Hírek

Napi Mutyimondó: Orbán barátja a Kajmánon

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!
Kinek jó a rezsicsökkentés?
Az Átlátszó írta meg, hogy a fehérvári labdarúgócsapat tulajdonosa, nem mellesleg a miniszterelnök fiának főbérlője, valamint a Wallis-cégbirodalom alapítója  is szerepel a feltehetően a magyar állam jóvoltából is rendkívül nyereséges energiakereskedőcéget tulajdonló offshore céghálóban. Az oknyomozó portál az Index hétfői cikke alapján foglalkozott az üggyel, mert a lap kiderítette, hogy offshore cégeket juttatott olcsó gázhoz az állami MVM kereskedőcége, és a szálak kajmán-szigeteki, ciprusi, svájci cégekhez vezetnek. Az Átlátszó az offshore adatbázisok alapján derítette ki, kik lehetnek a háttérben. A kormány megvédte az offshore-os ügyletet, ez most nem gond, sőt egyenesen nemzeti érdek.

Jön a tartós adósok listája
Az adóhatóság hamarosan közzéteszi a negyedévente esedékes listáját a tartós adósokról. Továbbra is sok ilyen adósa van a NAV-nak, 2013 végén 1624 vállalkozás tartozott egyenként több mint 100 millió forinttal, valamint 4018 magánszemély és egyéni vállalkozó egyenként több mint 10 millió forinttal folyamatosan, 180 napon túl.

Feketeövesek vagyunk korrupcióban
Korrupciókutató Központ számításai szerint évente 335 milliárd forint, azaz négy év alatt mintegy 1340 milliárd forint uniós forrás elköltésére kerülhetett sor részrehajló, tehát  korrupt módon. Ez a 2009-2011 években évente átlagosan az éves GDP 1,15 százalékára tehető. Ez az arány magasabb, mint Csehországban (0,94 százalék), de alacsonyabb, mint Szlovákiában (1,61 százalék).

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Választási mutyi
Az Ígyírnánkmi blog összeszedte a legfontosabb tudnivalókat a parlamenti választásokról, mit kell tenniük azoknak, akik szavazn akarnak. Érdemes elolvasni, mert rengeteg apróság változott. A kormánypártok közben arezsicsökkentéssel (annak egyébként még Brüsszelbeinthet) korrumpálják a választókat, és mindent megtesznek, hogy az ellenzék ne jusson megszólalási lehetőséghez. Ami például a választási reklámokkal történik, az egyértelműen arról szól, hogy az ellenzéket mindenhonnan kiszorítsák ahonnan csak lehet – ez az Index összeállításából kiderül. A közmédia például a Duna TV-re és a közszolgálati rádiókba száműzi majd a politikai hirdetések kétharmadát. A Blikk pedig azt szedte össze, hogy mennyit költenek a magyar politikusok a Facebookon reklámra: Rogán például havi kb. százezret, Mesterházy viszont nem mondott pontos összeget.

170 milliárd forintot befagyaszthat Brüsszel
Brüsszelnek most, az elszámolásnál szúrt szemet az, hogy Magyarország szabálytalanul építi az utakat mintegy hat éve már.  Állítólag bizonyítékaik vannak arra, hogy az uniós strukturális alapokból finanszírozott magyarországi útépítések egy részében a közbeszerzések nem feleltek meg az uniós jognak. Két tavalyi látogatásuk is azt erősítette meg, hogy a közbeszerzések feltételei kizárták a versenyből a kisebb vállalkozókat, a külföldi, illetve nem helyi cégeket. Eddig 700 milliárdot költöttünk erre, ebből a pénzből pedig akár 35-170 milliárdot is befagyaszthatnak. Lázár Brüsszelben alkudozik.

Jár a fizetés a korrupciós eljárás alatt
Az Alkotmánybíróság szerint a korrupcióval vádolt és állásából felfüggesztett szegedi bírónak jár a fizetés, bár a Kúria korábban ezzel ellentétes döntéseket hozott. A testület szerint  a bírói függetlenséghez hozzátartozik, hogy akkor is jár a bíró részére illetménye, ha az ellene folyó büntetőeljárás miatt függesztették fel hivatalából, hiszen az összeférhetetlenségi szabályok is vonatkoznak rá, tehát például más kereső tevékenységet is csak nagyon korlátozott körben folytathat.

Jegyző a jogerősen elítélt jegyző
Hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Szolnoki Törvényszék első fokon Martfű volt jegyzőjét, a vádlottat több rendbeli hivatali befolyással üzérkedés és hivatali vesztegetés elkövetőjeként marasztalta el a bírói tanács. A vicces, hogy az alperes máshol jegyzőjeként jelenleg is dolgozik.

További érdekességek itthonról és külföldről:
BalkanInsight érdekes cikket közöl a Magyar Telekom/Deutsche Telekom macedóniai korrupciós kalandjának utórezgéseiről. Szegény Straub Elek benne van a cikkben, és nem a jó oldalon.

A nap vicce, az ÁKK (!) védi az ÁKK vezetőjét, szegénynek semmi szerepe nincs a körmendi takarékszövetkezetben: az ÁKK szerint nem Töröcskei vitte csődbe a körmendi takarékot, ő csak egy tulajdonos.

Egy videó azt mutatja be, hogyan tud egy nagy nemzetközi cég adót csalni a fejlődő országokban.

Visszatámad a Gyermekrák Alapítvány vezetője, akit még az Index videózott le, hogy a gyerekmentővel furikázik magánügyben. Most azt állítja, igaz, különösebb bizonyíték nélkül, hogy összeesküdött ellene a média.

Még pár napig elérhető online a német tévék Snowdennel készített, egyébként nagyon bársonyos-barátságos interjúja.

Kenőpénzügyek miatt kapott börtönbüntetést egy volt román sportminiszter.

Néhány kicsit bővebb cikk a BitCoin alapító ügyéről: pénzmosással gyanúsítják, az írásokból kiderül, hogy az internetes pénz valójában mennyire ideális a pénzmosóknak.

Hogyan taszítja egyre közelebb egy környezeti katasztrófához Malawit egy 50 millió dolláros korrupciós ügy.

Miért kevésbé tabutéma a korrupció, mint 25 éve?
Mong Attila

Megosztás