Hírek

Napi Mutyimondó: Orbán és a paksi atom

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére, a Napi Mutyimondóra sem, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

Magyarországon már tényleg csak a jövő nemzedékében bízhatunk: lám, a mai óvódásokban van egészséges életösztön. Még ha délutáni álmukból ébresztik őket, akkor is tudják: ha valakitől óvakodniuk kell, az az ágyuknál ólálkodó mindenkori miniszterelnök. Történt, hogy Orbán Viktor éppen cimborája, Rogán Antal szülőfalujában látogatta meg az óvodát, ahol váratlan érkezésével felébresztett néhány alvó óvodást. Egyikük pedig, hiába akarta, nem adta neki a nyuszit, amit Orbán Viktor amúgy is medvének nézett.

Még az óvodai látogatás előtt egyébként ugyanazon a vidéken, a magyar-szlovén-osztrák hármashatár közelében, átadott egy utat a kormányfő, a környezetvédők és a Védegylet szerint törvénytelenül, hiszen az építkezést a bíróság felfüggesztette, s jelenleg is tart az eljárás. A miniszterelnök szerint minden rendben van, és a környezetvédőkről is volt pár keresetlen szava.

Orbán Viktor a napokban Moszkvába készül, ahol könnyen lehet, hogy a paksi atomerőmű bővítéséről írhat alá szerződést. Az ellenzék máris tiltakozik, hiszen óriási beruházásról van szó, ami akár évtizedekre meghatározhatja a magyar energetika jövőjét, és hosszú távon az oroszokhoz kötheti a sorsunkat.

Ha nem sokat lehet olvasni ezekről a dilemmákról a magyar mainstream sajtóban, akkor annak könnyen az az oka, hogy milliárdos reklámköltésével az atomerőmű egyik fontos reklámozó – amint az egy közérdekű adatigénylésből kiderült: 2011 és 2013 között egymilliárd forint ment el az atomerőmű kommunikációjára.

Jól kezdte az idei évet a Közgép, azután, hogy tavaly rekord mennyiségű, mintegy 400 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el a cég: az Index vette észre, hogy az idei első Közbeszerzési Értesítőben is csaknem 4 milliárd jutott Simicska Lajos cégének, igaz konzorciumban.

Szolgálati közlemény: kicsiben, de nagy ambíciókkal indult el az Átlátszó rádiós kiadása a Soundcloud közösségi portálon, napi e-mail hírlevelünk audió változatával. 

Blikk szerint megéri a következő parlamenti választásra kamupártot gründolni, hiszen a korábbi gyakorlathoz képest könnyebben és nagyobb állami támogatás igényelhető. Ha egy jelölt összekapar félezer támogatót, máris egymillió forint jár neki, ha egy párt a 106-ból 27 választókerületben indít jelöltet, úgy még 150 millió forintot kap, de 106 jelölt esetén ez az összeg közel 600 millió forintra ugrik. Az összeggel persze el kell számolni, de a pártok gazdálkodását nem ellenőrzik eléggé. Így a kiadásaikat fiktív számlákkal is lekönyvelhetik.

Első fokon négy év börtönt kapott az a szocialista önkormányzati politikus, akit még 2010-ben jelentettek fel, miután egy rejtett kamerás felvétel szerint kenőpénzt vett át egy vállalkozótól. A főügyészség szerint az újbudai vagyongazdálkodási bizottság MSZP-és vezetőjeként, egy személyes találkozón pénzt kért azért, hogy az önkormányzat az üzlethelyiséget a vállalkozó tulajdonában lévő kft.-nek eladja.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Valószínűleg áfacsalás útján kerül a hazai boltokba a cukor 80-90 százaléka – állította a Magyar Nemzetnek az egyik hazai gyártó cég vezetője. A cukor a csalás miatt olcsóbb, mint a beszerzési ár.

A Magyar Narancs a Sorsok háza nevet viselő projekt, vagyis a gyermekholokausztot bemutató kiállítás közbeszerzéseit nézte, végig és arra jutott, hogy a pályázatokat rendre a Terror Háza és környezete, valamint egy, a kormányzati tendereken is egyre sikeresebb óbudai cég is nyeri.

December végén 70 millió forintért elárverezték az egykori MDF-székházat, pedig a kikiáltási ár ennek a duplája volt.

Kínában őrizetbe vették az egyik nagy gyógyszerkereskedő cég korábbi vezetőjét korrupciós vádak miatt.

A törökországi korrupciós botrány társadalmi hatásait elemzi az LA Times írása.

A Transparency International a klímaváltozás miatt gyakorlatilag az elsüllyedés ellen küzdő Maldív-szigetek helyzetét vizsgálja és arra jut, hogy az ország nem engedheti meg magának azt, hogy a különböző fejlesztési pénzek egy része a korrupció miatt elvesszen.

Mong Attila

Megosztás