Hírek

Napi Mutyimondó: áfatrükk lízinggel

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Nyomozók Simonnál
Az Ausztriában mindeddig eltitkolt százmilliós bankszámlával rendelkező  MSZP-s képviselő reggeli után érkeztette lemondólevelét az Országgyűlés elnökénél, tízórai idején elindította ellene az ügyészség a nyomozást, ebédszünetben pedig már a nyomozók is megjelentek meg a szocialisták székházánál. A rendőrök a házában is felkeresték a korábbi alelnököt, majd két óra elteltével távoztak. A Parlamentben azt fontolgatják, hogy hogyan lehetne 2009-re visszamenőleg visszakövetelni a lemondott parlamenti képviselő javadalmazását. Az Index videókamerával vette üldözőbe a politikust, meg is találták, aztán lerázta őket, aztán megint megtalálták – de nem mondott semmit. Az MSZP örülhet, hogy ilyen remek vezetői vannak. Még aFacebookról is törölte magát.

Áfatrükk autólízinggel
Lassan egyre több nagyon is konkrét történet bizonyítja az egykori adóhatósági munkatárs, Horváth András állításait a kiterjedt, és számos szektorban tapasztalható áfacsalásokról. Az Átlátszónál is jelentkeznek ilyen sztorikkal, legutóbb például a gabonakereskedelemből, a legfrissebb viszont az autólízing területéről mutat be egy trükköt.

Felszámoló-umbulda
Évente több milliárd forintra becsülik a felszámolók piacát, egyáltalán nem mindegy tehát ki kerül rá az állam által jóváhagyott listára. A most nyilvánosságra hozott lista arról árulkodik, hogy az állam alaposan átrendezi a piacot: 344 cég jelentkezett, közülük 130 nyert, a győztesek több mint fele nem volt rajta a korábbi névjegyzéken, tehát új szereplőkről van szó. Érdekes apróság, hogy több olyan cég is van az új szereplők között, amelyek tulajdonosainak állami kötődései vannak, illetve hasítottak a trafikmutyi idején is.

Horváth miatt nincs jutalom a NAV-nál?
A VS.hu szerint tavaly év végén kivételesen nem kaptak jutalmat a NAV-dolgozók. A hatóság a szervezeten belül ezt Horváth András nyilvánosság elé lépésével indokolja.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Majdnem rájuk borította az asztalt
A magyar sajtóban ritkán olvasható jó interjút közölt az Index, amelynek hangulatáról sokat elárul, hogy Handó Tünde a beszélgetés egy adott pillanatában ezt mondja: „Nehéz az asztalt a helyén hagynom, amikor ilyeneket mond.” Az az Országos Bírói Hivatal elnöke beszél a fehérgalléros ügyek állásáról és a nevezetes ügyáthelyezések hátteréről.

Lázár János céget vesz
444.hu remek cikke izgalmasan világítja meg azt a harcot, amely a szemünk előtt zajlott az EU pályázatokat kezelő szoftver forráskódját birtokló cég megszerzéséért. Van itt minden a fenyegetéstől az adóhatósági vizsgálatig.

Eljárás két kormányfő, egy polgármester ellen
Megkezdődött Nápolyban a volt olasz kormányfő, Silvio Berlusconi korrupciós pere, amelyben azzal vádolják, hogy megvesztegetett egy képviselőt,  hogy váltson pártot. Természetesen tagadja a vádakat. Az izgalmakhoz tartozik, hogy egy panamai alvállalkozó is benne van a botrányban. Nem messze onnét egy másik korábbi miniszterelnök, a cseh Petr Necas is benne van a slamasztikában: végül megvádolták a tavaly kirobbant vesztegetési és politikai botrány következményeként. A korábbi New Orleans-i polgármestert pedig elítélték egy korrupciós ügyben.

Napi LOL. Sőt ROFL: Hoffmann Rózsa elégedett.
Az Index videójában az elmúlt kormányzati ciklus hatalmas sikereiről nyilatkoznak fideszes képviselők.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Az Átlátszó ingyen csinált déli harangszót a nemzetnek, miután Kálomista Gábor, közpénzhalmozó producer cége több millió forintot kapott azért, hogy leforgassa az MTV egy perces „Déli harangszó” szpotját.

Átlátszó-blog: abszurd eljárásokkal üldözik a saját választópolgáraikat a politikusok.

Ukrajnában egy civil szervezet ellen kezdtek eljárást pénzmosás miatt, de könnyen lehet, hogy politikai támadás áll a háttérben.

Tavaly majdnem 3 ezer amerikai mondott le az állampolgárságáról, ami pedig százmilliók vágya. Természetesen a háttérben a pénz és az adó.

Érdekes olvasmány a NYT-ban Nigériáról, ahol a kenőpénz a norma.

Mong Attila

Megosztás