Cikkek

Az atlatszo.hu témái a Parlamentben – listázzuk a jól dolgozó képviselőket

Az atlatszo.hu lassan két éves működése alatt többször sikerült megütnünk a közvélemény ingerküszöbét, például a Magyar Villamos Művek, a Malév, a Közgép, az oligarchák, az álcivilek vagy a felcsúti Orbán-uradalom viselt ügyeivel. A politikusok többsége viszont egyelőre legfeljebb olvasóként követi a munkánkat, ha egyáltalán. Pedig országgyűlési képviselőink, különösen a belharcaival elfoglalt ellenzéki oldal egyik fontos feladata éppen az volna, hogy – ha már saját maguk nem nyomoznak ilyenek után – az Országgyűlés nyilvánossága előtt számonkérjék a kormányoldalon a watchdog sajtó által kiderített furcsaságokat. Politikai elitünk szánalmas teljesítményt nyújt ezen a téren is, úgyhogy ösztönzésként listázni kezdjük a jól teljesítő képviselőket.

Interpellációikban, felszólalásaikban, napirend előtti vagy írásbeli kérdéseikben legtöbbször, eddig négy alkalommal az LMP politikusai hivatkoztak az atlatszo.hu-ra, őket követi a DK két, majd az MSZP és a Jobbik egy-egy hivatkozással. A teljes, egyelőre sajnos nyúlfarknyi lista itt olvasható – ha kihagytunk valakit vagy valamit, azt az [email protected] címen lehet jelezni felénk. Az őrkutyaként legjobban teljesítő honanyákat és honatyákat, ha lesz értelme, toplistákon is szerepeltetjük majd.

Átlátszó-e az Erzsébet-program gazdálkodása? – szól Pál Béla szocialista országgyűlési képviselő Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek címzett írásbeli kérdése. A politikus megemlíti, hogy az atlatszo.hu-n, pontosabban a KiMitTud közadatigénylő portálon keresztül több alkalommal is érdeklődtünk az Erzsébet-utalvánnyal kapcsolatos eredményekről és költségekről, idáig azonban nem érkezett rá válasz, holott az adatgazdának az információszabadságról szóló törvény alapján 15 napon belül válaszolnia kellett volna. A képviselő kérdésére egyelőre szintén nem érkezett válasz.

Ugyanezen a napon érdeklődött a Jobbik képviselője, Korondi Miklós arról, hogy igaz-e az, hogy milliárdos jutalmakat osztanak ki az állami cégvezetőknek? Az atlatszo.hu blogjában arról írtunk, hogy 2012-re összesen 2 milliárd 202 millió forint prémiumot kapott 31 állami vállalat vezető beosztásban levő munkatársa. A legtöbbet a Magyar Postánál kapták (540 millió forint 150 főnek), ezután a MÁV-csoport (455 millió forint, 209 fő) és a Szerencsejáték Zrt. (425 millió, 63 vezető) következett. Egyelőre erre a kérdésre sem adott választ Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter.

Érkezett azonban válasz két másik írásbeli kérdésre. Az egyiket Oláh Lajos független képviselő, a Demokratikus Koalíció politikusa tette fel szintén Németh Lászlónénak: “Titkosan kapott negyedmilliárdot a Fradi?!”. Ahogyan azt az atlatszo.hu kiderítette, a Szerencsejáték Zrt. 2012. augusztusában 250 millió forintot adományozott a Ferencvárosi Torna Clubnak. Az állami cég támogatási politikája szerint nem ragaszkodnak a támogatások kommunikálásához, mert a cél a fontos, nem a reklám – így került 250 millió forint csendben a Fradihoz. Németh Lászlóné az írásbeli kérdésre adott válaszában azt írta: az FTC adománylevele publikus dokumentum és “a média részéről félrevezető és a valóságalapot nélkülöző eljárás volt az, hogy az állami játékszervező jogkövető magatartását egyéni – titkosításra irányuló – döntésként jelenítette meg”.

