Hírek

Napi Mutyimondó: Matolcsy kotyog, Zuschlag for President

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Egy jegyzetfüzet, semmi több
Kafkai helyzetbe lavírozta magát Horváth András, a NAV kiugrott alkalmazottja, aki az áfacsalási botrányt kirobbantotta. Állítólag vannak bizonyítékai, de mivel azokat a hatóságok elvitték, valójában most éppen nincsenek. A rendőrség egyetlen jegyzetfüzetet adott neki vissza, a  többi, a házkutatáskor elvitt iratokat, számítógépes merevlemezeket egyelőre nem. Nyomozás az ügyészség szerint folyik a bejelentéseinek ügyében, de Horváth ellen is zajlik immár három hónapja egy eljárás, annak ellenére, hogy hivatalosan még nem gyanúsított. Így azt sem tudja, mi ellen kellene védekeznie. “Valaki megrágalmazhatta Josef K.-t”.

A legbefolyásosabb fideszes, akit senki sem ismer
Az Origo egy érdekes ügyvédről írt portrét, aki Orbán Viktorral pózol, minisztériumoknak dolgozik, és a Fidesz felsőbb köreiben forog a neve, most képviselőjelöltként lép elő az országos politikába, mégis alig ismerik. Pedig állítólag befolyásos és fontos, főleg mert az ügyvédi irodáján keresztül számos állami megrendelésen dolgozott. Mivel pedig az ügyvédi irodákat különleges jogszabályok védik, ideálisak sok mindenre, leginkább olyan tevékenységekre, amelyek miatt Orbán Viktor mellett lehet pózolni.

Megint nyert 700 milliót a kormány kedvenc médiacége
kormányhoz közelálló médiaügynökség megint óriási reklámmegrendeléshez jutott, ők szervezhetik a Miniszterelnökség médiakampányát nettó 700 millió forintért, az összegtől pedig akár  90 százalékban el is térhetnek fölfele.

Matolcsy a Goldman Sachsnak “dolgozott”
A jelenlegi jegybankelnök még gazdasági miniszterként olyan információkhoz juttatott egy gonosz nemzetközi befektetési bankot, amely pár óra alatt gennyesre kereshette magát. Erről a kivételes intellektusú Matolcsy György kivételes intellektusú titkárnője számolt be egy könyvben, vagy valamiben, aminek van borítója. Matolcsy egy ebéd közben kikotyogta, hogy visszahívjuk az IMF-et, amire jól erősödni kezdett a forint. Míg ő kávézott, a Goldman Sachs kicsit keresett.


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Zuschlag for President
A 2014-es választás mindenképpen beteljesíti a rendszerváltást, hiszen lényegében nem szól másról, mint acsalásról. A Fidesz olyan szabályokat alkotott, amelyek mellett bátran csalhat a győzelem érdekében, és egy halom kiskaput nyit az állami pénzek büntetlen kilapátolására. Két olyan új, teljesen ismeretlen pártnak is simán összejött ugyanis az országos lista, amelyeket a Heti Válasz cikke szerint ugyanaz a baráti kör szervezi. A társaság legismertebb alakja a börtönből nemrég szabadult egykori MSZP-s Zuschlag János. Meglepően sokaknak sikerült egyébként az a mutatvány, hogy országos listát állítottak, és erős a gyanú, hogy csak a százmilliókra hajtanak. Ilyen például a sportos emberek pártja, a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, amely szerint lényegében egy kis testmozgással könnyen leküzdhető az államadósság, a munkanélküliség, talán még az ukrán válság is. Zuschlag könyvét egyébként most már volt, aki el is olvasta, így kiderült egy egyáltalán nem meglepő tény:  a főszereplő összevissza beszél, gyakran önmagának is ellentmond.

Egymilliárdos sárga csekk
Az Index egy hihetetlen történetről számol be, ami mégis megtörtént Magyarországon: a történet nejlonzacskóban kihordott fekete milliárdokról, és első látásra egy szerencsétlenről szól, aki mindehhez a nevét adta. Most az adóhatóság egymilliárdot akar rajta behajtani. A nagy kérdés persze, hogy ennek a pénzmosási ügynek keresik-e az igazi felelőseit a magyar hatóságok, vagy elég, ha egy szerencsétlent majd börtönben tudnak?

Csak küldönc?
Érdekes védekezést adott elő a most már előzetes letartóztatásba helyezett Simon Gábor, egykori MSZP-alelnök, aki százmilliós vagyon eredetével nem tud elszámolni. Azt állította, hogy nem a sajátja volt az egyik osztrák bankban tárolt több mint negyedmilliárd forint értékű valuta, ő csak a vagyont kezelte. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a volt országgyűlési képviselő a február 18-ai kihallgatásán nem beszélt a pénz valódi tulajdonosáról. Mondjuk az is gyönyörű, hogy az ügyészségen elhangzó vallomásokat a Magyar Nemzet szinte real time publikálja. Ja tényleg is, hiszen már egy ideje egy épületben vannak.

Egerben rend van
Furcsa szerződést kötött az egri önkormányzat és a Rádió Eger. A Népszabadság birtokába került megállapodás értelmében tilos a város jó hírnevét és hitelképességét sértő, azt veszélyeztető tényeket állítani, vagy erre utaló magatartást tanúsítani. Az állásával játszik az, aki így tesz, a szerkesztőség munkatársai nyilvános helyeken, közösségi portálokon se szidhatják az önkormányzatot és a munkatársait. Valaki felvilágosít, milyen „a tényekre utaló magatartás”?

NapiLOL: Orbán bértüntetői?
800 forintos órabérért keres embereket március 15-irendezvényekre egy hostessügynökség, többek között egy olyan helyszínen is, ahol Orbán Viktor miniszterelnök beszél majd. Rejtélyes, hogy mi lesz, de annyi tudható, hogy fekete vagy sötétkék farmerban, fekete sportcipőben vagy bakancsban és lehetőleg fekete kabátban kell megjelenniük.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Komolyan? Rongálás (!!) miatt indított nyomozást a rendőrség azután, hogy egy spanyol férfi tisztázatlan körülmények között ráesett a Gerbeaud-ház rendezvénytermének üvegtetejére. A férfi életveszélyes sérüléseket szenvedett, és állítólag valakik elől éppen menekült. Komolyan, hogy nem tudnak a spanyolok rongálás nélkül lezuhanni!

Üzbég elnökleány. Svájci pénzmosási vizsgálat vár az üzbég elnök leányára, aki tavaly nyári diplomáciai mentességet élvezett, hiszen ő volt hazára genfi ENSZ-nagykövete. Már nincs Svájcban, de a vizsgálat elindul ellene. Egyébként sokáig ő volt az elnöki trónnak, vagy minek a várományosa, aztán kiesett a pixisből.

Orosz szankciók. Transparency International azt latolgatja, hogy milyen esélyei vannak az orosz oligarchák vagyonával kapcsolatban a tervezett szankcióknak, a vagyonok befagyasztásának. Nem könnyű.

EU-adóelkerülés, pénzmosás. parányi Luxemburg sikeresen blokkolja azoknak az új uniós szabályoknak az elfogadását, amelyekkel nehezebb lenne a közösségen belül az adóelkerülés. Az Economist pedig az új uniós pénzmosásellenes szabályok kialakításának nehézségeiről ír.

Mong Attila

 

Megosztás