest FC-től. Ha nem fizet, a klubot felszámoltatják, és elveszti az NB I-es tagságát. Az MLSZ léphetne, de egy félmilliárdos adótartozás megköti a kezét.

Ukrajnai tennivalók. A Transparency International ukrajnai tagozata szépen összefoglalta, hogy milyen útiterv mentén kellene haladni az országnak a korrupció-ellenes programmal. Szinte csak az Ukrajna szót kellene szinte behelyettesíteni, és Budapestre is jó lenne a program.

Európai mutyi. Az Európai Fejlesztési Bank spanyol származású egyik elnökhelyettese egy hazai korrupciós vizsgálat egyik érintettje. A gyanú szerint pártjából, a szocialisták közül valakinek beleakadt a keze pár millió euróba. Lehet, hogy éppen neki, de akárki is lopott, csak a pártért tette.

Az USA, Nagy Britannia továbbá az információszabadság. Egy jó kis infografika arról, hogy évente hány közérdekű adatigénylést utasít vissza az amerikai kormányzat, és miért: kiderül belőle, hogy egyre többször hivatkozik az Obama-adminisztráció nemzetbiztonsági okokra. A brit Külügy pedig éppen csak a közönséget nem engedi be arra a konferenciára, amelyet az általa kezelt dokumentumok nyilvánosságáról tart.

Végre egy igazi vállalás. A Világbank egykori nigériai származású vezetője, jelenleg hazájának gazdasági minisztere meg akarja szüntetni a korrupciót egyszer és mindenkorra. Nigériában. Matolcsy György mikor mondott ekkorát, de komolyan?

Mong Attila

 

Megosztás