Hírek

Napi Mutyimondó: a Puskás Akadémia szerint uszít a Mutyimondó

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

Simon őrizetben
A volt MSZP-s alelnök párton kívül is erősíti a baloldal kampányát: most azzal került a címlapokra, hogy amellett, hogy őrizetbe vették, az is kiderült, nem csak Ausztriában volt dugi pénze, mintegy negyedmilliárd forint értékben, hanem hamis afrikai útlevéllel Magyarországon is nyitott számlát. Sőt egy különbejáratú széfben is rejtegetett valemennyi pénzt, a széf pedig a szomorú emlékezetű Sólyom légitársaság egyik alapítójának házában volt, akit viszont egy panamai csalás miatt az Interpol is köröz. Az MSZP elnöke továbbra is azzal próbálkozik, hogy Simon Gábor ügyei már nem tartoznak a pártra, eléggé sikertelenül. Nem, ez nem egy John Le Carré regény kivonata, hanem egy magyar baloldali politikus háttérsztorija a választási kampány kellős közepén.

Zuschlag kitálal
Botránykönyvet jelentetett meg a börtönviselt szocialista képviselő, Zuschlag János, akinek persze a szavahihetősége éppen a múltja és az MSZP-hez fűződő finoman szólva is ellentmondásos viszonya miatt megkérdőjelezhető, no meg tán azért is, mert a botránykönyv kiadója a nemrégiben a Századvég tulajdonába került Napi Gazdaság. De azért mégis érdekes, amiket mond:  állítása szerint szocialista politikusok 50 millió forinttal kenték meg, hogy félreálljon, és ne induljon a 2006-os választásokon, a pénzt pedig nejlonzacskóban adták át neki, egyenesen az MSZP titkos nagy széfjéből. A szocialista politikusok tagadnak, illetve viccel ütik el Zuschlag állításait. Gyurcsány például azt mondta, hogy “volt egy ilyen hatalmas kosár a minisztériumi szobában. Azt minden reggel telerakták pénzzel, és aki bejött, az kaphatott belőle.” A könyvben van szex is.


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Turbócsalás a választáson
Máris elcsalták az idei választást, mégsem lehet semmit sem tenni. Az újságok egyre-másra írták meg, hogy feltűnően sok párt tudott az idén listát állítani, köztük egészen ismeretlen formációk is, amelyek nagy valószínűséggel egymásról másolták a listaállításhoz szükséges ajánlók neveit, adatait. A Nemzeti Választási Bizottság ugyan bejelentette, vizsgálatot indít a rengeteg kamulista miatt, de aztán kiderítette, hogy nem tehet semmit. A kormány is csal a kereskedelmi tévék segítségével: a kereskedelmi tévék az új szabályok miatt úgy döntöttek, inkább nem közölnek politikai hirdetéseket az idén. A kormánypropaganda viszont nem számít annak, így tele vannak a kertévék a kormány sikereit harsogó reklámokkal. A kormány szerint ez nem választási kampány. Az Együtt-PM társelnöke arról beszélt egy interjúban, hogy egy hasonló nevű kispárt százezer eurót kért tőlük decemberben, hogy visszalépjenek, és ne zavarjanak tovább, a Jobbik pedig arra panaszkodik, hogy az egyik Simicska-tulajdonban lévő plakátcég nem nem járult hozzá a plakátjainak a kihelyezéséhez, szerintük azért, mert  a Fidesz országos listáján szereplő egyik jelölt a cég ügyvezetőjének a neje. Közben a tévés reklámpiacon egyesek Ukrajnát és Ororszországot idéző viszonyok alakultak ki. Javaslom nem alkalmazni a magyar választásra a szabad és a tisztességes jelzőket.

Magyarországon is üzletel Janukovics oligarchája
Az elűzött ukrán elnök támogatója nemrégiben alapított vállalatot Bukarestben – derítették ki román és bolgár oknyomozó újságírók. A cég azonban már évek óta jelen van Magyarországon, a céghálóban több magyar kötődésű szál is felfedezhető, írta meg  az Átlátszó. A tényfeltárásnak most magas tétje van, hiszen az EU befagyasztja az ukrán korrupciós ügyletek haszonélvezőinek külföldi bankszámláit.

NapiLOL: a ki nem fizetett ösztöndíj
Olyan ösztöndíjjal kampányol a kormány, amit ki sem fizettek minden pályázónak. A 444 írta meg, hogy nagyszabású állami ünnepséget rendezett az emberi erőforrás-miniszter még januárban a Klebelsberg ösztöndíjak miatt. Ilyet azok a fiatalok kaphatnak, akik pedagógusnak tanulnak, és vállalják, hogy a diploma után tanárként is fognak dolgozni. Van, aki a beígért pénz miatt otthagyta állását, hogy a tanulásra koncentrálhasson, többen közülük azonban  a mai napig egy fillért sem kaptak.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Vigyázat, uszító tartalom. A felcsúti Puskás Akadémia (legutóbbi meccs vereség, 500 néző, kerekítve) honlapján azt állítja, hogy rovatunk – idézet – “uszít ít a Puskás Akadémia ellen, azt az (át)látszatot (!!!) keltve, mintha a felcsúti futballközpont nyerészkedne a fővárosi adófizetőkön, az ő pénzüket szórná”.Pedig nem. “Mong Attila pedig igaz(ság)talan” (!!) Köszönjük a linket, és külön elismerés a zárójeles szójátéksziporkákért.

Nőgyógyászokat ítéltek el. 11 nőgyógyászt ítéltek el első fokon, egyenként kétmillió forint körüli pénzbüntetésre, mert hálapénzt kértek szülés levezetéséért, ami vesztegetésnek minősül. Egy szülésznő felfüggesztett szabadságveszést kapott.

Bankárt büntettek. A Magyar Nemzeti Bank 15 millió forint bírsággal sújtotta a végelszámolás alá került körmendi takarékszövetkezet volt elnök-ügyvezetőjét a vezető állású személyek felelősségére vonatkozó jogszabályok súlyos megsértése miatt.

Ukrán-magyar cigimaffia. Húsz évet is kaphatnak az ukrán-magyar cigarettamaffia tagjai, akik ellen most emeltek vádat. A NAV 2012 novemberében csapott le a bandára, 56 millió forint értékű zárjegy nélküli cigarettát találtak. Jelentős mértékű költségvetési csalás és orgazdaság miatt kell felelniük.

Putyin lobbistái. Itt egy szép tablókép azokról az amerikai üzletemberekről, lobbistákról, aki az orosz elnök szekértolói Washingtonban. Jó lenne nálunk is egy ilyen képet csinálni, de nincsenek szabályok a lobbizásra, így titokban maradhatnak. A Fidesznek a kétharmad nem volt elég egy hatékony lobbitörvényre, mondjuk –ahogyan a Transparency oldaláról kiderül – ezzel nem vagyunk egyedüliek a kontinensen.

Török hangok. Törökországban csak nem akar végeszakadni az interneten fel-felbukkanó hangfelvételek okozta botránynak: a legújabb egy volt miniszter és egy üzletember közti beszélgetést leplezi le.

Mong Attila

Megosztás