Cikkek

Diplomavásárlás az interneten – óriási kínálat az offshore-egyetemeken

Az egyre nyilvánvalóbb, hogy sokan vásárolnak maguknak diplomát. Vannak, akik el is járnak általában magas tandíjért iskolákba, amelyek különféle hangzatos tudományos címeket adnak a diákoknak pénzükért cserébe, legfeljebb a kutya sem fogadja el ezeket, kivéve a jó előre lezsírozott pozíciót kiosztó illetékes. Az interneten az igazi, félhamis és hamis diplomák vásárlására is egész üzletág szerveződött, ráadásul hatalmas profitot termelve.

Kik is vesznek az interneten diplomát maguknak? Érdekes módon a magyar online megkeresések alapján nem azok, akikre az elmúlt hónapok botrányai alapján gondolnánk, tehát nem az olyan emberek, akik valamilyen szakma betöltéséhez szükséges tanulmányi igazolásra vágynak. Magyarországról gyorsan és olcsón az interneten vásárolt diplomákat a bukott diákok keresik. Akik ezekkel valószínűleg a tanulmányaikat fizető szüleiket szeretnék becsapni. A magasabb körökbe tartozó (vagy pont oda vágyó) csalók pontosan tudják, hogy mit kell tenni, bőven van tanácsadó Magyarországon is, akik ismerik a lehetőségeket.

Elég begépelni a keresőbe a mágikus kulcsszót: “fake diploma” és máris több száz külföldi hamisító szolgáltatása közül lehet válogatni. Vannak rettentő primitív és persze a vásárlót is azonnal becsapó oldalak tucatjával, hiszen ki tenne feljelentést a rendőrségen, hogy “kifizettem 200 dollárt egy hamis diplomáért, de nem kaptam meg”. Azonban vannak elég kifinomult hamis diplomák is. Ezek a legtöbbször valódi egyetemek okleveleihez és igazolásaihoz megtévesztésig hasonlító, de mégis kicsit eltérő dokumentumok, gyakorlatlan szemlélőt simán átejtve. Mindössze 60 dollárért már príma hamisítványok is akadnak, kitűnő minőségű papíron, a hatalmas listából kiválasztott egyetem vagy főiskola pecséteivel, amelyet természetesen lehet kérni “metálarany replika pecséttel” is!

Szellemírók a felsőoktatásban: Háromszázezer forint egy doktori disszertáció

Kutatásunk szerint virágzik a szemináriumi dolgozat, szakdolgozat és disszertációírás feketepiaca Magyarországon. A szellemírók személyes ajánlásokon keresztül vagy az interneten hirdetik szolgáltatásaikat, nem ismernek lehetetlen témát és kifejezetten alacsony árakon dolgoznak: egy szakdolgozat 150 ezer, egy doktori disszertáció 300 ezer forint, angol nyelvű szakdolgozat 1000 eurótól kapható. Tovább a teljes cikkre.

Azonban az igazán körmönfont csalók magasabbra helyezték a lécet, a következő fokozat a “diplomagyár” (diplom mills, degree mills). A nem akkreditált felsőoktatási intézmények szinte mindegyike teljesen tisztességes világszerte, azonban mégis létezik néhány, amelyek célja csak és kizárólag az, hogy idő és költséghatékony diplomákkal lássák el a “nebulókat”. A diplomagyárak valódi botránya először az Egyesült Államokban robbant ki, ahol a különféle állami törvények miatt igen nehéz kiigazodni a felsőoktatási diplomák bonyolult rendszerében. Persze nem olyan nehéz elfogadtatni a szükséges papírt, ha valaki valóban elvégezte a tanulmányait valamely neves egyetem falai között.

Ha egy kérdésben sikerült megelőznünk az amerikaiakat, akkor az a hamis vagy elfogadhatatlan kormányzati diplomák felfedezése volt. Bokros Lajos panamai diplomájának ügye 1995-ben robbant ki Magyarországon, míg az amerikai Laura Callahan-ügy csak 2004-ben mutatta meg, hogy igen magas rangot is el lehet érni a Clinton-stábban, finoma szólva is furcsa diplomával. A hölgy ugyanis a Hamilton University-n szerzett végzettséget, amely véletlenül összetéveszthető a méltán híres Hamilton College-al. A hivatalos vizsgálat során a Hamilton University mellett három diplomagyárnak sikerült lebuknia, ezek a California Coast University, a Kennedy-Western University, és a Pacific Western University voltak.

