Cikkek

Közmunkások az iskolapadban: “Szakma helyett a betűkre tanítanak”

A kormány szerint a munkanélküliek megélhetését könnyíti, ellenzéki pártok szerint viszont csak a kormánypropagandát szolgálja, illetve költséges kampányfogás a húszmilliárd forintos keretből, két hónap munka, négy hónap tanulás konstrukcióban megvalósított téli közmunkaprogram. Erdőkertesen sem a közmunkás, sem a polgármester nem igazán elégedett. Videóinterjúk.

Az önkormányzatok nem készültek fel a rengeteg közmunkás foglalkoztatására, pedig saját keretből kell megelőlegezniük a program elindításának költségeit, és helyszínt biztosítani az oktatáshoz. Ha pedig a kezdés valamilyen szervezési okból csúszik, az állam által ígért havi nettó 49 ezer forintnál jóval kevesebbet kapnak kézhez a programban résztvevők. Így történt ez Erdőkertesen is, ahol a téli közmunka program egyik részvevője, Vass Jánosné az Átlátszó kamerája előtt arról beszélt, hogy ők novemberben harmincötezer forintért két héten át esőben, sárban, felszerelés nélkül dolgoztak. Ráadásul nem kapták meg a hónap első, munka nélkül eltelt két hetére nekik járó öt-hatezer forintnyi kiegészítést.

Közmunkások az iskolapadban: „Szakma helyett a betűkre tanítanak” from atlatszo.hu on Vimeo.

A település polgármestere a fizetések késését az államkincstári elszámolási rendszerrel magyarázza, és bár elismeri, hogy az önkormányzat is késett például az eszközök beszerzésével, azt állítja, hogy a munkafeltételek ennek ellenére megfelelőek voltak. Azt egyelőre senki nem tudja, hogy mi lesz a téli közfoglalkoztatási programba bevont kétszázezer emberrel április vége után.

A polgármester sem tudja mi lesz a hirtelen jött téli közmunkaprogram után from atlatszo.hu on Vimeo.

Horn Gabriella – Halász Áron

 

Megosztás