Hírek

Napi Mutyimondó: a Marslakók milliói

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

Hova lett a Marslakók pénze? – kérdezte a tévésorozatról szóló legújabb cikkében az Átlátszó. Az oknyomozó portál immár hónapok óta keményen dolgozik azért, hogy nyilvánosságra kerüljenek Jáksó László producer, egyébként csúfosan megbukott művével kapcsolatos szerződések elvégre mégiscsak a köztévé rendelte meg a sorozatot, persze közpénzből. A korábban már nyilvánosságra hozott szerződésekből egy érdekes részlet derült ki: a dokumentumok szerint az MTVA összesen 85 millió forintot fizetett ki a projekt lezárására, ebből 5 millió forintot a színészek kárpótlására. A lap viszont nem talált olyan szereplőt, akit kártalanítottak volna, és sem Jáksó, sem az MTVA nem adott tájékoztatást ennek a pénznek a sorsáról.

Két eset lehetséges. Vagy két Lázár János van a világban, akik pont ugyanúgy néznek ki, csak homkokegyenest mást mondanak, vagy mégis léteznek párhuzamos univerzumok. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár ugyanis azt találta mondani egy sajtótájékoztatón, hogy az Orbán Viktor által Moszkvában Putyin elnökkel a paksibővítésről nyélbe ütött üzlet, amely szerint több ezer milliárd forintos hitelt veszünk fel az oroszoktól, hogy azok atomerőművet építhessenek nekünk, az elmúlt 40 év legjobbja. Ezzel szemben, mint a Kettős Mérce nevű blog előkotorta, 2010-ben az oroszok gazdasági terjeszkedéséről úgy vélekedett, hogy elképesztő az energiafüggésünk Oroszországtól, hogy a Fidesz függetlenedni akar, és egyébként is az Oroszországhoz való viszony mindig értékválasztás is volt „Egy dolog soha nem jött keletről. A keleti szelek Európának ebbe a térségébe demokráciát és szabadságjogokat soha nem fújtak” – mondta négy éve. Ez a Lázár János nem lehet ugyanaz a Lázár János. Rogán Antal legalább nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre.

Kicsiben, de nagy ambíciókkal indult el az Átlátszó rádiós kiadása a Soundcloud közösségi portálon, napi e-mail hírlevelünk audió változatával. 

 

Az egyik Fidesz-közeli üzletember, majdnem azt mondtam oligarcha, azt mondta egy osztrák lapnak, hogy meg kell erősíteni a magyar tulajdoni részesedést a hazai bankokban, és ebben elsődlegesen a magánbefektetőknek kell szerepet kapniuk. Töröcskei Istvánról azt érdemes tudni, hogy amellett, hogy az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, maga is magánbefektető. Pont abban a törpebankban, amely kinézte magának a Raiffeisent, de végül nem adták neki oda az osztrákok.

Újabb három vádemelés jöhet az akkor még a szocialisták által vezetett Terézváros ingatlanpanamái ügyében. Három Andrássy úti ingatlan ügyében vádolnak meg nagy kárt okozó hűtlen kezeléssel 20 embert, mert az önkormányzat versenytárgyalás nélkül adott el egy palotát, egy utólag készült értékbecslés szerint azonban a kerület több mint félmilliárd forintot veszített az ügyleten.

Bejött az élet a felcsúti polgármesternek, egykori helyi gázszerelőnek, akinek üzlete a nyilvánvaló tehetsége miatt szárnyal, és nem azért, mert a földije a magyar miniszterelnök. A Napi értesülései szerint gigaüzletbe kezdhet hamarosan, összesen nettó 34 milliárd forintos csatornázási munka megvalósításában vehet rész a cége, felcsúti székhellyel.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Videóinterjú Karancsi Tibor egykori rendőrrel, aki az olajbotrány kirobbantójaként vált ismertté a kilencvenes évek végén. Neki akkor ráment a karrierje, de szerinte az áfacsalásokat megbolygató Horváth Andrásnak jobbak az esélyei.

Engedély nélküli portfóliókezelés miatt büntetett meg 250 millió forintra egy brókercéget az MNB.

A Forma 1 főnök Ecclestone-nak Németországban gyűlhet meg a baja: kenőpénzes ügyletei miatt emelhetnek vádat ellene.  A német bankár, akit a gyanú szerint megkent, már börtönben ül.

A kanadai bányaiparban nagy a felbuzdulás, hogy nyilvánosságra hozzák azokat az összegeket, amelyeket kormányoknak fizettek üzletek megszerzése érdekében.

Ha egy török exminiszter 1,5 millió dollárt lop, hány török exminiszter lop 63,5 millió dollárt?

Horvátországban az egészségügyben tapasztalható korrupció megfékezésére szólították fel a kormányt.

Ferenc pápa egy kivételével az összes bíborost kirúgta a Vatikáni Bankból, pedig nemrégiben nevezti ki őket öt évre az elődje. Vajon az az egy mit mondhatott neki?

Izraelben könnyen lehet, hogy a rendőrség antikorrupciós egységében is megvesztegettek egyeseket.

Delhiben a korrupciós segélyvonalra érkező hívások fele a rendőrségi korrupcióra panaszkodik.

A kínai kommunista párt korlátozásokat vezet be azon hivatalnokok ellen, akiknek felesége és gyerekei külföldön vannak. Őket “meztelen” tisztviselőknek nevezik, általában a családtagok kapják külföldi számlákra a kenőpénzt.

 

Mong Attila

Megosztás