Hírek

Napi Mutyimondó: bukóban az MTVA

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

Győzött az Átlátszó az MTVA ellen
Hosszú és fordulatos pereskedés végére tett pontot a Fővárosi Ítélőtábla. Az MTVA vezetői közpénzből béreltek drága pénzen ügyvédeket azért, hogy ne kelljen kiadniuk az alvállalkozói szerződéseket. A másodfokon eljáró bíróság azonban teljesen egyértelmű volt.  Ítéletében kimondta, hogy a közérdekű adatok megismeréséhez való jog kiemelt fontosságú alapjog, az alperes érvei közül pedig egynek sem adott helyt. A szerződéseket az Átlátszó most nyilvánosságra hozta, lehet szemezgetni közöttük, főleg mert gyanús milliós kifizetésekről lehet olvasni, egy aláírás és a déli harangszó például 6,5 fél millió forintba került.

A titkosszolgálatnak sem lehetnek titkai
Jobban mondva, még a nemzetbiztonság sem titkolózhat saját belátása szerint. Az Alkotmánybíróság egyik friss határozata kiterjesztette az adatigényléssel kapcsolatos eljárási garanciákat a nemzetbiztonsági szolgálatokra. A döntés szerint a szolgálatok főigazgatói a náluk lévő adatokról szóló tájékoztatást csak akkor tagadhatják meg, ha sikeresen meggyőzik a bíróságot, hogy tényleg van nemzetbiztonsági érdek a titkolózás mögött.

Rogán és a díszburkolat
A Közbeszerzési Értesítőben megjelent pályázat szerint kétmilliárd forintért javítaná ki a díszburkolatait Rogán kerülete. A tender érdekessége, hogy szerepelnek benne olyan utcák és közterek, ahol éppen még zajlanak a munkák, tehát le sem rakták azt a díszburkolatot, amelyet ezek szerint hamarosan javítani kell.

Állami milliárdok a nyelviskolapiacra
Miután az állam sikeresen átszervezte a nyelviskolák piacát, kiszorítva a kicsiket, milliárdokat pumpál a szektorba arra hivatkozva, hogy sok szegény diplomás azért nem kapta meg a diplomáját, mert képtelen volt elsajátítani egy darab idegen nyelvet a tanulmányai során. Három milliárdot fordítanak most nyelvoktatásra, de természetesen csak a kiválasztott iskolák kapnak pénzt.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

 

Atomvita
Figyelő értesülései szerint még Putyint is meglepte, mennyire keményen tárgyalt vele Orbán a paksi atomerőmű bővítéséről, de az is lehet, hogy most az oroszok érdeke is az, hogy ezt elhitessék velünk. A HVG-nek a kivitelező Roszatom egyik vezetője nyilatkozott arról, hogy hol is tart most az ügylet. Közben a Munkáspárt kiállt Orbán mellett, ami fontos támogatás a miniszterelnöknek, főleg, mert az EU-val gondok lehetnek. Az ügylet és a hitelszerződés feltételeit egyre többen számolgatják, a fejüket vakarva, a a Magyar Mérnöki Kamarában valaki nem mond igazat, a Magyar Nemzet pedig csokorba szedte, hogy a szerződést most támadó ellenzékiek, Bajnaival és Mesterházyval az élen, pár éve még hogyan álltak ki a bővítés mellett.

