Hírek

Napi Mutyimondó: Simon bohóc

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Az 1700 milliárdos áfa-sztori
Az Átlátszó a három hónappal ezelőtt kirobbant áfacsalásos ügy eddigi tanulságait foglalta össze. Tavaly novemberben közölte a nyilvánossággal az egykori adóhatósági alkalmazott, Horváth András, hogy feljelentést tett az ügyészségen, mert szerinte a NAV megkülönböztetetten kezeli azokat a kereskedelmi láncokat és közvetlen beszállítóikat, amelyek a hálózatos áfacsalások tényleges haszonhúzói. Horváth azt mondja, évek óta bizonyos érdekkörök befolyása érvényesül a NAV vezetésében, és a hálózatos áfacsalásokkal szembeni tehetetlenségnek ez a magyarázata. Számításai szerint évente mintegy 1700 milliárd forint adótól esik el a költségvetés. Az összeget egyébként immár a NAV vezetői sem vitatják, de a botrány kirobbanása óta eltelt három hónapban a területért felelős vezetők egyike sem szólalt meg. Horváth időközben országgyűlési képviselő akar lenni, és a zuglói polgármester ellen indul és továbbra is mondja, hogy mi a baj.

Simon a bohóc mellett
Adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt gyanúsítottként  hallgatta ki az ügyészség Simon Gábor volt országgyűlési képviselőt, akiről nemrégiben derült ki, hogy negyedmilliárdos titkos bankbetéttel rendelkezett Ausztriában, valamint, hogy százmilliós nagyságrendben vett lakást a barátnőjének, aki immár a felesége. Simon egyébként megjelent a kampányplakátokon is, és nem mosolyog.

A Pintér-birodalom baráti kezekben
Új tulajdonosok kezébe került Pintér Sándor belügyminiszter egykori biztonsági cége, amely az elmúlt évek közbeszerzésein nagy sikerrel szerepel. Az Origo szerint az érdekesség az, hogy ezek az új emberek több szálon is kötődnek a belügyminiszterhez. Társak voltak vele és családtagjaival több cégben, egyikük pedig a szomszédja is volt egy időben.

Képviselők a börtönben
Szokatlan látogatást tett a Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézetben az országgyűlés Portik–Laborcz-találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottsága, amelynek feladata kideríteni, hogy milyen kapcsolat volt a titkosszolgálat és az alvilág között. A börtönben Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója fogadta őket, és a képviselők szerint érdemes volt odamenni.

Letöltendő a Pécsi Egyházmegye volt vagyonkezelőjére
Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyész a Pécsi Egyházmegye volt vagyonkezelőjére, aki  a vádirat szerint százmillió forintos nagyságrendű vagyoni hátrányt okozott munkáltatójának – hűtlen kezeléssel, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, adócsalással és a számvitel rendjének megsértésével vádolják.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Minden negyedik forintot ellopják
közbeszerzésekre fordított kiadás 20-25 százalékát megspórolhatnánk a korrupció kiiktatásával, tehát 2012-ben akár 325 milliárd forintot megtakaríthattunk volna – hangzott el azon a konferencián, melyet a Transparency szervezett a civil ellenőrzés szerepéről a közbeszerzésekben. És egy friss közbeszerzés: egyedüli ajánlattevőként nyerte meg egy cég a Posta tenderét online pénztárgépek szállítására félmilliárdért.

Szeretünk kátyúzni
Megint egy szép hosszú cikk arról, hogy lenne megoldás a kátyúmentes utakra.  A környezetbarát útburkolat strapabíróbb, biztonságosabb, és nem is drágább, mint a hagyományos. Magyarországon mégis csupán csak néhány tíz kilométer van belőle. Főleg azért, mert akkor miből élnek a kátyúzásra szakosodott építőipari cégek.

NapiLOL: adó és ABBA
Az ABBA-ról megjelent új könyv szerint az 1970-es és 80-as években híres popegyüttes tagjai a svéd adótörvények miatt öltözködtek olyan rettenetesen – legalábbis ezt mondta az együttes egyik tagja, aki szerint a jogszabályok szerint a ruhák költségeit le lehetett vonni az adóból, feltéve, ha utcai viseletre alkalmatlanok voltak. Egyébként az egyik ABBA-tagot 2007-ben adócsalás miatt eljárás alá vonták, de sikeresen fellebbezett.

További érdekességek itthonról és külföldről:

A paksi atomerőműbővítésről vitáztak szakértők az MTA-n, a volt köztársasági elnök jól kiosztotta a kormányt, amiért antidemokratikusan döntött egy ekkora beruházásról. A nagy titkolózás miatt a szakértők sem tudják eldönteni, megéri-e így a projekt.

Érdemes figyelni, arra a beruházásra, amely több tízmilliárd forintból létesítene konferenciaközpontot a MÜPA mellé. Egyelőre a Demján-telek adásvételi tárgyalásai zajlanak.

Az Állami Számvevőszék már nagyon várja, hogy mindent rendben találjon a választási kampány utólagos ellenőrzésekor. Nagyon felkészültek állítólag, de ők csak azt ellenőrzik, hogy a képmutató szabályokat betartják-e papíron.

Az osztrák jegybank egykori kormányzó-helyettese nem ismerte el bűnösségét az ügyében megkezdődött tárgyaláson: azzal vádolják, hogy az osztrák pénzverde felügyelőtanácsi tagjaként tudomása volt a pénzverde Szíriával és Azerbajdzsánnal kötött, korrupciógyanús üzleti megállapodásairól.

A New York-i rendőrség sem az információszabadság iránti barátságáról híres: ezúttal azt a kérést utasították el, hogy adják ki az információszabadságról szóló kézikönyvüket.

Grúziában börtönbe csukták a volt miniszterelnököt korrupciós vádak miatt, de az ellenzék boszorkányüldözést emleget.

Török futball-politika-korrupció egyveleg.

Mi van a boszniai tüntetések hátterében? A TI blogja.

Miért fontos a korrupció-ellenes küzdelem a segélyezési szektorban? A Transparency elnökének írása.

Mong Attila

Megosztás