Hírek

Napi Mutyimondó: a Wall Street farkasa

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

A Wall Street farkasa és a magyar gáz
Néhány hete írt az Index arról, hogy a távhősök támogatásának árnyékában offshore cégeket juttatott olcsó gázhoz az állami MVM kereskedőcége, a szálak pedig kajmán-szigeteki, ciprusi, svájci cégekhez vezetnek. Most az egykori szakpolitikai államtitkár nyilatkozott egy hosszú interjúban a lapnak, és ebben arról beszél, hogy az egész megoldás olyan, mintha a Wall Street farkasa című filmet látná. Hiszen felfoghatatlan mennyit nyer az offshore tulajdonú energiabróker az egész ügyleten, azzal, hogy az állami MVM helyzetbe hozza és óriási gázmennyiséggel játszhat a nemzetközi piacokon, azt sokszorosan megmozgatja, és ezen hatalmas haszna képződik. És ha már energia: ráfázhatunk a nagy titokban megkötött paksi egyezségre – mire megépül, a kutyának se fog kelleni a paksi atomenergia.

Hamis diplomák
Az Átlátszó arról, az interneten szerveződő iparágról ír, amely azigazi, félhamis és hamis diplomák vásárlására szerveződött, és hatalmas profitot termel. Az ugyanis egyre nyilvánvalóbb, hogy sokan vásárolnak maguknak diplomát. Vannak, akik el is járnak általában magas tandíjért iskolákba, amelyek különféle hangzatos tudományos címeket adnak a diákoknak pénzükért cserébe, legfeljebb a kutya sem fogadja el ezeket, kivéve a jó előre lezsírozott pozíciót kiosztó illetékes. És vannak olyan diplomák is, amelyekért lényegében csak fizetni kell. Közben az Átlátszó Oktatás-blogot helyre akarta igazíttatni a tiszteletbeli kazah konzul, üzletember, mondván neki rendes Phd-je van, de a blog nem ad neki igazat, kitart az állítása mellett.

Szíjjártó vagyona rendben
Hiába kezdeményezett a K-Monitor antikorrupciós szervezet vagyonnyilatkozati eljárást  Szijjártó Péter fideszes országgyűlési képviselő ellen, valószínűleg nem lesz az egészből semmi, mert az Országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke nem akarja. Az elnököt saját bevallása szerint meggyőztek a kormánypárti képviselő által rendelkezésre bocsátott adatok. Egy év alatt 16 millió forinttal gyarapodott a vagyona, de ez az elnök szerint normális.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Fekete liszt
A Napi.hu-n lehet olvasni arról, hogy a hazai lisztpiac ötödét-negyedét érintheti az áfacsalás, amin – a költségvetés mellett – a saját terméküket a boltokban a gyári árnál olcsóbban viszontlátó malomipari cégek is veszítenek. A malmok áfacsökkentést szorgalmaznak, a NAV mélységi ellenőrzéseket ígér.

Újabb egyetemi botrány Pécsett
rektor korábbi cége szállít be a Pécsi Tudományegyetemnek – derült ki a hvg.hu birtokába került hangfelvételből. A 2010-ben rögzített beszélgetésen az egyetem egykori, jelenleg vesztegetéssel vádolt gazdasági igazgatója a közbeszerzés kikerüléséről tárgyalt a későbbi rektorral.

Négy éve nyomoznak
Immár négy éve nyomoznak a 4-es metró ügyében hivatali visszaélés gyanúja miatt, de még mindig semmi eredményre nem jutottak. Újból meghosszabbították a nyomozást a 452 milliárdos beruházásnál kötött tanácsadói szerződések és a metrókocsik beszerzésének ügyében

NapiLOL: kirúgták, mert akadályozta a korrupciót
Leváltották Lengyelországban az autópályaigazgatóság vezetőjét, lényegében azért, mert akadályozta a korrupciót. A Reuters tavaly különtudósításban számolt be arról, hogy a most kirúgott vezető hogyan keménykedik a nagy, külföldi építőipari cégekkel: sok esetben megtagadta az útépítési projektek határidejének meghosszabbítását vagy költségvetésük növelését, még ha legitim műszaki érvek álltak is emögött.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:
Az Ígyírnánk-blog szerint  héten kiderül, hogy a paksi hitelfelvétellel kapcsolatban a kormánypártok milyen trükkel próbálják majd átugrani vagy megkerülni a saját adósságszabályukat, illetve blokkolni egy Paksról szóló népszavazást. Arról is ezen a blogon lehet olvasni, hogy hogyan lehetett volna biztonságban Simon Gábor Ausztriában dugdosott negyedmilliárdja egy pesti bankfiókban.

Újabb történetek a Fizettem.hu-ról: ki, hol, mennyit fizetett a szüléssel kapcsolatban a magyar egészségügyben.

Lefotózták a miniszterelnök lányát, amint autóvezetés közben mobilozik. Megússza? A 444 pedig kiszámolta, hogyan kereshetett 24 év alatt 300 milliót Orbán.

Az MTI képszerkesztői eldöntötték a vitát Habony Árpád közszereplői státuszáról. Lefotózták és nem takarták ki az arcát.

Kínában a szexkereskedelemre visszaszorítására összpontosít az antikorrupciós harc.

A Washington Post véleménycikke a Szocsiban zajló téli olimpia hátterében felsejlő korrupciós ügyletekről.

Mong Attila

Megosztás