Cikkek

Tízmilliós EU-támogatások veszteséges golfpályáknak

50 millió forintot szán a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a magyar golf és baseball utánpótlásának támogatására. A TÁMOP 3.4.4/B-11/2 jelű pályázat keretében (Országos tehetségsegítő hálózat létrehozása – Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program) mintegy 300 millió forintot osztottak ki tehetségsegítő programokra – ezen a pályázaton nyert októberben 10-10 millió forintot három vidéki golfcentrumban működő golfklub, és ebből a keretből jutott 10-10 millió két baseball csapatnak is.

A döntés több szempontból is elég különös: egyrészt a golfsportnak, pláne az ifjúsági korosztályokban, lényegében nincs komolyan vehető hazai bázisa: „A kapitány kiemelte, hogy az utánpótlás biztosításának legnagyobb akadálya a bázis hiánya, ezt a szövetség önmagában nem tudja megteremteni, ha a klubokban nem folyik megfelelő munka.” – nyilatkozta Damian MacPherson szövetségi kapitány tavaly egy szakmai portálnak. „(…) már idén is nagyon nehezen gyűlt ugyanis össze az egyetlen válogatott csapatversenyre, az EGA Boys’ Challenge Trophyra a hatfős csapat, a korosztályból kiöregedő játékosok pótlása pedig látványosan hiányzik” – írja egy másik helyen az utánpótlás helyzetéről ugyanez a portál.

Tovább árnyalja a 30 milliós támogatásról szóló döntést, hogy a magyar golfsportot lényegében sehol a világon nem jegyzik: „Lezárult az esztendő legfontosabb időszaka a golf válogatottjai számára. Játékosaink mind az European Young Mastersen, mind pedig a junior csapat Európa Bajnokságon megbuktak. A magyar golf megmérettetett, s fölöttébb könnyűnek találtatott. Mármint a jövő szempontjából legfontosabb, ifjú korosztályt tekintve. Merthogy a felnőttek között nem is jegyzik a magyarokat…”- írta két évvel ezelőtt a magyar golfsport egyik ismert szakírója, Oltványi Tamás. Lehet, hogy ez a vélemény nem mérvadó, szakmaiatlan, ahogy ezt a Magyar Golfszövetség akkori elnöke állította, de a sportág azóta sem produkált olyan versenyeredményt, ami alapvetően változtatna a képen.

Az NFÜ által októberben elbírált golftehetség-pályázatok nyertesei mögött mindhárom nyertes pályázó esetében „rendes”, piaci alapon működő cégek vannak. Az egyik nyertes, a bükfürdői wellness faluban működő Birdland Golf and Country Club például a jelenleg Greenfield néven futó vendéglatóipari komplexumban működik – korábban a Birdland Golf Pályaüzemeltető és Szolgáltató Kft. üzemeltetette a pályát is magába foglaló egységet. Hogy a klub milyen szolgáltatást nyújt a – nyilván a környező településekről (Gór, Bő) helyközi busszal a bükfürdői edzésekre járó – tehetséges golfozó gyerekeknek, azt nem tudjuk, mert ilyen irányú tevékenységnek nem leltük nyomát. Az viszont tudható a cég honlapjáról, hogy listaáron a 18 lyukú pályán a golfozás hétköznap 12 600, hétvégén 15 400 forintba kerül.

A borsos árak és az exluzív körülmények dacára a pályát korábban üzemeltető Birdland Golf Pályaüzemeltető és Szolgáltató Kft. az Opten adatbázisa szerint felszámolás alatt áll, akárcsak a többi– részben a tulajdonoson keresztül egymáshoz kapcsolódó, részben azonos címre bejegyzett – Birdland-cég. A golfpályát is magába foglaló vendéglátóipari komplexum évek óta fizetési nehézségekkel küzd, a Birdland neve anno fölmerült a Postabank-ügy kapcsán is, és a többszöri tulajdonosváltás sem oldotta meg a problémát: legutóbb a legfőbb hitelező CIB Bank jelzálogjoga tulajdonjogra váltására kényszerült az ingatlanon.

A TÁMOP tehetség-pályázatának másik golfozó nyertese, a tatai székhelyű Öreg-tó Golf és Szabadidő Club mögött is egy normál “for profit” üzemeltető, az Old Lake-Holding Vagyonkezelő és Kereskedelmi Zrt. áll. Az Old Lake gazdálkodásának adatai sem túl bíztatóak. Az Opten adatai szerint a társaság tavaly 90 milliós árbevétel mellett 36 milliós üzemi veszteséget termelt – noha ez a klub sem éppen az olcsó áraival tüntet: a klubtagságik évi 175 000 forint + áfánál kezdődnek, de ezért a pénzért csak hétköznap biztosít lehetőséget az üzemeltető a játékra. Hogy mire alapozódik az Öreg-tó Golf és Szabadidő Club pályázata, azt nem tudni, mert ifjúsági sporttehetség-gondozó tevékenységének nincs nyoma az interneten – így az sem tudható, milyen eddigi tevékenységükkel érdemelték ki a pályázatról döntő bizottság bizalmát. A projekt címe mindenesetre sokat ígér: Golf tehetségpont kialakítása Tatán.

Hasonló a helyzet a harmadik nyertes, a Royal Balaton Golf and Yacht Club esetében is. Az NFÜ honlapjáról mindössze annyi tudható meg a sikeres pályázatról, hogy az a „Balatoni golftehetségek fejlesztési program”-jával nyert 10 millió forint támogatást. A klub mögött álló cég, a Royal Balaton Golf & Yacht Ingatlanberuházó és Turisztikai Zrt. is veszteséget termel: tavaly 120 millió forgalom mellett mínusz 130 millió forint üzemi eredményt. A cég öt évvel ezelőtt kapott 300 millió forint állami támogatást, sőt, az induláskor a beruházásba jelentős összeggel beszállt az állami tulajdonú MFB is. A klub tehetséggondozó tevékenységének szintén nincs nyoma az interneten, és az árai is hasonlóak a másik két nyerteséhez: hétvégi napokon a 18 lyukú pályán 20 ezer forintért lehet játszani.

Az NFÜ döntése tehát egy olyan sportágat támogat 30 millióval, amelyiknek nemcsak hogy értékelhető eredményei nincsenek, de utánpótlása sem nagyon van. A támogatás közvetett haszonélvezői pedig – abban az esetben, ha a támogatásból például a pályaköltségeket is fedezik – a klubokhoz nyilvánvalóan kötődő üzemeltetők, illetve tulajdonosok.

30 millió forint ebben a műfajban nagyon sok pénz: a Polgár Alapítvány sport-tehetséggondozó programja például ennek az öszegnek a harmadából évente kéttucatnyi, hátrányos helyzetű kelet-magyarországi kistelepülésen élő gyereket támogat havi 30 ezer forintos ösztöndíjjal, felszereléssel, mentorral és – ha szükséges – útiköltséggel is. Persze lehet, hogy valami eddig fel nem ismert nemzeti érdek fűzödik a hazai golfsport felfuttatásához, és erre veszi az útirányt a fordulékony unortodox gyorsnaszád. De ha így is lesz, és dőlni kezd a pénz, attól még a golf továbbra is a jómódú kevesek exkluzív szórakozása marad – legfeljebb az állam is beszáll némi uniós pénzzel a játékba.

Becker András

(Címlapkép: Kovács Gergely. A cégadatokat az Opten szolgáltatta.)

 

Megosztás