Hírek

Napi Mutyimondó: Szász a törvények fölött

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

Ciprusról Budapestre jött a horvát kenőpénz?
Az Átlátszó egy érdekes magyarországi vállalkozásról ír, amely egykori, ciprusi offshore-cég tulajdonosán keresztül a horvát INA-olajtársaság megvásárlását övező korrupciós ügyhöz is kapcsolódik. Ebbe a ciprusi cégbe csatornázták állítólag azokat a kenőpénzt, amellyel a Mol horvátországi terjeszkedését, az INA megvásárlását olajozták. A pénzzel nagyságrendileg egyező összeg kölcsön formájában a ciprusiak magyarországi érdekeltségébe folyt, a pénzből nagyértékű ingatlanokat vásároltak, majd  a papíron ciprusiak papíron buktak egy nagyot.

Simicskák kedvenc osztrákjai vitték a szuperlézert
Olcsóbb is volt, szegedi is és helyi cég is az a vállalkozás, amely versenybe szállt a szegedi szuperlézer-állomás megépítésére kiírt 27 milliárd forintos tenderen, mégis az az osztrák Strabag vitte el a pályázatot, a drágább ajánlatával, amely előszeretettel hirdet a jobbos médiában, és elég jó nyerési aránnyal büszkélkedhet az utóbbi időben a hazai nagy tendereken. A cég számos közös beruházás nyert el a Közgéppel együtt. 2013-ban a Simicska Lajos nevével fémjelzett cégcsoport legnagyobb megbízását is egy konzorcium vezetőjeként, a Strabaggal közösen kapta. A nap kérdése: ha a Strabag megépíti, akkor minek a Közgép?
Piszkos kampány
Már most látszik, hogy minden idők leghomályosabb hátterű választási kampánya elé néz Magyarország, ahol szerintem komolyan megkérdőjeleződik, hogy szabad és tisztességes lesz-e a voksolás. Már persze, ha a szabadon és a tisztességesen azt értjük, amit érteni kell. A Fidesz mellett egy zavaros hátterű civil szervezet kampányol, amely nem árulja el, milyen pénzből gazdálkodik, és további érdekes fordulatok várhatók. A Mérték legújabb jelentése szerint az újságírók mindennél erősebbnek látják a politikai-gazdasági nyomást, nőtt az öncenzúra aránya, a közszolgálat lényegében kormánypropagandát nyom, az utcákról pedig száműzik az ellenzéki hirdetéseket. A Transparency magyar tagozata a választási kampányra készül, beárazzák a politikusi ígéreteket, és figyelik mennyit költenek a pártok. Itt egy videóinterjú is.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

 

Kerényi már másfél milliárdnál
A miniszterelnök kedvenc kultúrfelelőse, Kerényi Imre – a Magyar Narancs számításai szerint – eddig összesen 1,5 milliárd forintot költhetett el. Magyar Krónika folyóirat, Nemzeti Könyvtár, az Alaptörvény asztala és festménypályázat, hogy csak a legemlékezetesebbeket idézzük vissza.

 

Óriási hitelcsalást lepleztek le

Azonnali készpénzt és kedvezményes törlesztésű hitelt ígértek, megbízási díjat is kértek, ám hitelt már nem folyósítottak azok az emberek, akik ellen most vádat emelt az ügyészség. Tevékenységüket újságokban hirdették, több mint háromezer, nehéz helyzetben lévő ügyfelet csaptak be 700 millió forinttal.

Szász Károlyra szabtak törvényeket?
pénzügyi felügyelet egykori elnökét rengeteg pénzzel kárpótolta az állam, amiért megszűnt a munkahelye tavaly ősszel. Ráadásul a kormányzat úgy módosította a róla szóló törvényt, hogy bármikor elhelyezkedhet a pénzügyi szférában, pedig ez a kettő együtt nagyon keveseknek adatik meg. Szásznak ráadásul nem is először volt ekkora mázlija a törvényekkel: Lex Szászként híresült el a még 2010-ben elfogadott paragrafus, amelyet a pofátlan végkielégítésekről szólt. Két embert mentesítettek alóla, az egyik ő volt.

Titkolja a költségvetési jelentéseket az Államkincstár
Magyar Államkincstár minden hónapban úgynevezett kincstári költségvetési jelentést készít, amely arról számol be, hogy mire, mennyi ment el. Ezek lényegében a költségvetési kiadások felhasználásáról döntést hozó személyek számára készült havi „számlaértesítők”, de nem nyilvánosak. Az Átlátszó adatigénylésben akart hozzájutni a dokumentumokhoz, megtagadták, most perel az oknyomozó portál.

Titokzatos hátraarc
zuglói polgármestert is nyaldosó korrupciós botrány körvonalazódott tavaly, amikor egy helyi vállalkozó az önkormányzati vagyonkezelő cég volt vezetőjéről beszélt egy, az internetre feltett hangfelvételen. Azt állította, hogy  „húsz százalékot kellett letennie” a megbízásokért, 100 millió forintot „hordtak ki” a kerületből, és minderről a zuglói polgármesternek is „tudnia kellett”. Most egy bírósági jegyzőkönyv szerint elnézést kért.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Lázár János üres kézzel tért vissza Brüsszelből, az uniós illetékesek majd csak februárban nyilatkoznak arról, hogy a szabálytalannak tartott magyar útpályázatok miatt visszatartanak-e pénzt.

Az Európai Bizottság a jövő héten adja ki első antikorrupciós jelentését, a Transparency International már most kampányol, hogy fogadjanak el intézkedéseket.

Hackerek az Európai Parlamentben – a hackathon az EP képviselők munkájának ellenőrzéséről szólt.

Miről tárgyalhatott még Orbán Moszkvában az orosz-magyar barátság jegyében? Kiderült: szívesenmegvennék orosz vállalatok a magyar nemzeti olajtársaság tulajdonrészét a horvát INA-ban

Oroszországban átszövi a korrupció a hadiipart is.

Több befektetés ment a legnagyobb adóparadicsomokba, mint Brazíliába és Indiába együttvéve.

Mong Attila

Megosztás