Hírek

Napi Mutyimondó: kamupártok virágzása

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

Kamupártok évadja
Az Átlátszó ír arról, hogy rendesen felpörgette a pártalapítási kedvet az a törvényi változás, hogy pártonként akár 700 millió forintot is be lehet zsebelni az államtól a választási kampányra, feltéve, ha sikerül országos listát állítani. Egy párt megalapítása lényegében semmibe, vagy legfeljebb a néhány tízezer forintos ügyvédi költségbe kerül. Az országos listához szükséges ajánlószelvények összegyűjtése az új szabályok miatt immár nem lehetetlen, vagyis könnyen le lehet hívni a százmilliókat. A pénz elköltését ugyan igazolni kell, de ezt újabb pár millió forintos befektetéssel, ellenőrizhetetlen kiadásokról kiállított fiktív számlákkal könnyedén meg lehet oldani. A fennmaradt pénzt aztán zsebre tehetik, és arra költhetik, amire akarják – az esetleges választási kudarcot pedig senki nem fogja rajtuk számon kérni, hiszen pártlista esetén akkor sem kell visszafizetni a pénzt, ha a lista egyetlen szavazatot sem kap.

Simon eltűnt, és nem magyaráz
A titkos, negyedmilliárdos osztrák bankszámlával rendelkező egykori MSZP elnökhelyettes, Simon Gábor továbbra is hanyagolja a magyarázatot, nem ment el a mentelmi bizottság ülésére, mondván lemondott aképviselői mandátumáról. Érdekesen viselkednek a szocialisták, akik gyakorlatilag cinkosságot vállalnak a bukott vezetőjükkel: ők is azzal érvelnek, hogy az ügyben nem kell tovább vizsgálódni, mert már nem országgyűlési képviselő Simon. Ez már majdnem olyan, mintha Selmeczi Gabriella forgatókönyvéből dolgoznának: azzal, hogy nem járnak az ügy végére, remek témát szolgáltatnak a választásokig. Viszont kiderült, hogyan úszhatja meg az ügyet: természetesen a Fidesz számlakonstrukciójával, amellyel a külföldön nem-kérdezzük-hogyan felhalmozott pénzeket lehet hazautalni.


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Beléptetőkapuk a szemétdombon
Az Index végre kiderítette, hogy mi lett azokkal a stadion-beléptetőkapukkal, amelyeket az első Orbán-kormány végnapjaiban rendeltek be aranyáron, aztán nem lett velük semmi. De igenis lett, most megtudtuk mi: elektronikai hulladék. A lap szerint a négymilliárd forintért megvásárolt rendszer értékesíthető részén 51 millió forintért sikerült túladni, a maradék pedig a szeméttelepre került, elektronikai hulladékként.

Orbán az oroszokról 2008-ban
Felkerült a YouTube-ra egy videó, amelyen a jelenlegi miniszterelnök, akkori ellenzéki vezető 2008-ban arról beszél, hogy milyen galád a kommunista kormány, amikor titkon szerződik az oroszokkal. Paks után érdekes meghallgatni ezt a beszédet, de leginkább az a vicces, hogy ugyanaz a kétmillió ember követi vakon Orbánt a Moszkvába vezető úton is, mint öt éve pont az ellentétes irányba.

NapiLOL
Visszaéltek a PayPal elnökének hitelkártyaadataival. Természetesen ezt is arra használta föl, hogy a PayPal rendszert népszerűsítse. (Itt is szólok, az ÁtlátszótPayPalen keresztül lehet támogatni. Biztonságos.) Kiállítják az egykori főkorrupt Hong Kong-i rendőr kockásfüzetét, amibe a kenőpénzeket tartotta nyilván.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Tábornok-perHatályon kívül helyezték a felmentő ítéletet a tábornok-perben. Másodfokon új eljárást rendelt el a minősített vesztegetéssel vádolt magas rangú katonatisztek büntetőperében a Fővárosi Ítélőtábla.

Uniós támogatás: Az Index szépen összeszedte, hogy az uniós csatlakozástól 2013 végéig körülbelül nettó 7000 milliárd forint jött Magyarországra különböző uniós támogatások formájában. Az összeg felér a második világháború után Magyarországnak felajánlott Marshall-segéllyel, amit akkor szovjet nyomásra visszautasítottunk. Hol a pénz?

Áfabiznisz: A VS.hu arról ír, hogy több száz milliárd forint hagyja el az országot ellenőrizetlenül. Ennyi áfát igényelnek vissza olyan külföldi cégek, amelyek adott esetben még képviselővel sem rendelkeznek idehaza. A pénzt leggyakrabban tüzetes ellenőrzés nélkül megkapják.

Fehérgallérosok: Egy korábbi szlovén EP-képviselőt vesztegetési ügyben ítéltek el. Megvádolták a korrupciós ügy miatt lemondásra kényszerült cseh miniszterelnököt. Letartóztatások a brit repülőmotorgyártónál, a Rolls-Royce-nál Londonban kínai és indonéz korrupt ügyletek miatt. A téli olimpián szereplő indiai sportolókat az otthoni korrupciós ügyek sújtják.

Korrupció: A múlt héten nyilvánosságra hozott EU-s korrupciós jelentés után egy szaklap azt írja, hosszú út előtt áll még a közösség. Közben egyre több részlet válik világossá az EU új pénzmosás ellenesszabályairól. Milyen kapcsolat van egy koreai esküvő és a kenőpénz között?  Az amerikai hadsereg korrupciós gyakorlatáról és a nemrégiben kirobbant ügy hatásairól egy érdekes cikk.

Adóelkerülés: Kínában a leggazdagabbak csalják el a legtöbb adót. (Hol nem?) A korábbi Dél-Afrikai elnök szerint a kontintensnek segítségre van szüksége az illegális pénzek elleni harcban. Az adóelkerülés Afrikában is a legnagyobb teher.

Internetes csalás: Egy szuperérdekes videó a hamis Facebook-lájkokról, amiket nem mellesleg a FB árul.

Mong Attila

Megosztás