Hírek

Napi Mutyimondó: a Strabag eltűnt milliárdjai és a barcikai polgármesterné

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Így szponzorál a Strabag
Az Átlátszó által megszerzett dokumentumok egy furcsa körülmények között elfektetett adóvizsgálatról szólnak, amelyet még évekkel ezelőtt indított az adóhatóság a Strabag osztrák építőipari cég lobbistájának alvállalkozói körében. Az oknyomozó portál szerint 2008-ban 1,3 milliárd forint tűnt el a Strabag-lobbista Euro:contact Kft. által szerződtetett alvállalkozói láncolatban, az ügyletsorozatot a NAV bűnügyi igazgatósága is vizsgálta. Az azóta felszámolt Euro:contact Kft. sokat tett a magyar építőipari közbeszerzéseken százmilliárdokat kaszáló osztrák Strabag és magyar politikusok, politikai pártok jó viszonyáért: becslések szerint tízmilliárd forintot meghaladó összeget osztott szét „a magyar politikai demokrácia támogatására” az elmúlt évtizedben.

A TV2 eladás és a Fidesz
A HVG összeszedte, hogy milyen kavarások állhattak a második legnagyobb kereskedelmi tévé eladása mögött, a tranzakció pedig értesüléseik szerint még a Fidesz-cégbirodalomban is zavart okozott. Kínaiak, akik mögött igazából fideszesek állhattak, svédek, akik majdnem megvették, de mégsem, és egyéb fordulatok.

Milliók a vitorlásoknak
Az Index a napokban számolt be arról, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium korábbi közigazgatási államtitkárának, Gál András Leventének a barátnője kapott 24 milliós megrendelést a minisztérium egyik hivatalától. A lap tegnap arról írt, hogy az a vitorlás cég is kapott egy 24 milliós megrendelést, amelyben a volt államtitkár fb-tag. A 24 millió azért varázsos szám, mert 25 millió alatt van lehetőség közbeszerzés nélkül szerződni.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Hernádi mégis aggódhat?
Tegnap írtunk arról, hogy a horvátországi korrupciós vádakkal harcoló Hernádi Zsolt lekerült az Interpol körözési listájáról. Nos, lehet, hogy csak formai okokból lélegezhet föl. A horvát korrupció- és szervezett bűnözés elleni ügyészség ugyanis azt közölte, hogy új döntés várható, ezért kerülhetett le az Interpol-listáról a Mol elnök-vezérigazgató. Az Interpolnál pedig azt közölték, hogy Hernádi ügye jelenleg felülvizsgálat alatt van, amelyet a nemzetközi rendőri szervezet működését ellenőrző független bizottság végez.

Jogászcsapat Simon millióira
Egy teljes jogászcsapatot bérelt fel az Országgyűlés mentelmi bizottságának vezetője, hogy kiderüljön, hogyan lehet visszaszerezni az Ausztriában titkos, negyedmilliárdos bankszámlája miatt lebukott Simon Gábor, MSZP-alelnök képviselői juttatásait, évekre visszamenőleg.

Open Kazincbarcika projekt
Az Átlátszó egy közepes magyar város, Kazincbarcika közpénzügyeinek átláthatóságát is célul tűzte ki. A legújabb, hogy a szocialista polgármester feleségének munkaszerződését kérték ki, miután kiderült: a hölgy a város kommunikációs cégének dolgozik, jelmezkölcsönzőt működtet az önkormányzati vállalat keretein belül. Korábban ugyanezt a tevékenységet magánvállalkozásban végezte.

Na, mi dübörög?
Vajon a magyar reklámpiac melyik szegmense dübörög teljes erővel? Tán a tévé? Vagy az internet? Nem, nem – öt év után nőtt kis mértékben tavaly a hazai reklámköltés, de a növekedésben a legnagyobb szerepet a másutt a világban inkább a jelentéktelen kategóriák között számon tartott rádiós piac játszotta. Egy év alatt 29 százalékkal nőtt ez a szelete a reklámpiacnak, ami azért érdekes, mert egyetlen országos rádió van – a kormányközeli tulajdonosok kezében lévő Class FM.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Kezdődik Benedek ügye. Elkezdődött az egykor nagyhatalmú, Benedek Fülöp, a korábbi Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) volt államtitkára, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnöke és két társa ellen hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt indult büntetőügy tárgyalása. A büntetőügy ellenére Benedek jó az OTP-nek: a tárgyaláson is elmondta, bár nyugdíjas, de a bank Bank egyik ügyvezetőjeként dolgozik.

Jogsikkal üzletelő tolmács. Vádat emeltek egy hivatásos tolmács ellen, aki több mint 100, elsősorban afgán, iraki, iráni állampolgárságú ügyfélt segített jogosulatlanul magyar jogosítványhoz, amellyel egész Európában vezethettek.

Jól figyeljünk. Már csak a tervezett, uramisten, 150 milliárdos költségvetése miatt is érdemes figyelni a Városligetbe tervezett múzeumi negyed beruházását. Meg azért is, mert kedvencünk Fekete György is ott lebzsel a környéken.

Feljelentés Lőrinc disznói miatt. Feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen az Együtt-PM, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester nem létező sertései és sokmilliós sertéstámogatása ügyében. Az ügyről a hvg.hu számolt be múlt héten.

Börtönbe mennek a román futball fejesei.Letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogerősen a bukaresti ítélőtábla a román futball nyolc közismert vezetőjét, akiket jelentős mértékű adócsalásban találtak vétkesnek.

Sanofi-per. Sanofi gyógyszergyár korábbi alkalmazottait ítélték el egy korrupciós perben Németországban. További vizsgálatok is folynak.

Nők és az antikorrupció. Transparency oldalán a közelgő nőnap alkalmából a szlovén TI vezetője beszél egy interjúban a tapasztalatairól, és arról, hogy az antikorrupciós küzdelemben (is) kevés a nő az országban.

Mao óta. legnagyobb antikorrupciós kampányba kezdett a kínai vezetés Mao óta. Kormányzati tisztviselők és üzletemberek tucatjai sikítanak, a kampány pedig az elnök hatalmát is megszilárdítja.

Mong Attila

Megosztás