Szabó Rebeka és Jávor Benedek, akkor még LMP-s, most már független képviselők, a Párbeszéd Magyarországért képviselőcsoportjának tagjai Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől érdeklődtek az alcsúti arborétum tulajdonjoga felől. Ahogyan azt 2012 októberében megírtuk, az állami tulajdonú, műemléki és természetvédelmi védettséget egyaránt élvező Alcsúti Arborétumot ugyanis egy ideje a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány tulajdonában lévő Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) Sport és Wellness Hotel vezetősége „üzemelteti”. Az einstandolt arborétumra több mint 200 millió forint állami-, és EU-forrást költöttek az elmúlt két évben.

Jávorék több kérdést is feltettek a miniszternek: milyen feltételek mellett üzemelteti a PFLA az arborétumot, ki viseli a terheket, kit illet a bevétel, hogyan választották ki a PFLA-t, hogyan egyeztethető össze a döntés a Fidesz választási ígéretével, miszerint szétválasztják a köz- és magánérdekeket és megakadályozzák, hogy közpénzből magántőke képződjön. A miniszter válaszában azt írta: a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) és a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány 2010. augusztusban kötött szerződést, melyben megegyeztek arról, hogy az alapítvány, mint üzemeltető viseli a költségeket, a bevételeken pedig fele-fele arányban osztoznak a DINPI-vel. A szerződésben rögzített konstrukció Fazekas szerint “az arborétum közérdekeknek megfelelő, hatékony működését szolgálja”.

Az írásbeli kérdéseken kívül más formában is megjelent az atlatszo.hu a parlamentben. Karácsony Gergely, korábban LMP-s, most már PM-es képviselő Gondolatok a sajtószabadságról című napirend előtti felszólalásában tért ki a a médialkotmányra, azon belül is forrásvédelem ügyére. Ezzel kapcsolatban hozta szóba azt, hogy a rendőrség, miután a Brokernet-sztori forrásait nem akartuk felfedni, lefoglalt egy szerkesztőségi adathordozót az atlatszo.hu-nál.

Karácsony Jávor Benedekkel együtt interpellálta a nemzeti fejlesztési minisztert az MVM-mel és Baji Csabával kapcsolatban. A szerkesztőségünk birtokába jutott dokumentumok szerint ugyanis Baji Csaba, az MVM Zrt. vezérigazgatójának cége 2007 és 2010 között egy ciprusi offshore cégen keresztül adott tanácsokat az MVM-nek, havi 4000 euróért. A képviselők arról érdeklődtek, hogy hogyan lehet valaki egyszerre Orbán Viktor és a bűncselekménnyel gyanúsított Kocsis István tanácsadója. A miniszter helyett Fónagy János válaszolt és kijelentette, hogy “nem minisztériumi feladat egy internetes honlap értesüléseit kommentálni”, továbbá hogy “a szaktárca a sajtóban megjelent bizonytalan megalapozottságú kritikák és kifogások terjesztésében nem kíván közreműködni”.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2012-es költségvetéséről szóló vitában volt szó arról, hogy az atlatszo.hu elkezdte kikérni a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által megkötött szerződéseket. Karácsony Gergely megemlítette azt is, hogy Böröcz István, az MTVA vezérizgatója levelet írt az atlatszo.hu főszerkesztőjének, hogy nem érti, ez az egész egyáltalán miért érdekel bennünket.

Mivel fontosnak tartjuk, hogy az általunk feldobott témák az ország házában is forogjanak, ezzel az összeállítással szeretnénk arra bíztatni választott képviselőinket, hogy ne csak olvassák, de munkájuk során használják és hivatkozzák is az atlatszo.hu-t és a ma már közel ezer érdekes közadatigénylést tartalmazó KiMitTud közérdekű adatigénylő portált. Tudatos választópolgárként végtelenül unjuk már az ellenzéki oldal szappanoperába hajló belháborúit és szimbolikus vitákba csomagolt frakcióharcait, és azt szeretnénk kérni hogy végre dolgozzanak inkább a képviselő hölgyek és urak, gyakorolják intenzívebben a közhatalom ellenőrzésére vonatkozó jogosítványaikat! A választóikat leköteleznék vele.

Tovább az Országgyűlési felszólalások listájára

(Címlapkép: Kovács Gergely)

Megosztás