LMP kontra MVM és LMP kontra NGM
Pert indít az MVM ellen a Lehet Más a Politika, hogy hozzájusson a cég médiaszerződéseihez. A párt eddig a szerződések szövegét nem kapta meg, csak olyan számadatokat, amiből azt látják, hogy – mint fogalmaztak – a Paksi Atomerőmű olyan „brutális médiakasszával” rendelkezik, amivel akár egy, a létesítmény bővítéséről szóló népszavazás esetében is képesek lehetetlenné tenni a nyílt médiavitát. Vágó Gábor pedig a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kér olyan statisztikai adatokat, amelyek az áfacsalásokhoz kapcsolódó vizsgálatokról árulnának el részleteket.
Lecsapott a NAV az egyik olcsó cukorra
Az Index értesülései szerint néhány héttel a cukorpiacon használt áfacsalásos trükköt bemutató cikkük után a NAV lecsapott az áfacsaló társaságra. Mint kiderült, az osztrák és szlovák hatóságokkal összefogva már régóta rajta voltak az ügyön, most jutottak odáig, hogy autókat, lakásokat, pénzt is lefoglaljanak. A cégcsoport 3,5 milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek 50 millió kiló cukorral és 3 millió liter olajjal. És, hogy benne voltak-e a nagy üzletláncok? A Lidlnél azt mondták, nekik nem volt gyanús, a Penny nem nyilatkozhat, a CBA nem tud róla, a Tesco szerint csak a NAV adhat választ.
TV2 kontra ATV
Furcsa helyreigazítást közölt honlapján az ATV. Eszerint nem igaz, hogy a TV2 eladása nem volt átlátható, nem, nem igaz az sem, hogy a tranzakció mögött a Fidesz áll, és szó sincs arról, hogy a TV2 eladásakor korrupció, gazdasági bűncselekmény, korrupciós bűncselekmény valósult volna meg, amelyet igazol a transzparencia hiánya is. Sőt valójában az is a hamis látszat része, hogy a vevők az adásvétellel valamilyen korrupció-gyanús ügyletben vettek volna részt. Nem, ez természetesen mind nem igaz.

Közpénzből magántelek
Az Átlátszó birtokába került szerződés tanúsága szerint a tatai önkormányzat közpénzből segített meg többször egy tisztán magánkézben lévő vállalkozást azzal, hogy a cég által működtetett ipari parkban telket és közművet vásárolt több mint 200 millió forintért. Az önkormányzat szerint ez a város érdekeit szolgálja.

2 milliárdból toporgó parlamenti őrök
Tavaly 2 milliárd forintnyi közpénzt költött az ország a parlamenti őrségre, most pedig az látható, hogy a drága pénzből vett egyenruhájukban mit csinálnak. Toporognak.

Kínai pártfunkcik offshore vagyona
Folytatódik az Átlátszó által is számos alkalommal közöltOffshoreLeaks cikksorozat, amely az offshore paradicsomokban felhalmozott vagyonokat tárja fel. Most a kínai pártfunkcionáriusok vannak soron, no meg a gyerekeik. A korábbi cikkek kifejezetten rosszat tettek a Brit Virgin szigeteki ügyeknek.

További érdekességek itthonról és külföldről:

A TEK elbukta a helyreigazítási pert az Index ellen. A lap az Átlátszót cikke alapján mondta, hogy nem stimmelnek a terrorelhárítók árvízi védekezéssel kapcsolatos elszámolásai.

Gyanús a fürdőbérlet-pályázat: a nyugdíjasok háborognak, mert egyszer csak berekesztették a kedvezményes bérletpályázatot, 15 ezren kaptak, de valahogy nem jönnek ki a számok.

Még nem fizették be a  Gazdasági Versenyhivatalnak a bankok a kartellezés miatt kiszabott 9 milliárd forintos bírságot, mert a pénzintézetek egyike a végrehajtás felfüggesztését kérte.

Az Ígyírnánkmi-blog a Szabadság-térre tervezett vitatott emlékmű esete miatt arról értekezik, hogy mennyire elszaporodtak a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások.

Megkezdődött a bundabotrány pere a Fővárosi Törvényszéken.  A vád szerint 2010-11-ben Törökországban, Olaszországban, Latin-Amerikában és Magyarországon manipuláltak mérkőzéseket.

A majdnem egy euró ellenében egy magyar oligarcha kezére került osztrák Raiffeisen vezetője szerint annál azért többet ér a bank, nem hagyják el az országot.

Az Európai Bizottság bírálta Romániát és Bulgáriát, mert a két ország nem tesz meg mindent a korrupciós ügyek felderítésére, főleg a korrupt politikusokat nem akaródzik börtönbe csukni.

Megkezdődött egy korábbi cseh védelmi miniszter vesztegetési pere.

A fejlődő világban évi 500 milliárd dollárba kerül a magánszektorban tapasztalható korupció.

Az illegális elefántcsontkereskedelem központja – New York.

Antikorrupciós aktivisták új terveket jelentettek be olyan adatsztenderdek létrehozására, amelyek megkönnyítenék a közbeszerzési adatok nyilvánosságát, kutathatóságát, elérhetőségét.

Egy olasz örökösnő állítólag több mint 1200 ingatlant „bújtatott el” az adóhivatal szeme elől, most 17 millió euró elmaradt adóbevételt kérnek rajta számon.

Mong Attila

Megosztás