A magyar és az amerikai hivatalos vizsgálatok közötti különbséget mutathatja, hogy ott kiderült: 463 szövetségi alkalmazott végzettsége megkérdőjelezhető, több mint felük a hadügyben tevékenykedett. Különösen pikáns részlet, hogy maga a szövetségi kormány is bizonyíthatóan legalább 170.000 dollár értékben támogatta a káderek “továbbtanulását”.

Európai “neves egyetemekről” is lehet diplomákat rendelni, sőt ezeket nem a klasszikus reklámhonlapok árulják, hanem az offshore biznisz olyan nagyhírű és megbízható szolgáltatói, mint például a PT Shamrock. Elég egy pillantást vetni az ajánlatra, és nyilvánvaló, hogy ezek tényleg képesek bárkit megtéveszteni, amíg meg nem kapargatják a felszínt. Becsületükre váljék, hogy legalább orvosi diplomát nem árulnak. Bár az online megrendelés előtt nem árulják el, de a posta egy igen nevesnek és patinásnak tűnő iskola végzettségét hozza ki, amelynek neve a leghíresebb brit egyetemi városra utal.

Áldoktor vezeti az országos zöldhatóságot

Az egykori SZDSZ-es politikust tavaly még a szakminiszter is kitüntette „közigazgatási tevékenysége elismeréseként”, miközben az általa vezetett hatóság kritikán aluli működése parlamenti interpellációk tucatját inspirálta, a főigazgatónak pedig még a doktori címe sem valódi, azt egy állovagrend kamuegyetemén szerezte. Tovább a teljes cikkre.

A karibi és közép-amerikai térségben nemcsak az offshore adóparadicsomok virágoznak, hanem az “offshore-egyetemek” is. Az egyértelműen hamis papírok kiállítása mellett nagyon érdekes felsőoktatási intézményeket is találunk. Valódi intézmények rendelkeznek például öntanító szakokkal. Ez azt jelenti, hogy az okos “csaló” (és itt nem véletlen az idézőjel) beiratkozik mondjuk egy panamai vagy bahamai képzésre. A „szak” általában valamilyen bölcsész kötődésű, de egészen agyament kitaláció, például „Kora középkori gregorián ének történelme”, „Munkásfelkelések története Pápua Új-Guineában”, „Pedagógiai eszközök fejlődése a XV. században”, és így tovább.

Nem vicc, ilyen nevű szakok is léteznek (vagy léteztek, évente változnak a hangzatos nevek), amelyeken diplomát lehet szerezni. Az egyetemi hallgató a tanulás tényét bejelenti az ismerőseinek, beírja az életrajzába. Az iskolától öntanító, levelező vagy valami hasonló tanulmányi tevékenységet bizonyító diákigazolványt és kérésre természetesen iskolalátogatási igazolást is kap. Majd megérkezik a könyvcsomag. Ez általában egy, legfeljebb két könyv az adott témáról. A könyvek elolvasása után az illető leteszi a vizsgákat, természetesen online formában (vagy egyáltalán nem). A furfang az, hogy nem rögtön vizsgázik és kapja meg a diplomát, hanem a nemzetközi feltételeknek megfelelő időnél kicsivel rövidebb tanulmányi időszak után.

Így a diák fontoskodva körbeviheti a könyveit, panaszkodhat a nehéz vizsgákra, mutogathatja az elért kitűnő jegyeket. Majd felmutatja a friss bölcsész, stb diplomáját. Érdekes módon az eljárás még törvényes is lehet, de legalábbis nem illegális, az angolszász országok többségében  ugyanis a diploma érvényességét bizonyos esetek kivételével (orvos, mérnök, stb) a munkáltató elfogadhatja, tehát nem szükséges az akkreditáció. Ez furcsán hangozhat a magyar munkavállalók számára, akik költséget és fáradtságot nem kímélve ismertetik el valódi diplomájukat külföldön, de a helyzet az, hogy a módszer működik.

És most jön a lényeg: gyanússá válik valakinek a diploma. Ez megfelelő körítés mellett szinte kizárt, de tegyük fel, hogy mégis. Ilyenkor a valódi egyetem portáján csörög a telefon, ahol a titkárságon már igazolják is, hogy bizony Kovács János oda járt, de kapcsolják a kar tanulmányi osztályát. A „tanulmányi osztályon” a másik titkárnő veszi fel a telefont, aki nemcsak megerősíti az információt, de a tandíjjal együtt befizetett húsz dolláros bónuszért extrát is szolgáltat, és visszakérdez:

„- Fogadjunk, hogy John már megint szerény volt!

– Miért is?

– Well, tudtam, hogy nem említette, évfolyamelsőként, kitüntetéssel végzett…”

Zákonyi Bence

 

Megosztás