Hírek

Napi Mutyimondó: Simon szegényedik

Minket nem támogatnak oligarchák, csak a te támogatásodból élünk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

 

Perel és feljelent az Átlátszó

Büntetőfejlelentést tesz ismeretlen tettes ellen az Átlátszó, miután a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő továbbra is titkolja egy több száz milliárd forintos tranzakció részleteit. Az oknyomozó portál eddig minden bírói fórumon, első és másodfokon is nyert, így a jogerős ítélet szerint a vagyonkezelőnek ki kellene adni azokat dokumentumokat, amelyekből kiderülne, hogyan vásárolta vissza az állam a magánkézben lévő földgáz-nagykereskedő társaságot, és a gáztározóit. A feljelentés alapja az, hogy közérdekű adatok eltitkolása, visszatartása ugyanis Btk.-s cselekmény. Emlékezetes, hogy a lap legutóbb a közmédia esetében élt ugyanezzel az eszközzel, akkor pár héten belül megkapta a kért dokumentumokat. Az MTVA esetében egyébként megint pert nyert az Átlátszó: hiába vetett be abszurd érveket, perelhúzó taktikát, hiába csűrték-csavarták a jogot, az MTVA ezúttal is alulmaradt adateltitkoló hadjáratában. Az első fokú bíróság ítélete alapján ki kell adnia a Kunigunda utcai székházra felvett hitelszerződésének teljes szövegét.

Simon dugipénze
Az MSZP-s Simon Gábornak nem volt elég a botrány, képes tovább fokozni. Nem elég, hogy negyedmilliárd forintot dugosott egy bécsi bankban, amivel józan ésszel, politikusi bevételeiből nem tud elszámolni, a közéleti tevékenysége előtti időszakban pedig nem valószínű, hogy ennyi pénzt össze tudott volna gyűjteni, az új vagyonnyilatkozatában sem tüntette fel ezt az összeget, mondván, nincs olyan rubrika, ahova ez beleillett volna. Sőt valójában az új vagyonbevallás szerint szegényebblett. Tény, hogy dugipénz szekció még nincs ezeken a dokumentumokon, bár a jelek szerint kellene. Remélem az MSZP javasolni fogja, lehet, hogy más szocialista képviselőnek is jól jön. Közben kiderült, hogy a pénzről az osztrákok adták le a drótot a NAV berkein belül működő, pénzmosás-ellenes egységnek, és az is, hogy Svájci számlával tuti nem bukott volna le. A Simon-botrány tíz fő kérdése azoknak, akik lemaradtak volna róla

Áder szentesítette a Paks-mutyit
A köztársasági elnök aláírta a paksi atomerőmű bővítéséről szóló törvényeket, bár – mint a 444.hu szerzője rámutatott az érvelés erősen billeg. Áder azt állította, nem is lehetett volna más lehetősége, mint aláírni a törvényt, népszavazásról pedig szó sem lehet, hiszen nemzetközi szerződésről van szó. A bökkenő az érvelésben az, hogy éppen attól lett hatályos a nemzetközi szerződés, hogy aláírta, előtte tehát lehetett volna népszavazást rendezni, vagy szentesítést kérni egy referendumon, mint a NATO vagy az uniós csatlakozás esetében. Az Index összeszedte, hogy miért titkolózhat a kormány, miért nem akarja nyilvánosságra hozni a paksi bővítéssel kapcsolatos számításokat, előkészítő anyagokat.

Közel 900 gyanúsított a nyelvvizsgacsalásban

Immár több ügyvédet is meggyanúsítottak a nyelvvizsga-csalási ügy nyomozásában, az eljárásnak már eddig 860 gyanúsítottja van, de ez még nem a végső szám.

Adóparadicsomokba megy a NAV

Gibraltári magyar számlákba is belenézne a kormány: olyan közismert adóparadicsomokkal készül kapcsolatfelvételre és adóügyi egyezmények megkötésére a kormány, mint Andorrával, Barbadosszal, Bermudával, a Brit Virgin-szigetekkel, Gibraltárral vagy a Man-szigetekkel.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

További érdekességek itthonról és külföldről:

Újabb részletek derültek ki, hogy miért a legdrágább ajánlat nyert a szegedi lézerközpont megépítésére kiírt pályázaton.

Új válogatás a Fizettem.hu kenőpénzfigyelő portálra beérkező bejelentésekből: azokról, akik nem hajlandók zsebbe fizetni. Közben a fiatal orvosok közül sokan éppen az áldatlan hálapénz helyzet miatt mennek külföldre.

Hiába várnak a Gyermekrák Alapítvány támogatására a gyermekonkológiai központok: a kormány a hazai központoktól gyűjtötte be, hogy milyen adományokat kaptak az adók egy százalékét óriási sikerrel gyűjtő, és azoknak egy részét szétosztó Gyermekrák Alapítványtól. Kiderült: nem sokat.

Az FHB érdekeltségébe került cég tett ajánlatot a Takarékbankra piaci információk szerint. A vállalkozás tulajdonosai között feltűnt egy másik cég is, amit a Takarékbank igazgatóságának elnöke és a takarékszövetkezetek átalakításával megbízott kormánybiztos.

413 milliós kárt okozott egy számlagyáros bűnszervezet: két férfit megvádoltak Kecskeméten.

Mezőszemere polgármestere szórta a pénzt a beosztottainak, mégsem lesz eljárás.

A hét Átlátszó-videója a láthatatlan háborúról: a film az észak-nyugat pakisztáni területeken zajló drónháborút vizsgálja angliai és helyi szakértők, újságírók, kutatók bevonásával.

A Hír TV szerint plágiumgyanús egy MSZP-s képviselő doktorija, amelynek jelentős része mások korábbi tudományos munkáiból származik

A NAV türelmi időt ad a vaterás kereskedőknek, akinek egy bírósági döntés után adózniuk kellett volna az internetes ügyleteik után.

Elképesztő történet egy szürke görög hivatalnokról, aki dollármilliókat halmozott fel. Kenőpénz szempontjából ideális helyen volt: a hadiiparban.

A német Transparency International a felsőoktatás és az üzleti szféra sokszor egészségtelen kapcsolatára akar rámutatni.

Bíróság elé állt egy korrupciós ügyben a spanyol királyi család egyik tagja – ilyen még nem volt.

Vesztegetési ügy miatt távozik az izraeli korrupció-ellenes egység vezetője.

Azerbajdzsán kellemesen korrupt első embere azt ígéri, országa a korrupcióellenes küzdelem mintapéldánya lesz.

A világ legkevésbé korrupt országai alig foglalkoznak azzal, hogy külföldön mit csinálnak a cégeik.

A bitcoin elfogadása sok cégnek csak amolyan reklámfogás. Az alapítókat pedig pénzmosási vádak miatt üldözik.

Mong Attila

Megosztás