Hírek

Napi Mutyimondó: a szörfös csaj, a drága Strabag és az olimpikonok

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Olimpikonok kifizetései
Nagyon igyekezett eltitkolni, végül mégis kénytelen volt kiadni az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt a dokumentumot, amiből kiderül, ki mennyi állami pénzt kapott a 2012-es londoni olimpiai játékok után. Az Átlátszó perelte ki ezeket az adatokat. A lapnak korábban már sikerült megtudnia, hogy összesen 2,18 milliárd forintot fizettek ki, de hogy ebből ki és mennyit kapott, eddig titok volt. Több mint egy éves procedúra után végre-valahára nyilvános, mennyit fizetett az állam a 2012-es olimpia után. Böngészhető a lista, így bárki megítélheti, jogosak és arányosak-e kifizetések. 228 millió forint sorsáról még mindig nincs információ.

A szörfös barátnő
Állami megbízást kapott a volt államtitkár szörfös barátnője. Az Index írta meg, hogy tanulmányírásra, és – akármit is jelentsen ez a fogalom – kapcsolattervezésre kapott 24 millió forintos állami megrendelést egy windszörfös olimpikon kft.-je  egy olyan közbeszerzésen, amit hirdetmény közzététele nélkül bonyolítottak. A hölgy egy ideje a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium korábbi közigazgatási államtitkára, Gál András Levente barátnője. A tárca irányítása alá tartozó hivatal szerint Gálnak nem volt semmilyen befolyása a közbeszerzés kimenetelére. A miniszter mindenesetre vizsgálatot kezdeményezett.

Hernádit már nem körözik
Hernádi Zsolt nagy titokban eltűnt az Interpol körözési listájáról. A Mol elnök-vezérigazgatóját vesztegetéssel vádolták meg Zágrábban, de a horvátok azt állítják, nem ők mentek bele a körözés törlésébe. A fordulat  nem előzmények nélküli. Decemberben a korrupciós perben a vád koronatanújának szavahihetősége megingott. A vesztegetéssel kapcsolatban korábban azt vallotta, hogy azt az ötmillió eurót,  amit szerinte a Mol elnök-vezérigazgatója adott kenőpénzként a volt horvát miniszterelnöknek az INA irányítási jogaiért cserébe, a politikus kérésére külföldi cégének számláján rejtette el. Tavaly viszont már nem volt hajlandó átvenni az ítéletről szóló végzést sem. A fejlemény összefüggésben lehet azzal is, hogy a magyar olajvállalat lázasan tárgyal a horvátokkal az INA-ról.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Egymilliárddal drágábban Strabag
Az eredetileg becsült 3 milliárd 350 millió forint helyett egymilliárddal drágábban újíthatja fel a Szegedet nyugatról elkerülő út egy szakaszát a Strabag, mégis övék az üzlet. A közelmúltban számos cikk szólt arról, hogy a Simicska Lajos tulajdonában lévő Közgép egyre több tendert nyer a Strabaggal karöltve.

Elvették a cégét, meghalt
Vasárnap váratlanul meghalt a Welt 2000 Kft. volt tulajdonosa, aki előző napon írta alá a cége eladásáról szóló szerződést az állam képviselőivel. A hírek szerint nagyon nem akarta eladni a kft-ét, de kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot a kormánytól. A cég volt ugyanis a jogtulajdonosa annak a szoftvernek, amelyik Magyarország  uniós csatlakozása óta kezeli a brüsszeli pénzek pályáztatását és elosztását. Emiatt hónapok óta óriási nyomás alá helyezték őt, még a NAV is fegyveres ellenőrei is kiszálltak a céghez egy hajnalon. A 47 éves üzletember nem volt beteg, a 444 szerint nagyon megviselte a cég eladása körüli vita, és nem kizárt, hogy váratlan halála összefügg ezzel.

