Hírek

Napi Mutyimondó: Orbán tornáca

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Sonka, Papa, Macsek és a cukormaffia
Az Index újságírója feltérképezte a boltokban kapható gyanúsan olcsó szlovák cukor útját, és viszonylag könnyedén egy elképesztően áfacsalás-gyanús céghálóval találta magát szembe. Voltak benne eleve bukásra szánt cégek, készpénzben eltűnő százmilliók, az állítólag az egész umbuldáról semmit sem sejtő vevők, diplomatarendszámmal furikázó kavarógépek, de a forgatagból pontosan kirajzolódott a magyar áfacsalási iparág részletes üzleti gyakorlata. A cikk után azért egy halom kínzó kérdés vetődik fel: hogyan lehet, hogy a NAV képtelen egy ilyen hálózatnak a nyomára bukkanni? Milyen védettséget élveznek évek óta ezek a szereplők? Kihez vannak bekötve az olajszőkítésből ismert és diplomatarendszámmal furikázó figurák? Hova távozik a pénz az Antióchia Szentszéktől?

A gabonamaffia és az áfa
Az Átlátszó pedig arról ír, hogy szlovák céggel és hamis számlákkal verték át az adóhatóságot, de egyszerűen futni hagyták őket. A cikk szerint egy áfacsalással vádolt gabonatermelőt nagy valószínűséggel hamis papírok segítségével vettek rá az áfamentes értékesítésre, de az igazi felelősök ebben az ügyben sem érdeklik az adóhivatalt, csak a termelőket vegzálják.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Stadion Orbán tornáca mögött
Vastagbőr blogon arról lehet olvasni, hogy a hamarosan elkészülő felcsúti stadion mennyiben minősül közpénzből megvalósuló beruházásnak. Orbán Viktor szerint “ebben nincsen egyetlen fillér közpénz sem”, a blog viszont rámutat, hogy könnyen kimutathatóan az adófizetők pénzéből épül stadion a miniszterelnök házától 20 méterre. A beruházás pénzügyi hátterét a TAO, vagyis a társasági adókedvezmény teremti meg, olyan pénz tehát, ami végülis adóbevétel, de fizikailag nem az adókasszába fizetik be a cégek, hanem a sport céljaira ajánlják fel. Olyannyira az adózás kategóriájába tartozik, hogy a NAV hagyta jóvá az MLSZ TAO-jelentését is. Nos, ilyen pénzből csusszant összesen 7 milliárd a felcsúti stadionba.

Offshoreba megy a szegények pénze
Az Átlátszó blog szerint offshore hátterű cégekkel is szerződött a 2014-es költségvetés szerint nyolcmilliárd forintos keret elköltéséért felelős Türr István Képző és Kutató Intézet, pedig az Alaptörvény értelmében tisztázatlan tulajdonosi hátterű cégek elvileg nem részesülhetnek közpénzből. Ez az intézmény felelős a közmunkák megszervezéséért. A központ 15 millió forint értékben szerződött két offshore hátterű céggel, ráadásul olyan uniós finanszírozású programok keretéből, amelyeket a legszegényebb társadalmi csoportok megsegítésére indítottak.

Paks, adatigénylés – Brüsszelnek nem szóltak
Az Energiaklub februárban adatigényléssel fordult az Európai Bizottsághoz, hogy kiderüljön, a magyar kormány pontosan kivel és miről egyeztetett a paksi bővítésről. A válaszból az derül ki, hogy Magyarország hivatalosan nem értesítette Brüsszelt a beruházásról, pedig a kormány illetékesei ennek pont az ellenkezőjét mondták. Majdnem azt írtam hazudtak.
A legalja
Keszthelyi Városi Gyámhivatal ügyintézője és az egyik hivatásos gondnok éveken keresztül sikkasztotta a gondnokolt fiatalok pénzét, egy súlyos betegtől még a házát és elcsalták. Összesen 6 millió forintot sikerült ilyen módszerekkel összegyűjteni, most vádat emeltek ellenük.

 

Szerdán este a Müsziben, a Blahán ismét Átlátszó-kerekasztal: szakértők és újságírók beszélgetnek a paksi bővítés kérdőjeleiről. Gyere!

 

Ukrajna: JanukovicsLeaks
Az újságírás a történelem vázlata – szokták mondani. Nos, Ukrajnában erre most remek bizonyítékot szolgáltattak az ottani oknyomozó újságírók, akik a menekülő ukrán elnök nyomában érkeztek a palotába.Legnagyobb meglepetésükre a palota melletti tóban dokumentumok ezrei úsztak a víz tetején. Az újságírók példás összefogásának, és a gyors nemzetközi segítségnek hála – ebben az OCCRP nevű hálózat, aminek az Átlátszó is tagja fontos szerepet játszott – sikerült a papírokat megmenteni. A dokumentumok több millió dolláros kifizetésekről, luxusköltekezésről szólnak, és most már az interneten vannak. További ukrán témák: Julia Tyimosenko angyali kinézete mögött egy céltudatos, kegyetlen és korrupt üzletasszony rejlik, írja egy remek portré. Hol vannak Ukrajna milliárdjai – kérdezi a GuardianKárpátalján egy helyi oligarcha figyeli, nehogy a korrupt ukránok kerüljenek hatalomra. A Transparency szerint pedig az új hatalomnak bizonyítania kell, hogy az átláthatóság, elszámoltathatóság nem puszta szlogen számukra.

NapiLOL: büszkesége buktatta le az adócsaló cégvezetőt
Egy sajtónyilatkozata buktatta le azt a turisztikai nevezetességet is üzemeltető Somogy megyei kft.-t, amelynek illetékese arról számolt be egy napilapnak, hogy kiemelkedő látogatottságot értek el, amit adatokkal is megerősített. A revizorok a nyilatkozattal összevetették azt, ami a könyvekben állt, és a társaság adózás előtti eredménye hirtelen 57 millió forinttal lett jobb. Bírsággal, elmaradt adóval együtt ez azt jelenti, hogy 26 millió forintba került a büszkeség.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Csányi Sándort támadja Matyi Dezső, aki szerint az OTP első emberének az Alexandra-cégcsoport érdekeltségeire fájt a foga, ezért nem hagyta, hogy gáncsolta a hitelmegállapodásait. A bank nem reagált a vádakra.

Érdekes interjú az építész-szakma államosításáról: egy építész nyilatkozik, hogy milyen hatása lesz annak, hogy a 2014 és 2020 közötti állami beruházások tervdokumentációját csak állami tervezőirodák készíthetik el.

Rendőröket vethetnek be a tankönyvkáosz ellen. A minisztérium azért kérte a segítségüket, hogy ne legyen olyan fennakadás a tankönyvellátásban, mint tavaly,  miután központosították a tankönyvterjesztést.

Romániai üzletei miatt indult eljárás egy norvég hadianyag-gyártó cég ellen.

Vegyes bírálatokat kapott az EU nemrégiben bemutatott korrupciós jelentése.

Egy jelentés szerint leginkább Ausztráliába menekülnek a korrupt kínai hivatalnokok.

A török ellenzék a miniszterelnök elleni korrupciós vizsgálatot sürgeti.

Egy értelmes háttérírás a thaiföldi korrupciós botrányról és politikai küzdelemről.

A TI webinarja a politikafinanszírozás átláthatóságáról.

Borulhat a bitcoin, miután becsődölt az egyik legnagyobb bitcoin-tőzsde. Zuhan az internetes fizetetőeszköz árfolyama is.

Mong Attila

Megosztás