Hírek

Napi Mutyimondó: Töröcskei egy eurós bankja és Lázár 913 fácánja

Lapértesülések szerint alig egy euró ellenében a Töröcskei István, (“a legnagyobb magyar hivatalnokoligarcha”, az Állami Adósságkezelő Központ vezérigazgatója, Simicska Lajos jóbarátja) érdekeltségébe tartozó törpebank, a Széchenyi Bank veheti meg az eddig osztrák kézben lévő Raiffeisent, amelytől a veszteségek miatt fejvesztve szabadulnának a tulajdonosai. A magyar bank kisebbségi tulajdonosa a magyar állam, egyelőre nem világos, hogy az adófizetők pénze milyen szerepet játszana az ügyletben, de ahhoz, hogy normálisan működő pénzintézet legyen a Raiffeisen romjain, kelleni fog állami pénz. Láthatólag a rezsicsökkentéssel is az a cél, hogy a külföldi tulajdonosok végül eladják a részesedésüket a cégeikben.

Egyre rejtélyesebb közben Lázár János vadászkalandja. A politikus egyik barátnéja osztotta meg képekkel egyetemben a Facebookon azt, hogy nemrégiben “fantasztikus” vadászaton vett részt főhercegekkel és egyéb arisztokratákkal, amelyen szerinte a Miniszterelnökséget vezető államtitkár volt a vendéglátó. Ja, és 913 fácánt lőttek ki. A Népszabadság szerint viszont a vadászatot nem Lázár fizette, ő is csak résztvevő volt, ebben az esetben viszont felmerül a kérdés, hogy ki állta a valószínűleg több millió forintos cechet, és nem összeférhetetlen-e a politikus megbizatásával ilyen luxus szórakozás elfogadása. Az államtitkár egyelőre nem akarja megmondani, ki fizette a vadászatot.

Már majdnem tízmillió forintot költött arra az állam az adófizetők pénzéből, hogy eltitkolja előlük a trafikmutyival összefüggő adatokat, szerződéseket, információkat. Ennyiért béreltek fel egy ügyvédi irodát, hogy minden áron védje meg a simán a közre tartozó dokumentumokat.

Továbbra sem stimmelnek a számok a Terrorelhárító Központ munkatársainak árvízi védekezésével kapcsolatban: az Átlátszó írta meg még tavaly, hogy 110 millió forintot kapott a TEK a közreműködéséért, a szervezet pedig azt állítja, emberei a rendes napi munkaidejükön túl több, mint 20 ezer órát töltöttek a gátakon, miközben a médiában megjelent képek és tudósítások alapján, ennek a lázas ténykedésnek alig volt nyoma. A terrorelhárítók helyreigazítást kértek, sőt fel is jelentették a lapot, de az általuk frissen szolgáltatott dokumentumokból továbbra sem látszik, tényleg ott és annyit dolgoztak, mint amennyit elszámoltak.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Az év végéig 430 letelepedési államkötvényt értékesített az Államadósság Kezelő Központ, az utolsó két hónapban majdnem háromszázan fizettek 250 ezer eurót a letelepedés reményében.

Horvátországban több száz orvost és gyógyszertárost vádoltak meg egy kiterjedt kenőpénz-ügyben: a gyanú szerint megvesztegették őket, cserébe pedig felírtak receptre kapható gyógyszereket.

A BBC remek összeállítása a Törökországban zajló, politikával, személyes csatákkal és kenőpénzzel átitatott korrupciós botrányban.

Kínában pszichológiai teszttel akarják kiszűrni a korrupcióra hajlamos állami alkalmazottakat.

Spanyolországban Krisztina hercegnőt is beidézték a bíróságra a férje adócsalási ügyében.

A svájci hatóságok az ottani bankok szerepét vizsgálják a fegyverkereskedelmet érintő görög kenőpénzbotrányban. Egy görög európai képviselő pedig az uniós országok fellépését bírálta, szerinte az egyes tagországokban nem tesznek meg mindent az ügy feltárása érdekében.

Lettországban a bankszövetség illetékesei visszautasították azokat az állításokat, hogy az ország eurócsatlakozásával a nemzetközi pénzmosás számára kínálhat új lehetőségek (főként az orosz szervezett bűnözés számára.)

Érdekes cikk arról, hogy a nemzetközi műkereskedelem a pénzmosás központja.

Szolgálati közlemény: kicsiben, de nagy ambíciókkal indult el az Átlátszó rádiós kiadása a Soundcloud közösségi portálon, napi e-mail hírlevelünk audió változatával. Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére, a Napi Mutyimondóra sem, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

Mong Attila

Megosztás