Hírek

Napi Mutyimondó: a Rokonok Pártja, Matolcsy a humorherold és a kifogyhatatlan Simon

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Offshore cégek élősködtek az újpesti futballklubon
Az Átlátszó megszerezte annak a NAV vizsgálatnak az anyagát, amelyet az adóhatóság az Újpest Football Club Kft. ügyében folytatott le 2012-ben. A NAV arra a következtetésre jutott, hogy egy szűk üzleti kör offshore cégekből álló hálózatot hozott létre az Újpest körül, amely színlelt szerződések, fiktív számlák, áfacsalás és más bűncselekmények révén szívták ki a pénzt az állam és az önkormányzat által támogatott sportszervezetből.

Március 15., Moszkva.
Indul az Ivan Fodorjovics Paszkevics-program, avagy üdv a világosi fegyverletétel orosz hőseinek, és Petőfi Sándor forog a sírjában. Nem elég, hogy Moszkvában közölték először a paksi atomerőmű bővítéséről szóló hitelszerződés részleteit, nem elég, hogy kiderült, merő porhintés volt az évszázad üzletéről szóló blabla, hiszen kemény feltételeket tartalmaz, gyakorlatilag már az első naptól kell valamennyit fizetni az oroszoknak (majdnem azt írtam a ruszkiknak), a kamatfolyamatosan nő, az oroszok akár egy összegben is visszakérhetik a hitelbe adott pénzt, szóval mindez nem elég. A legdurvább valójában az, hogy minden év március 15-én kell majd átutalni a pénzt Moszkvának. Gondolom még 2048. március 15.-én is utalunk. Köszönjétek Orbán Viktornak, éljen a magyar szabadság.

A Rokonok Magyarországi Egységpártja
Magyarországon valószínűleg az egyelőre nem létező Rokonok Pártja nyerné a választásokat, ha lenne. Sokan dolgoznak már az ötleten. A csak a választásokra létrejött kamupártok között van kettő, bőkezű állami támogatásban részesülő kis párt, amelyeknek  több jelöltje családi kapcsolatban áll egymással. Az egyik pártelnök úr szerint ők semmilyen szabálytalanságot nem követtek el, és abban sem lát kivetnivalót, hogy a másik párt vezetője a gyerekkori barátja. A rokonság Magyarországon tényleg nem volt sose bűn, sőt. A TASZ ezért most megkönnyíti azok dolgát, akiket felháborít, ami a választási ajánlásokkal történik: csak egy dokumentumot kell kitölteni, ha bárki, aki úgy érzi, hogy jogosulatlanul éltek vissza az adataival, engedélye nélkül szerepeltették nevét valamelyik kamupárt támogatói közt.

A Fidesz is beolvad a Rokonok Pártjába?
Egy helyi fideszes fia és menyasszonya is kapott lakást, persze kizárólag szociális alapon Óbudán. A szűkös szülői házra való hivatkozással utalt ki önkormányzati bérlakást az III. kerület a helyi fideszes önkormányzati képviselő fiának. Menczer Erzsébet – aki a Fidesz parlamenti jelöltje is egyben – maga is megszavazta a döntést, és nem jelezte, hogy saját családjáról van szó. A polgármesteri előterjesztés Menczer leendő menyének nevén ment át a testületen. (Jé, ez a menyem!)


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Simon, a kifogyhatatlan
Több alkalommal interjúztam vele még az Inforádióban, és őszintén, eszembe nem jutott soha, hogy ez az ember a titkok ilyen mély oceánja, egyben féktelen habzású mókamester. Mert micsoda humorérzék kell ahhoz, hogy a hamis névre kiállított bissau-guineai útlevél szerint az ottani elnöki palotába volt bejelentkezve, ideiglenesre. Vagy állandóra. Nagy kérdés az is, hogyan nyithatott hamis útlevéllel magának számlát az osztrák mellé, Magyarországon, miközben tudjuk jól, gyakorlatilag anyakönyvi kivonat nélkül nincs számlanyitás sehol, egy dokumentum sehol sem elég. Szerintem az egészről messziről süt, hogy egy vagy több titkosszolgálatnak is köze volt az ügylethez. A volt MSZP-s vezető ellen több vizsgálat is van folyamatban, előzetesbe helyezték, adócsalással, magánokirat-hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják, miután kiderült, hogy különböző számlákon több száz millió forintot rejtegetett.

Matolcsy, a humorharold
Simonnal ellentétben, Matolcsy Györgyről mindig is sejthető volt, hogy bármerre jár zabolátlan jókedvre derít mindenkit. A legújabb, hogy a saját kabinetfőnöke buktatta le, amikor megírta, hogy bennfentes információkat kotyogott ki még gazdasági miniszterként egy nemzetközi befektetési bank vezetőinek, akik gyorsan kimentek a vécére telefonálgatni, meg keresni pár milliót, amíg Györgyünk a kávéját iszogatta. Ez az egész egyébként szerintem Btk-s kategória, de tény, nem vagyok büntetőjogász. Vizsgálatot persze a jegybank indíthatna, de annak most éppen ő a vezetője, ezért jobbnak látták kijelenteni, hogy az egész könyv és a miniszteri hőstörténet merő hazugság, fikció, miközben a könyvbemutatón még Matolcsy büszkélkedett azzal, hogy milyen remek és korhű emléket állít az ő tevékenységének.

Besúgók a szülészeten
Avagy a kórház a város szélén szappanopera elbújhat amellett a magyar intrikázás mellett, amely egy most zárult per hátteréből felsejlik. Egy régi sérelem miatt robbanthatta ki egy volt honvédkórházi dolgozó azt az ügyet, amelyben végül 12 nőgyógyászt ítéltek el vesztegetés miatt. Az orvosok ott hibáztak, hogy előre kértek pénzt a műtétekért, ráadásul létrehoztak egy olyan kasszát is, amelyből azok is kaptak pénzt, akik egyébként nem találkoztak betegekkel. A rendszert mindenki ismerte, és a feljelentő munkatárs valószínűleg nem is a vádlottak padjára került orvosoknak akart ártani.

Oligarchalista
Simicska örök, de jönnek föl a többiek, egyre aktívabb szerepet vállalva az ország gazdasági újrafelosztásában – derül ki a HVG oligarchatérképéből. A lap összesen 130 milliárd forintnyi vagyonnak bukkant a nyomára, nem meglepő módon a magyar oligarchák  legfőbb bevételi forrása az állam.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Letartóztatták Firtast. Magyarországon is gázügyletei miatt ismertséget szerzett ukrán oligarchát, Dimitrij Firtast letartóztatták Bécsben, valószínűleg az amerikaiak nyomására. Az amerikai hatóságok vesztegetéssel és bűnszövetkezet létrehozásával gyanúsítják a 48 éves üzletembert

Pert nyerhetnek a bilincsben elvitt politikusok. A Fővárosi Törvényszék precedensértékű, bár egyelőre nem jogerős ítélete szerint rendőri intézkedéskor csak azt lehet megbilincselni, aki ténylegesen ellenállást tanúsít, pedig elég sok politikust vittek el az elmúlt években demonstratív céllal, láncra verve. Lassan visszaperelhetnek.

Három év börtön Uli Hoenessnek. A Bayern München elnökét letöltendő börtönbüntetésre ítélték adócsalás miatt. A müncheni bíróság ítélete hétrendbeli, nagy értékre elkövetett adócsalásról szól, amiért 2003-tól 2009-ig nem tüntetette fel az adóbevallásában tőzsdei és devizapiaci ügyletekből származó nyereségét.

 Mong Attila

Megosztás