Simon, Szíjjártó és a vagyonosodás
lemondott MSZP alelnök Simon Gábor Ausztriában dugdosott negyedmilliárd forintja volt téma az Országgyűlés mentelmi bizottságában, amely nem jutott sokkal előrébb ebben az ügyben.  Hamarosan Mesterházy Attila MSZP-elnököt is beidézik, aki továbbra sem akar semmit sem tudni. Szíjjártó Péter fideszes államtitkár ellen a K-Monitor antikorrupciós szervezet kezdeményezett eljárást, de a parlamenti bizottság elfogadta a politikus magyarázatát és a bankszámlakivonatait. És nem volt gond a tavalyi legsikeresebb képviselő, a 160 milliót kereső Papcsák Ferenc válaszaival sem a bizottságban: a zuglói fideszes polgármester szerint az ügyvédi irodája ilyen jól megy, azt  viszont senki sem vizsgálhatja, hogy az ügyvédi iroda milyen megbízásokat kapott.

Orbán fiktív számlás látogatása
444 szúrta ki, hogy a miniszterelnök múlt héten egy olyan, érte feltétel nélkül rajongó kisfiúnál tett látogatást Nyíregyházán, akinek az apukája nem átlagpolgár. A városi fideszes önkormányzat városüzemeltetési cégének igazgatója, aki ellen ráadásul állítólagos fiktív számlák miatt nyomoznak.

Orbán osztálytársa földet oszt
A Népszabadság írt arról, hogy a kormányfő gimnáziumi osztálytársa, Nagy János írta alá februárban unokaöccse nyertes földbérleti pályázatát. Egyébként ebbe a székesfehérvári gimibe járt Simicska Lajos, vagy a Conti-Car-os Varga Tamás is, aki ellen később több eljárás indult ellene csempészés, csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt, majd börtönbüntetésre ítélték. Ja meg pár évvel később én is ebbe a gimibe jártam.  Ezért fáj nekem kicsit, hogy csak én nem vittem semmire közülük. Próbálom visszafejteni melyik órán nem figyeltem eléggé. Mondjuk tény, szervezett bűnöző nem lettem.

Elesett a krími Átlátszó.
A Krím-félsziget hétvégi orosz megszállásával egy időben maszkos fegyveresek törtek be a térség fővárosában, Szimferopolban működő független médiaközpontba. Nagyjából harminc, felségjelzés nélküli katonai ruhába öltözött maszkos férfi betörte a több irodának otthont adó Információs és Újságíró Központ (IPC) épületének ablakát és bejáratát. Az egyenruhások lefoglalták a Krími Oknyomozó Újságíró Központ irodáját, de az ott dolgozóknak sikerült kimenekíteniük a dokumentumaik és eszközeik egy részét, a honlapjukat pedig továbbra is frissítik. Meg lehet nézni a videót.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Gigaberuházás viták nélkül. “A romkocsmákról sem készült hatástanulmány” – ezzel indokolta a Városligetben és környékén megvalósuló múzeumépületek tervezésérére most kiírt nemzetközi tervpályázat előkészítéséről az illetékes miniszteri biztos, miközben urbanisták és építészek is tiltakoztak.

Cseh nem az orosz atomerőműre. cseheknek inkább nem kell orosz atomerőmű, azok után, amit Ukrajnában látnak az orosz üzleti érdekek érvényesítéséről. Paks változatlanul halad a maga útján.

Kegyelem Stadlernek. Saját lábán hagyta el az egyik budapesti kórházat Stadler József. A 65 éves akasztói vállalkozó betegségei miatt kegyelmet kért és kapott. A vállalkozót legutóbb 2011-ben ítélték el. 4 év 10 hónap börtönt kapott adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt.

Ukrán befagyasztás. Svájc, Ausztria és Lichtensteintöbb mint 20 volt ukrán vezető számláit fagyasztotta be, köztük Janukovicsét és a fiáét is. Még több kellene.

Ügyészek nyomás alatt. Az ügyészek egyre növekvő politikai nyomásról számolnak be Romániában, legalábbis erről számolt be a korrupciós ügyekre kijelölt ügyész.

Bosznia-Hercegovina. A Guardian cikke a Bosznia-Hercegovinában kitört zavargások hátteréről.

Bankárbűnözés. Egy tanulmány szerint kb. egy évtizede csalnak az aranykereskedelem egyik meghatározó benchmark-jával Londonban a bankok.

Brazília. Egy kiterjedt politikai korrupciós perben a legfelsőbb bírói fórumon megváltoztatták az addigi ítéleteket, csökkentették a büntetéseket.

Mong Attila

Megosztás