Hírek

Napi Mutyimondó: szirénázott az LMP

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Paksi riadó
Hiába szirénáztak LMP-s képviselők, hiába próbálták megakadályozni a szavazást, a fideszes többség elfogadta a Parlamentben azt, hogy különösebb vita, netán népszavazás, és főleg versenyeztetés nélkül, teljesen átláthatatlan módon az oroszok kapjanak megbízást a paksi atomerőmű bővítésére, ráadásul úgy, hogy az ország hosszú évtizedekre szóló, több ezer milliárdos orosz hitelbe veri magát. A HVG videójában fideszes képviselők érveltek amellett, hogy egy ilyen horderejű döntés miért nem az emberekre tartozik.  A vita a parlamenti folyosón is folytatódott: az Együtt PM társelnöke a hírhedetten atomerőmű ellenes, és a szavazástól távolmaradó fideszes környezetvédelmi államtitkárt vonta kérdőre az ATV kamerája előtt. Közben egy szoci képviselő, mellesleg atomenergia bennfentes érdekes interjút adott a Hír24-nek: szerinte Orbán eredetileg nem Paks miatt ment ki Moszkvába, hanem hogy szabad felhasználású hitelt kapjon Putyintól. Mivel ezt nem kapta meg, „a Közgép-birodalom nyomására” rábólintott Paks bővítésére.

Simon lemond, de nem indokol
pártelnökkel való egyeztetése után minden pártbeli tisztségéről lemondott Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese, és a párttagságát is felfüggesztette, de mindezt csak egy közleményben, és arról sem beszélt, honnan van az a negyedmilliárd forint, ami egy nevére szóló bankszámlán figyel Ausztriában. Csak azt közölte, hogy a közéleti tevékenységéhez nincsen köze. Mesterházy Attila pártelnököt a Hír TV stábja várta a reptéren, amint éppen Amerikából tért haza, és elég magabiztosnak tűnt arról, hogy ez a pénz nem az MSZP pénze, már ahhoz képest, hogy maga is elismerte, még csak tájékozódik. Ehhez csak ezt az MSZP-s mondatot fűzném hozzá, innen: „Ha azt kéri, mondjak MSZP-seket, akik külföldön rejtegethetnek nagyobb összegeket, Simon biztos nem lett volna benne az első tízben, tán az első húszban sem”

Szorul a hurok a moszkvai magyar épület eltapsolóinak nyaka körül
Válaszoltak az oroszok és a britek a nyomozó magyar hatóságoknak a 2008-ban gyanús körülmények között értékesített moszkvai magyar kereskedelmi épület ügyében. Az ügyletsorozatban valahol úgy körülbelül  20 milliárd forint körüli összeg tűnt el. A mostani válaszok azért fontosak, mert a felfüggesztett eljárás folytatódhat a gyanúsítottak, többek között az egykori moszkvai magyar nagykövet, egy volt külügyes államtitkár és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő korábbi vezetői ellen. Az ügy előzményei itt.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

 

Így tették tönkre a Wieszt-botrány kirobbantóját
Az Átlátszó kétrészes kisfilmben mutatja be annak a kenőpénz botránynak a főszereplőjét, amelynek fontos szerepe volt a Fidesz 2010-es választási eredményében. Az általa kirobbantott botrány bizonyosan hozzájárult az akkorra már számos korrupciós ügybe beleragadt szocialisták nagyarányú vereségéhez.  Gálfi István egy informatikai vállalkozás vezetőjeként lebuktatott egy újbudai szocialista képviselőt, rejtett kamerás felvétellel mutatta meg, amint a képviselő elteszi a kenőpénzt. A vállalkozó azóta bezárta az üzletét, és a videóban arról is beszélt, hogyan vegzálták őt, tehát a botrány kirobbantóját a hatóságok.
Borókai lányával szerződött az MNB
De nyilvánvalóan csak azért, mert ért hozzá. A Napi.hu írta meg, hogy a Heti Válasz főszerkesztőjének lányának szervez az MNB dolgozóinak csapatépítő programokat, valamint egyéb konferenciákat nettó 24,9 millió forintért. A keretösszeg éppen alatta marad a kis értékű közbeszerzések 25 milliós értékhatárának, amíg nem kell nyilvános ajánlattételi felhívást közzétenni a beszerzésekre. A jelenleg 4 főt foglalkoztató kft egyébként  2012-ben 172 millió forintra növelte nettó árbevételét az előző évi 46 millióról, az üzemi eredménye 390 ezer forintról négymillió forintra nőtt.

