Hírek

Napi Mutyimondó: ne a busóktól félj, hanem a revizortól

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Vádlott segíthette Orbánt
Egy korrupciós ügy vádlottja segíthette a miniszterelnököt a Putyinnal megkötött paksi atomerőmű-üzlet nyélbe ütésében – írta a Népszabadság. A lap szerint az egykor a paksi létesítményt is vezető, ma az MVM-es ügyei miatt vádlott Kocsis István járt közben azért, hogy minden olajozottan menjen. (khm)  Kocsis úr egyébként a magyar közélet fénylő fáklyája, micsoda életrajz! Az 1996-ban kipattant Tocsik-botrány idején vezető volt az ÁPV Rt-nél, aztán Horn Gyulának sikeresen privatizálta az energiaszektort, a súlyos paksi üzemzavar idején az atomerőművet vezette, 2010-ben a végkielégítés botrány alatt a BKV vezérigazgatója volt, a mostani vádak szerint pedig bűntársaival együtt legalább 15 milliárd forintos kárt okozott az atomerőművet is birtokló MVM-nek. 2002-ben Csányi Sándor köszöntötte a születésnapján, azzal, hogy micsoda egy rendes ember.

Előkerültek Mészáros malacai
Na jó, csak papíron. A HVG heteken keresztül sikertelenül próbálta felkutatni, hová lett a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc disznóállománya, amelyre tavaly 7,4 millió állami támogatást kapott a cége. Jártak a cégnyilvántartásban és az állat-nyilvántartási rendszerben szereplő telephelyein, meglátogatták a veszprémi vágóhídját is, volt, ahol sikerült beszélni az alkalmazottakkal is, de ilyen nagy sertésállományt sehol nem találtak. A polgármester friss közleménye szerint levágták őket, több mint 7 ezer disznót vágtak tavaly. A HVG szerint  a közlemény továbbra sem ad választ több felmerült kérdésre, így többek között arra sem, hogy milyen tevékenység után igényelték a 7,4 millió forintnyi támogatást, márpedig a minisztérium rendelete igen szigorú feltételeket szab.

Tízezrekért védik a fideszes plakátokat
Két kamerával próbálja elijeszteni Zsigó Róbert a bajai plakátjaitól a rongálókat. A fideszes szóvivő és képviselőjelölt összesen 20 ezer forint plusz áfát fizetett a berendezések felszereléséért, amit állítólag képrögzítésre még nem is használtak. A hét elején Baján lefotózták, hogy a városban kihelyezett két „Magyarország jobban teljesít” óriásplakát tetejére kamerák kerültek, miután valaki Zsigó fényképére rendszeresen „A hazug” feliratot ragasztotta.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Szürreális választási kampány
szakértők előre jelezték a problémákat a választási szabályokkal kapcsolatban, senki nem tett semmit, íme az eredmény. Az Ígyírnánkmi-blog szerint  minden idők legszürreálisabb hetei következnek a magyar politikában. Úgy 23 és 31 közötti párt fog ugyanis, teljesen átláthatatlanul bő nyolcmilliárd forintot elkölteni a választási kampány utolsó heteiben, ráadásul ennek jelentős része a médiakampányok korlátozására tekintettel a közterületi plakátcégeknél és a szórólapokat és plakátokat nyomtató nyomdáknál köthet majd ki. Lehet, hogy ez volt a cél?

Olimpiai jutalmak
Az Átlátszó által kikapart adatok alapján ír arról az Origo, hogy hétmilliós olimpiai jutalmat kapott a MOB-elnök sajtósa is. Az oknyomozó portál megszerezte az Emberi Erőforrások Minisztériumától a londoni olimpia után kifizetett jutalmakról szóló listát. Ebből az derül ki, hogy a sportolók és az edzőik mellett sajtósok és sportvezetők is bőségesen részesültek a jutalomból. Összesen 2,1 milliárd forintot fizettek ki, igaz a minisztérium által átadot  listán 300 millióval kevesebb szerepel.

Szlovák cég, hamis számlák
Szlovák céggel és hamis számlákkal verték át az adóhatóságot, aztán jól futni hagyták őket. Az Átlátszó újabb érdekes esetről számolt be, amelyben egy áfacsalással vádolt gabonatermelőt nagy valószínűséggel hamis papírok segítségével vettek rá az áfamentes értékesítésre, de az igazi felelősök ebben az ügyben sem érdeklik az adóhivatalt, csak a termelőket vegzálják.

NapiLOL: ne a busótól félj, hanem a revizortól
Milliókat kaszált a NAV a híres mohácsi busójáráson, a vizsgált árusok közel fele megbukott az ellenőrzéseken. Voltak olyan árusok is, akik annak ellenére folytatták a szabálytalan árusítást, hogy félórával az eset előtt a pénzügyőrök is rajtakapták őket, hogy nem adtak nyugtát.

További érdekességek itthonról és külföldről:

TASSZ cáfol. Állítólag megnyugodhatunk: a fejlesztési miniszter szerint Lászlónénak volt felhatalmazása aláírni a paksi atomerőmű bővítéséről szóló orosz-magyar államközi szerződést.

Nem Makó, Makaó. Egy újabb nemzetközi felmérés bizonyítja, amit konkrétan mindenki tud, hogy Hong-Kong és Makaó a világ pénzmosás-iparágának központja. Az ott alapított cégek 37 százaléka érintett valamilyen módon a fekete üzletben.

Pénzmosó fodrász. 50 napos per végén ítélték el az egykori fodrászból lett sikeres üzletembert Hong-Kongban: a férfit 100 millió dolláros pénzmosás miatt vádolták meg.

Ausztrál választási mutyi. Érdekes olvasmány az ausztrál választási csalásokról szóló Guardian cikk, amely szerint a legfőbb ok az, hogy nincsenek jól megfizetve a választási bizottságban dolgozó szerencsétlenek.

Román bunda. Az egykori Tottenham-játékost, Popescut is börtönbüntetésre ítélték Romániában egy adócsalásos, pénzmosásos ügyben, mert a román klub csalt a játékos-eladásokból származó bevételek elszámolásával.

Tagad a labanc. osztrák nemzeti bank egykori helyettes vezetője azt állította a bírósági tárgyalásán, hogy mitsem tudott arról, Azerbajdzsánban kenőpénz ellenében jutottak üzlethez. A botrány érdekessége, hogy ha a vádak igazak, akkor egyik jegybank, az osztrák, korrumpálta az azerit.

Korrupció és klímaváltozás. Transparency International arra figyelmeztet, hogy óriási a korrupciós veszély a klímaváltozás elleni küzdelemre szánt nemzetközi pénzügyi alapok körül. A jelentés szerint ezek az alapok elég ramatyul vannak felkészülve a csalások elleni harcra. Milliárdok forognak kockán.

Mong Attila

Megosztás