Hírek

Napi Mutyimondó: Orbán haverja erőművet vesz

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Jönnek a szocikra a Simonok?
A HVG.hu értesülései szerint a választási kampányban a Fidesz további olyan, a baloldalra valóban megsemmisítő gyanús ügyekkel készül támadni, mint Simon Gábor, MSZP-elnökhelyettes titkos, negyedmilliárdos ausztriai bankszámlájának esete volt. Állítólag már két ilyen ügy be is van készítve. Ugyancsak a HVG írt arról, hogy a Simon-ügy miatt nem kezdődött el Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölti kampánya, ráadásul elég nagy viták vannak a kampánystábban is a botrány megfelelő kezeléséről. Gyurcsány szerint mindenestre csúnya ügy, bár szerinte is vannak még hasonlók a pártban. Az Átlátszó nemrégiben írt arról egyébként, hogy mi történt volna, ha egy magyar bankba sétált volna be Simon a titkos negyedmilliárddal. Nagyjából semmi.

Haverok, buli
Jé, Orbán haverjáé lehet az ország második legnagyobb erőműve. A Világgazdaság írta meg, hogy Garancsi István áttételes résztulajdonában álló, amúgy zavaros offshore hátterű cég vásárolhatja meg a franciáktól a Dunamenti Erőművet. A cégről az Átlátszó is bőségesen írt. Egy kicsit odébb, egész Békés megyét behálózzák Simonka György fideszes országgyűlési képviselő családjának érdekeltségei, amelyek közpénzekből is bőven részesülnek.

Paks és Ukrajna
Az Index egy szép grafikonon mutatta meg, hogyan aránylik a paksi atomerőmű bővítésére hamarosan igénybe veendő orosz megahitel, ahhoz a kölcsönhöz, amellyel Putyin elnök zsarolja éppen az ukrán vezetést, hogy ne az Európai Unió, hanem Oroszország mellett köteleződjön el az ország. Miközben az ukrán vezetés éppen löveti a tiltakozókat. A két hitel nagyjából ugyanakkora nagyságrendű, csak, hogy tudjuk, mire számítsunk Oroszországtól a következő pár évtizedben. A nemzetgazdasági miniszter viszont kitart amellett, hogy az egész megállapodás nagyon kedvező.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Régi ismerősök
Hűtlen kezelés és pénzmosás bűntette miatt vádat emelt az ügyészség a Betonút Rt. egykori vezérigazgatója és helyettese ellen. A cég a K and H botrányban is érintett volt.

NapiLOL: találós kérdés
Vajon melyik magyar iparág hasít Európában a legjobban? Természetesen az építőipar, az az ágazat, amelyben a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép Építő és Fémszerkezetgyártó Zrt. is jeleskedik. A fémszerkezetgyártást fájóan elhanyagolta az utóbbi időben a kormány, valamit szerintem tenni kellene.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Pornógyűjteménytől táltosodtak meg a nógrádi rendőrök, avagy hogyan lehet egycsapásra javítani a bűnűgyi statisztikákat.

Slágertéma a magyar sajtóban a bizniszpártok jelenségéről írni – most a Népszabadság.

Az EP két bizottsága is új szabályokat szavazott meg a fantomcégekkel kapcsolatban, ha a kormányok is elfogadják, ez fontos lépés lehet az ilyen cégek jobb ellenőrzése irányában.

Egy bolgár oligarcha Brüsszelbe ment panaszkodni egy otthoni újságíró ellen, aki le merte őt oligarcházni.

Őrizetbe vettek egy francia milliárdost, korábbi polgármestert, akinek múlt héten szüntették meg a mentességét. Korrupciós eljárás elé néz.

Sean Connery sztárszínészt tisztázták Spanyolországban a pénzmosási vádak alól.

thaiföldi miniszterelnök tagadja a korrupciós vádakat egy gyanús rizsügyletben.

Az amerikai Szenátusban fontos meghallgatás lesz az offshore adóelkerülés témájában.

Ausztráliában új whistleblowing-védelmi szabályok várhatók.

Világszerte növekvőben van a gazdasági bűnözés, különösen a gyorsan bővülő feltörekvő gazdaságokban.

Bíróság előtt az egykori egyiptomi elnök, aki tagadja, hogy lopott volna az egyiptomiaktól.

Kínában korrupciós eljárás  indult a világ legnagyobb vízierőművét üzemeltető cég vezetői ellen.

Bitcoin a digitális világ “borravalója” lehet.

Mong Attila

Megosztás