Hírek

Első fokon nyilvánosak a megvont kommunista nyugdíjpótlékok

A Fővárosi Bíróság mai elsőfokú ítéletében kimondta: nyilvános, hogy az államszocialista rendszerben betöltött szerepe miatt kiktől vonta meg a közigazgatási és igazságügyi miniszter a nyugdíjpótlékot.

Még nyáron mentünk perre azért, hogy megtudhassuk, ki veszítette el a nyugdíjpótlékát amiatt, mert a miniszter úgy látta: múltbeli tevékenysége vállalhatatlan a jogállami Magyarország számára. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól többszáz oldalnyi, ugyanarra a kaptafára készült határozatmásolatot kaptunk – csak éppen az volt kitakarva belőle, kiktől vonta meg a pótlékot a miniszter.  Történt ez annak ellenére, hogy a gránitszilárdságú Alaptörvény U) cikk (4) bekezdése szerint „[a] kommunista diktatúra hatalombirtokosai[nak] a diktatúra működésével összefüggő szerep[ével] és cselekményei[vel] összefüggő személyes adata[i] nyilvánosságra hozhatók.”

A bíróság mai döntése a saját jogon pótlékban részesülők tekintetében nekünk adott igazat. Az özvegyek részére folyósított pótlék megvonása esetében nem az özvegyek nevére voltunk kíváncsiak, hanem arra, hogy mely „kommunista hatalombirtokosra” tekintettel járt eddig nekik a most megvont pótlék. A bíróság szerint ez akkor is az özvegy személyes adata, ha az özvegy személyazonosságát a minisztérium kitakarja a határozatból.

Bár ezzel az utóbbi érveléssel nem értünk egyet, az ítélet a múlt megismerhetővé tételében fontos jogi mérföldkő: mostantól a diktatúra hatalomgyakorlói nem hivatkozhatnak e tevékenységükkel összefüggésben a személyes adataik védelmére. Csak azt nem értjük, miért bírósági ítéletnek kellett erre kényszerítenie a szavakban a múltfeltárást pártoló kormányzatot.

 

UPDATE (2012. november 27.)

Az elsőfokú ítéletet letöltheti innen. (PDF)

 

Megosztás