Hírek

Napi Mutyimondó: több sértett feleség, kisebb korrupció!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Több sértett nőt a korrupció ellen!
Igenis több sértett nő kellene, akkor kisebb lenne a korrupció. Ez az egyik tanulsága annak, hogy a MagyarNemzet lebuktatta az MSZP elnökhelyettesét, akinek több százmillió forintos bankszámlája van Ausztriában, miközben a vagyonnyilatkozatai alapján, no meg józan számítással ennyit nem tehetett félre a politikusi jövedelméből. Állítólag az elhagyott feleség bosszúja okozta  a bukást. Könnyen lehet, hogy az összeg kenőpénz, egy önkormányzati kötvénykibocsátás jutalma, hiszen pont az a bank tárolta a pénzt, amelyik a tranzakciót is menedzselte. Két megjegyzésem van: az egyik, hogy nyilvánvalóan mások is parkoltatnak külföldön illegális összegeket, remélem több ilyen ügy lesz. Másrészt, igenis példás büntetés jár neki, főleg mert ha már ennyi pénzt szerzett gyanús körülmények között, akkor nem vett egy rendes repülőjegyet Zürichbe vagy a Bermudákra. Adalék: ennyit keresnek hivatalosan a miniszterek.

Állami lehetőség pénzmosásra
Egyelőre még kevesen érdeklődnek az úgynevezett Stabilitás Megtakarítási Számla iránt. Pedig az ajánlat egészen nagyvonalú: nemcsak a feketén szerzett jövedelmeket lehet legalizálni, de öt év után a hozamokat is kifizeti az állam. Ez persze nem ez az első kísérlet arra, hogy a kormány hazacsalogassa a külföldre menekített pénzeket, de ezek az akciók nem igazán voltak sikeresek.

Klientúra, átláthatatlanság, hálapénz
Bőségesen foglalkozik Magyarországgal is az unió legújabb korrupciós jelentése, amely szerint bár a magyar kormány tett erőfeszítéseket a korrupció csökkentésére és ezt az Európai Unió is elismeri, egyelőre nem nagyon érzékelni a hatását. A bejelentés Magyarországról szóló szakaszában kiemelt figyelmet kap a pártfinanszírozás, a közbeszerzés, a visszaélésszerű adatigénylés és a hálapénz is.

Nem találják a stadionbeléptető-kapukat
Az Index írt arról, hogy hiába nyomoznak a lap munkatársai immár hónapok óta az első Orbán-kormány idején négymilliárd forintért vásárolt stadion-beléptetőkapuk után, senki sem tud róluk semmit. Csányi Sándor MLSZ-elnök úgy tudta, hogy egy raktárban porosodnak, de az MLSZ sem találja a raktárt, a kapuk egyszerűen eltűntek. Természetesen a legkevesebbet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél tudtak az egészről.


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Építkezés, átépítés, költözés
Ahogyan Orbán Viktor Felcsúton megígérte, még nagyobb, még több, még drágább építkezés indul országszerte, a stadionok nem érnek semmit, ha nincs mellettük kongresszusi központ, és nem költözik ide-oda mindenféle minisztérium. A MÜPA mellé konferencia-központot építenek, a telket persze az egyik oligarchától veszik meg. A Néprajzi Múzeumot viszont kiköltöztetik, helyére a Kúria kerül.

Nem lehet bűnöző a Nemzet Művésze
A köztársasági elnök kifogását figyelembe véve fogadta el ismét az Országgyűlés a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló törvény módosítását, így nem részesülhet a Nemzet Művésze díjban az, akit bűncselekmény miatt jogerősen elítéltek De lehet-e művész a nemzet bűnözője.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Érvek Paks mellett és ellen a HVG.hu cikkében.

Árfolyambefolyásoló pletyka nyomába eredt az MNB: vizsgálják, ki terjesztette a minap azt a hírt, hogy rögvest államcsőd lesz.  A tény viszont tény: szarul áll az adósság elleni háború, hiába trükközött persze az ÁKK az év végén. Portugália bezzeg még a Miró képeit is eladja, csak valahogyan csökkentse az adósságát.

Érdekes kampány lesz, ellenzéki hirdetések nélkül: a szocialisták a lépcsőházba menekülnek. A kormánypropaganda pedig teljes sebességre vált hamarosan.

Börtönbüntetésre ítéltek egy korábbi román minisztert és testvérét.

A Fülöp-szigetek a fekete pénzek igazi központja: évente kb. 25 milliárd dollárnyi kárt okoz az országnak.

Az OECD azt szeretné, ha Kína és India is csatlakozna a kenőpénzellenes egyezményhez.

Vicces, hogy a korrupciós téren elég jól szereplő Kína egy korrupciógyanús rizsüzletet halasztott el Thaifölddel.

Egy New York-i szenátor el akarja halasztatni a korrupciós perét, hogy megválaszthassa magát egy új ciklusra.

Melyik korruptabb: az amerikai Virgina állam vagy a kínai Szecsuán?

 

Mong Attila

Megosztás