Hírek

Napi Mutyimondó: kormányzatokon átívelő kedvencek és nincs több Simicska-fotó

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Simon szélhámosa
Az Index szerint a Sólyom légitársaság környékén felbukkant és az Interpol által egy panamai csalás miatt körözött Welsz Tamás segédkezhetett Simon Gábornak az eltitkolt milliók elrejtésében – a lap információi szerint ezt vizsgálják a nyomozók egy napokban tartott házkutatás alapján. Az Index úgy tudja, Simon Gábor az osztrák számláján kívül Magyarországon is rejtegetett jelentős pénzeket.

Az új infotörvény a gyakorlatban
Az igazságügyi miniszter tavaly tavasszal még esküdözött, hogy az infótörvény korlátozó módosítása nem akadályozza majd, hogy az állampolgárok közérdekű információkhoz jussanak Magyarországon. A 444szerette volna megismerni a felcsúti polgármester, mára már a száz leggazdagabb magyar egyikének vagyonnyilatkozatát, de a bíróság most erre az új jogszabályra hivatkozott, amikor a lap Mészáros Lőrinc vagyonáról kérdezősködött. Hiába pereltek, tárgyalás nélkül döntött úgy a bíróság, hogy a felcsúti polgármester jogosan rázta le magáról a kérdéseket. A bíró azzal érvelt: a lap nem közölte, miért akarja megnézni a vagyonnyilatkozatot, márpedig az új törvényben az szerepel, hogy „csak úgy” nem muszáj kiadni a papírokat.

Kormányzatokon átívelő kedvencek
Az Átlátszó ír arról, hogy kormányzatokon átívelő kedvencek nyerték Belváros-Lipótváros kommunikációs tenderét. Egy 37 milliós és egy 131 milliós megbízást kapott télen az 5. kerülettől egy kft., amely egy már a kormányváltás előtt is szépen teljesítő cégcsoporthoz tartozik. A sikerszéria 2010 után is folytatódott. A belvárosi közbeszerzés ár-érték aránya nem tűnik megnyugtatónak.

Nincs több Simicska-fotó.
március 15-étől életbe lépő új Ptk. teljesen kicsinálja a sajtófotót. Az új szabályozás szerint a fotósnak nemcsak a kép közzétételéhez, hanem már magához a kattintáshoz is engedélyt kell kérnie, ami konkrétan ellehetetlenít minden fotóst, profit és amatőrt, aki nem Orbán Viktor hőstetteit szeretné megörökíteni. Vagy itt van a Magyar Narancs nemrégiben titokban készített Simicska-fotója. Na, olyan sem lesz. És melyik magyar újság merné megengedni magának azt, amit a brit lesipuskás fotósok, akik egy titkos kormányzati dokumentumra zoomoltak rá, és közölték.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Közérdekű adatot tartott vissza a KEHI
Több százmillió forintos visszaélés lehet a háttérben, ezért érdekes, hogy a Központi Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) ki kell adnia a gödöllői Szent István Egyetemhez tartozó üllői Dóra major gazdálkodására vonatkozó jelentését. Az ítélet egyelőre első fokú. Az ügyet az LMP üti, a párt szerint  sok éve, kormányzati ciklusokon átívelően felvethető az állami vagyonnal visszaélés, akár több száz milliós hűtlen kezelés lehetősége is.

Kisgömböc a magyar állam
Ebben a kormányzati ciklusban eddig 650 milliárd forint értékben államosított a Fidesz. Egy friss összesítés szerint a második Orbán-kormány vagyonvásárlásra a 2013-as GDP 2,2 százalékának megfelelő összeget fordított. Egyedül a Mol kisebbségi részvénycsomagjáért majdnem 500 milliárdnyi adófizetői pénz ment el, a bevásárlás tovább folytatódik: legújabban az E.on két gázelosztó társaságát és az energiaszolgáltató cégét is megveheti az állam.

YanukovichLeaks: a testőr feljegyzései
Ukrán újságírók folyamatosan dolgozzák fel a volt ukrán miniszterelnök, Viktor Janukovics tóparti rezidenciáján talált dokumentumokat. Ezúttal Janukovics biztonsági főnökének jegyzetfüzetei kerültek elő, amelyből kiderül, hogyan építették fel Janukovics védelmét, milyen rázósak voltak a menekülés előtti utolsó napok, és hogy milyen szerepük volt a testőröknek újságírók megverésben.

NapiLOL: egy elcsúszott fideszes
Avagy hogyan függ össze az ónos eső, és az, hogy majdnem kikosarazták Pécsett Simicska Lajost? Sokáig úgy volt, hogy az egykori Fidesz-pénztárnok plakátcége azért nem hirdethet a vidéki város hirdetőoszlopain, mert  nincs szerződése, mert ahhoz szükség lett volna a városfejlesztési bizottság jóváhagyására is, ahhoz meg egy pécsi városházi fideszes képviselőre, aki viszont elcsúszott a jeges úton, és otthonában gyógyult, gipszben. Mára minden megoldódott, egy rendkívüliülésen végül megszavazták, amit megkövetelt a haza.

Könyvajánló: Narancsbőr
Már a nyomdában van az Átlátszó külső szerzője, Ferenczi Krisztina „Narancsbőr – Az Orbán-vagyonok nyomában” című új könyve, amelyben meglepő módon továbbra is az Orbán-vagyonok után nyomoz. Ízelítőként a lap részleteket közöl a megjelenés alatt álló kötetből, amelyben Ferenczi szóra bírja Mészáros Lőrincet, a földmutyiról és a felcsúti stadionprojektről faggatja az elmúlt kormányzati ciklusban a száz leggazdagabb magyar közé emelkedett notabilitást.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Sztárügyvéd őrizetben. Előbb gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették Ruttner György budapesti ügyvédet, aki a gyanú szerint elsikkasztotta az ügyfelek pénzét, hozzányúlt az ügyvédi letétként átvett tízmilliókhoz.

Minipártok százmilliói. Soha nem indult még olyan sok párt a választáson, mint most, ráadásul az állam hozzájuk vág több száz millió forintot reklámra.  Az épp csak tavaly alakult kispártok is százmilliós összegből kampányolhatnak, ötletük pedig ezer van, hogy mire költsék az állam 6-8 milliárdját: lesz szociáldemokrata horgászengedély, és új dimenziós játszótér is.

Százmilliós nyelvstratégia. Orbán Viktor közvetlenirányítása alatt százmillió forintból állít fel új intézetet a kormány április elsejétől, ahol nyelvstratégiát fognak itt kutatni. Csak akkor adnak tájékoztatást, ha elindult.

Befagyasztás. Az EU befagyasztotta az elmenekült ukrán elnök, Janukovics számláit. A megbuktatott elnök is azon 18 ukrán ember között van, akinek az Európai Unióban elérhető vagyonát befagyasztották – derül ki az EU hivatalos közlönyében közzétett névsorból. A listán szerepel még a volt elnök két fia, valamint a rezsim számos egykori minisztere, vezető tisztségviselője

Szlovén újságíró veszélyben. Egy szlovén újságírónőt vegzálnak a hatóságok azért, mert minősített dokumentumokat szivárogtatott ki egy cikkében. Az írás a 2011-es választási kampányban jelent meg és a korábbi miniszterelnök valamint a szlovén fasiszták kapcsolatát taglalta. Azóta nem szállnak le róla.

Befagyasztás. Az Európai Parlament egy olyan új direktívát fogadott el, ami könnyebbé teszi a tagállamok számára a bűnös forrásból származó vagyonok befagyasztását.

Mong Attila

Megosztás