Adatigényléses perek

atlatszo.hu vs MTVA – kinek éri meg a filmforgalmazás?

Az atlatszo.hu és az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) között hónapok óta húzódó pereskedések ismeretében üdítő hatással bírt a mozifilm forgalmazással kapcsolatos adatigénylésünk elutasítása miatt beadott keresetünk tegnapi, elsőfokú tárgyalása. Bár az október végi adatigénylést az MTVA a szokásos módon (üzleti titokra és az üzleti érdekeinek az adatok nyilvánosságra hozatalával járó aránytalan sérelmére hivatkozva) elutasította, a tárgyaláson részben választ kaptunk az eredetileg feltett kérdésünkre.

Kimutatást ugyan nem kaptunk arról, hogy az új vizekre hajózó MTVA-nak a filmforgalmazásból milyen bevételei és kiadásai vannak, összesítést azonban igen. Mivel az MTVA közpénz költése mellett már bevételt is termel, ezért szerintünk az adófizetőket joggal érdeklő közérdekű adatról van szó, így részletesebb választ kérünk.

Az MTVA jogi képviselőjének érvelése szerint egyszerre volt jogszerű az, hogy novemberben megtagadták minden adat kiadását, és az, hogy most mégis kaptunk egy összesítést. Ennek oka pedig az lenne, hogy az MTVA éppen egy versenypiacra tör be. Az Alap október 4-én a Boldogság sosem jár egyedül című, Sophie Marceau főszereplésével készült francia romantikus vígjáték forgalmazásával lépett be a mozis piacra, ezért kérdésünket túl korán tettük fel, mondják. Mára viszont már befejeződött a film forgalmazása, így azt megtudhattuk, hogy a nettó 5,7 millió forint kiadással bemutatott film az adatigénylés napjáig (október 24-ig) nettó 15,5 millió, december 12-ig pedig nettó 23 millió forintos bevételt hozott.

Örülünk, hogy az MTVA végre nem csak elveszített perei után hajlandó kiadni közérdekű adatokat, azonban úgy gondoljuk, ez mégis kevés. Szerintünk ugyanis igénylésünk alapján az MTVA-nak fontos lenne kiadni a kiadások és bevételek részletes listáját, így például azt, hogy mely cégeknél, milyen összegből hirdették a filmet.

A Kálomista Zsuzsanna filmbeszerzési igazgató által „erőszakmentes, romantikus, a család minden tagjának kikacsolódását szolgáló filmek” forgalmazását célul tűző MTVA által bemutatott művet a bemutató utáni héten 9500-an nézték meg, ami a heti toplista 2. helyére repítette, összesen pedig 48 milliót hozott a mozikban – ebből jutna 23 millió az MTVA-nak. A pontos információkat peren kívül próbáljuk megszerezni az MTVA-tól, aki viszont a továbbiakra nézvést a kereset elutasítását kérte a Fővárosi Törvényszéktől. Amennyiben nem jutunk dűlőre, a következő bírósági forduló február 14-én esedékes.

Igényeljen Ön is közérdekű adatot a KiMitTud közadatigénylő portálon!

Halász Áron

 

Megosztás