Adatigényléses perek

Itt van a tételes lista a 2012-es olimpiai jutalmakról, nevekkel

Több mint egyéves procedúra után végre-valahára nyilvános, mennyit fizetett az állam a 2012-es olimpia után. Böngészhető a lista, így bárki megítélheti, jogosak és arányosak-e kifizetések. 228 millió forint sorsáról még mindig nincs információ.

Nagyon igyekezett eltitkolni, végül mégis kénytelen volt kiadni az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt a dokumentumot, amiből kiderül, ki mennyi állami pénzt kapott a 2012-es londoni olimpiai játékok után. Azt már korábban sikerült megtudnunk, hogy összesen 2,18 milliárd forintot fizettek, de hogy ebből ki és mennyit kapott, eddig titok volt.

Az olimpiai jutalmak elszámolásáról kormányrendelet rendelkezik (azaz csak rendelkezett, mert a jogszabály már 2013. július 30. óta hatálytalan), aminek a mellékletében lévő táblázat mutatja meg, hogy az olimpikonoknak (pontosabban az első 8 helyezettnek) mennyi jutalompénz jár. Az aranyérem például 35 000 000 Ft-ot ér egyéniben, de még a bronzért is jár 20 000 000 Ft. A jogszabály szerint az edzők és a sportszakemberek részére kifizethető állami olimpiai jutalom keretösszege a versenyzőt megillető összeg 60%-a, öttusa sportágban 70%-a.

A szabály alapján a pénzt a sportért felelős miniszter utalványozása alapján a kincstár folyósítja egy összegben a MOB számára, a MOB pedig a kifizetést követő 30 napon belül részletesen elszámol. Mi éppen erre az elszámolásra voltunk kíváncsiak.

Az EMMI viszont nem volt hajlandó kiadni, úgyhogy kénytelenek voltunk perre menni. Először arra hivatkoztak, hogy még meg sem kapták; ekkor vártunk az általuk bemondott (a jogszabályi 30 napon jóval túl lévő, tavaly január végéig tartó) határidő lejártáig, majd újra igényeltünk. Innentől az EMMI azt bizonyította, hogy ő újabb olimpiai sportág: mégpedig a vég nélküli időhúzás megérdemelt aranyérmese szeretne lenni. Az egyébként soron kívüli eljárást élvező közérdekűadat-kiadás iránti pert tavaly márciustól egészen mostanáig nyújtották, pedig – különdíjas húzás – még csak azzal az ellenérvvel sem álltak elő, hogy szerintük ne lenne közérdekű adat, amit kérünk.

Végül közvetlenül az előtt, hogy a legutóbbi tárgyaláson a bíró ítéletet hozott volna, jelezték: küldeni fogják az adatokat, amelyeket végül – részben – tényleg megkaptunk, itt (PDF) ésitt (PDF) lehet böngészni őket. Csakhogy a megküldött adatok 1,81 milliárdról szólnak, ami a korábban megküldött anyag szerint az utalásoknak csak az első hullámát jelentette, 228 milló forintról még mindig nem tudjuk, mi történt.

Az EMMI eljárása azért felháborító, mert olyan adat kiadását tagadták meg és húzták az időt miatta, amiről napnál világosabb volt, hogy ki kell adniuk, mert közérdekű, illetve közérdekből nyilvános adat. Most, hogy végre megszereztük a legnagyobb részüket, már csak az a kérdés, hogy a kifizetések jogszabályszerűek voltak-e, vagy van-e esetleg olyan, aki a jogszabályban meghatározottól eltérő mennyiségű jutalmat kapott, vagy netán érdemi munka nélkül jutott pénzhez. Ebben olvasóink segítségét is kérjük: böngésszük együtt az adatokat, és derítsük ki együtt, ki és miért kapott állami jutalompénzt!

A jutalmazottak névsorát itt (PDF) ésitt (PDF) lehet böngészni

 

Megosztás