Hírek

NAV: Érdemi vizsgálat helyett megfélemlítés

A Levegő Munkacsoport, a Magyar Adófizetők Országos Szövetsége, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége és az atlatszo.hu közös nyilatkozata a NAV-ügyről.

Meglepő közleményt adott ki hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az évi 1000 milliárd forintot kitevő áfacsalásról, amit Horváth András, a NAV kormánytisztviselője tárt a nyilvánosság elé múlt pénteken a Levegő Munkacsoport, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) és az atlatszo.hu közös sajtótájékoztatóján. Az NGM szerint egy hétvége alatt átvilágították a NAV-ot és mindent rendben találtak, miközben mindenki számára nyilvánvaló, hogy két nap alatt (ráadásul amikor szinte senki nincs a hivatalban) nem végezhető el semmilyen érdemi vizsgálat egy ilyen horderejű ügyben. A be nem hajtott 1000 milliárd forint tisztázásához nagy létszámú, mélységi vizsgálatot elvégző apparátus szükséges. Kérdéses, hogy miként állapíthatott meg a minisztérium bármit is az ügyben, miközben nem ismeri az ügyészséghez beadott, több száz oldalas feljelentést.

Betelt a pohár egy adóellenőrnél, feljelentette a NAV-ot, mert nem üldözi az áfacsalókat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalban (NAV) tapasztalható visszásságok és az ezeket támogató kormányzati körök teszik lehetővé azt az évi több mint 1000 milliárd forintnyi áfacsalást, amit szervezett bűnözői körök követnek el Magyarországon – állítja Horváth András, a NAV munkatársa, aki feljelentést tett az ügyészségen. Tovább a teljes cikkre.

A minisztérium 83 milliárd forint adókülönbözet megállapításáról beszél, miközben arról mélyen hallgat, hogy mennyi a behajtandó adóhiány és ez milyen adónemekre vonatkozik. Az áfacsalásokból ténylegesen behajtott összeg ugyanis elenyésző, ami egyértelműen bizonyítja, hogy a NAV nem az igazi haszonhúzókat vizsgálja, hanem a gyorsan eltűnő fantom (valódi gazdasági tevékenységet nem végző) cégeket. Rendszerszintű probléma, hogy a NAV munkatársai az adókülönbözet-megállapítások után kapják a jutalmukat, nem pedig a ténylegesen behajtott összegek után.

Döbbenetes továbbá a különbség minisztérium által említett 83 milliárd forint és a tényleges áfacsalás összege között.

A NAV meglepő módon Horváth András ellen rágalmazás miatt feljelentést tesz az ügyészségi eljárás befejezése előtt. Ez csak arra szolgálhat, hogy megpróbáljon megfélemlíteni mindenkit, aki fellépne az államigazgatásban tapasztalható hibák és jogsértések felszámolása ellen. (Horváth András jogi képviseletét az esetleges eljárásokban a Társaság a Szabadságjogokért látja el.)

Üdvözlendő a kezdeményezés a parlamenti vizsgálóbizottság felállítására. Kérünk minden képviselőt, hogy tegyék félre a pártpolitikai ellentéteteket, és közösen segítsenek tisztázni a határokon átnyúló bűnözői hálózatok lánctevékenységét. Az sem kerülhető meg, hogy a háttérben lévő pénzoligarchia és egyes politikai szereplők összefonódásáról tiszta képet kapjon a közvélemény.

 

Megosztás