800 milliós állami kampányt használ a Fidesz
Az Index írta meg, hogy a kormány által készíttetett és bevezetett „Magyarország jobban teljesít” szlogennel kezdett bele a választások előtti reklámhadjáratába a Fidesz. Az egyezés nem véletlen: a párt megkérte a kormányt, hogy ingyen adja át a közel 800 millió forintért kialakított arculatot és szlogent, a kormány pedig igent mondott. Az utcán látható plakátok tehát közpénzből készültek, tessék gyönyörködni bennük.

Virágzik az offshore cégalapítás
Kicsivel ugyan, de valamivel csökkent azoknak a cégeknek a száma  Magyarországon, amelyeknek offshore országbeli tulajdonosa van. Még így is  nagyon sok ilyen vállalkozás van, derült ki egy felmérésből. Érdekes módon még mindig a tavaly pénzügyileg összeomlott, a tőkeáramlást is korlátozó Ciprus a legnépszerűbb, de elég jól áll a Seychelles-szigetek is.

Négymilliárdos adócsalás
Négymilliárd forintos, bűnszervezetben elkövetett adócsalással vádolt meg az ügyészség egy tatabányai könyvelőirodát működtető férfit és 29 társát Komárom-Esztergom megyében. A társaival cégeket alapíttatott, a tevékenységük után nem fizettek adót, a hasznot pedig szétosztották.

További érdekességek itthonról és külföldről:

A Vastagbőr blog pénzmosási tanácsokat ad, kezdőknek.

Matolcsy 11 millió készpénzt tart, az ÁSZ-elnöknek pedig egy 2003-as Skodája van. Az állami vezetők vagyonnyilatkozataiból a Napi.hu készített összeállítást.

Az MNB elhatárolódik a Szent Korona Banktól, ami nem is bank. Még büntetőeljárás is lehet.

Önkormányzati cég alakul a Normafa-projektre.

Törvényalkotási világrekord a magyar Parlamentben: a törvény elfogadásának napján benyújtani a módosítást azért még a magyar parlamentben sem mindennapi.

A Figyelő a magyar médiapiaci mozgásokról ír: a Sanoma eladásáért értesüléseik szerint két magyar üzletember verseng.

Vizsgálatot indított a horvát pénzügyi felügyelet az INA ellen, ami kiterjed Áldott Zoltánra, az INA igazgatóságának elnökére is.

Készenléti rendőrök őriznek több vidéki takarékszövetkezeti fiókot is, ahol a nemrég csődöt jelentett Körmendi Takarékszövetkezet betéteseit kártalanítják.

Az EU új pénzmosás ellenes szabályok elfogadására készül.

Törökországban nagyobb internet-ellenőrzést vezetnek be, ami nem független a korrupciós botránytól.

Olaszországban fogták el a korrupciós vádak elől Brazíliából elmenekült bankárt.

A spanyol királyi család egyik tagjának bírósági meghallgatása egy korrupciós ügyben egy aktivistagyőzelme is.

NOB-nál Szocsi után valószínűleg újra bevezetik azt, hogy a testület tagjai meglátogatják a jelentkező városokat. Ezt a 2002-es Salt Lake City játékok után törölték el korrupciós ügyek miatt. A Transparency is azoroszországi olimpiát övező korrupcióról ír.

Az OECD főtitkára szerint a korrupció ellenes küzdelem ma mindennél fontosabb, az ügyet a  klímaváltozáshoz   hasonlította. Arról is beszélt, hogy Kínának, Indiának és Szaúd-Arábiának is csatlakoznia kellene a korrupcióellenes egyezményhez.

Elkerülhetetlen-e bitcoin szabályozása? Megkönnyíti-e a pénzmosást? Ausztráliában a szabályozás kiterjesztéséről beszélnek, közben egy cég ATM-pénzfelvételt tervez.

Mong Attila

Minket nem támogatnak oligarchák, csak a te támogatásodból élünk. Légyszíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik.

 

Megosztás