Cikkek

Nagy György és Garancsi István is részesülnek az offshore gázbizniszből

A fehérvári labdarúgócsapat tulajdonosa, Garancsi István, és az exwallisos Nagy György is szerepelnek a feltehetően a magyar állam jóvoltából is rendkívül nyereséges energiakereskedőcéget tulajdonló offshore céghálóban.

Január 21-én egy ismeretlen hátterű blogon valaki közzétett az állami tulajdonú MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt. (MVMP) és a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt (MET) között kötött szerződéseket. Ezekből az derül ki, hogy az állami energiacéggel kötött kontraktusok és egy miniszteri rendelet vélhetően jelentős profitot biztosít a magántulajdonban lévő energiakereskedő cégnek. A szerződések részleteiről tegnap az Index írt bővebben. A blogon megjelent dokumentumok valódiságát  kérdésünkre sem a MET, sem az MVMP illetékese nem cáfolta. Az viszont még nem derült ki, hogy a bonyolult tranzakció kiknek hajt hasznot.

Svájc, Ciprus, BVI és a Kajmán-szigetek

A MET honlapján közzétett tulajdonosi ábrából az derül ki, hogy a vállalat közvetett tulajdonosai – a MET Holding AG, más országokban is hasonló energiakereskedő cégeket birtokló svájci holdingcégen keresztül – 50 százalékban az RP Explorer Liquid Fund Ltd. nevű ciprusi offshore cég, 40 százaléban a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (MOL), 10 százalékban pedig a Met Manco AG nevű svájci cég. A MET cégbírósági aktájából az RP Explorer Liquid Fund Ltd. ciprusi címe is kiderül, ennek alapján előbb az RP Explorer tulajdonosi adatait szereztük meg, majd a végső tulajdonosokat is megpróbáltuk azonosítani, ami részben sikerrel is járt.

A ciprusi cégadatok szerint (PDF) a MET-ben közvetetten 50 százalékos tulajdonrésszel bíró RP Explorer mindössze 991 eurós jegyzett tőkéjéből egyetlenegy eurónyi a menedzsmentcégé, amely az RP Capital Partners Cayman Islands Ltd. nevű, a Kajmán-szigeteken bejegyzett offshore cég. Az RP Explorer részvényeinek zömét, nagyjából 30-30 százalékot a ciprusi Westbay Holdings Ltd. és a brit virgin-szigeteki Small Valley Investments Ltd. nevű offshore cégek birtokolják, további nagyjából 20-20 százalék pedig a svájci Deneb Algedi Invest AG, valamint a ciprusi Inather Trading Ltd. között oszlik meg. Az RP Explorer Liquid Fund Ltd. ciprusi cég igazgatói (PDF) Jan Kridla, Peter Olden és Nagy György.

A ciprusi cégadatok szerint (PDF) a Westbay Holdings Ltd. részvényeinek túlnyomó többsége a Ho-Me 2000 Vagyonkezelő Kft. tulajdonában van. A magyarországi cégadatok szerint a Ho-Me 2000 tulajdonosa az egykori Wallis-alapító Nagy György. A ciprusi cégadatok szerint (PDF) az Inather Trading Ltd. egyedüli tulajdonosa pedig a magyar Futball Invest 2007 Sportszolgáltató Zrt. Ennek a cégnek pedig a magyarországi cégadatok szerint a Videoton labdarúgócsapat tulajdonosa, Garancsi István a tulajdonosa.

A másik két offshore cég mögötti valódi tulajdonosokat még nem sikerült azonosítanunk, magyarországi kapcsolataikról cikksorozatunk későbbi részében lesz szó.

Bajnai exkollégája és Orbán fiának főbérlője

Nagy György a Wallisból való távozása dacára is elmúlt évtized egyik legfajsúlyosabb üzletembere. A Ho-Me 2000-en keresztül részben az övé a Café Reklám Kft., valamint a Jet-Sol Kft is. Ez utóbbi, korábban szintén offshore hátterű cég már az Orbán-kormány hivatali ideje alatt a Magyar Postától verseny nélkül, egyszereplős pályázaton elnyert 1,8 milliárd forintos megbízásával került be a hírekbe. Hoppál Péter Fidesz-szóvivő tavaly azért támadta Bajnait, mert a volt kormányfő által alapított Haza és Haladás Alapítvány egy Nagy György kezében lévő ingatlanban bérelt irodát.

Korábbi cikkeink a Met Zrt.-ről

Orosz oligarcha lehetett a Mol tulajdonostársa

Orosz hátterű cégháló az INA korrupciós ügye körül

Garancsi István politikai szimpátiáit sem kell sokat találgatni: 2011-ben kerékpáros kormánybiztos, tavaly pedig a miniszterelnök fiának főbérlője lett. A vonzalom feltehetően nem egyoldalú: a takarékszövetkezeteket államosító törvény alól szinte egyedül a Garancsi érdekeltségébe tartozó Duna Takarék csusszant ki egy kiskapun. A csapattulajdonos Orbán Viktorral és Hernádi Zsolttal is előszeretettel mutatkozik a Vidi VIP-páholyában.

Amint azt fent bemutattuk, az offshore cégeken keresztül Nagy György és Garancsi István is tulajdonosai a 2012-ben 50 milliárd forintos profitot termelő energiakereskedőnek.

Sarkadi Nagy Márton

A ciprusi cégadatokat az Investigative Dashboard, a magyar cégadatokat az Opten szolgáltatta.

 

Megosztás