Cikkek

Nemzeti Együttműködés: Deutsch, Tarlós, Tőkés és Pozsgay a legmenőbb civilek

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanúgy titkolózni próbál a civileknek szánt pénzek második körös, szakmai programok megvalósítására kiírt pályázatával kapcsolatban, mint ahogy tette ezt az előző körben. Mi közzétesszük azt a listát, ami a legtöbbet nyert civil pályázók nevét, és az általuk elnyert összegeket tartalmazza. Ebből kiderül, hogy csakúgy mint az első körben, megint a kormányzó erők holdudvarába tartozó és a kormány mellett kampányoló szervezetek jártak jól.

November 10-én hozta nyilvánosságra a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) honlapján a civil szervezetek második, úgynevezett szakmai pályázataival kapcsolatos döntéseit. Ebben a körben 652 szervezet osztozott mintegy 850 millió forinton. A nyilvánosság persze – akárcsak az előző körben, az ún. működési pályázatok esetében – most is erősen relatív: a NEA és a mögötte álló Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) ismét csak a kulcslyukon engedi benézni az érdeklődőket, lévén, hogy ezúttal is a már bevált limitált keresős módszert használja.

Itt a civil támogatások listája: a kormány mellett demonstrálni menő

Bőségesen kaptak működési támogatást az idei büdzséből kormányközeli civil szervezetek, a dúsgazdag Teleki László Alapítványtól kezdve a fideszes képviselő Simonka György által vezetett Magyar Dinnye Szövetségen át az állami támogatásokról döntő Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) elnökéhez, a Békemenet-szervező Csizmadia Lászlóhoz köthető Polgár Portálig. A NEA nem kívánta a nyilvánosság elé tárni a döntéseket bemutató listát, pusztán a tájékozódást korlátozó módon, egy-egy szervezet eredményét megjelenítő keresőt üzemeltet. Az atlatszo.hu most a teljes listát közzéteszi. Tovább a teljes cikkre.

Azaz a teljes listát, ami öszehasonlíthatóvá, tehát értékelhetővé tenné a NEA döntéseit, ezúttal sem akarja hozzáférhetővé tenni – ehelyett a NEA-honlapon üzemeltetett kereső az adott szervezet vagy keresőszó beírására ad ki egy vagy több találatot. Az Átlátszó a teljes döntési lista közreadása érdekében november 13-án a Kimitud közadatigénylő portálon keresztül közérdekű adatigényléssel fordult az NEA ügyeinek gazdájához, az EMMI-hez, ahonnét a törvényes határidőn letelte után az alábbi választ kaptuk:

„Tájékoztatom, hogy a tárgyban jelzett adatigénylés jelentős terjedelmére, illetve a kért adatok nagy számára tekintettel az Emberi Erőforrások Minisztériuma számára rendelkezésre álló határidőt az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 29. § (2) bekezdése alapján 15 nappal meghosszabbítjuk.”

Akár el is fogadhatnánk azt az állítást, hogy a kért adatok nagy száma miatt nem képes a minisztérium 15 napon belül teljesíteni adatigénylést – csakhogy a döntéseket meghozó öt szalmai kollégium maga is egy-egy listát állított össze. Lista, sőt listák tehát biztosan vannak; de azt is nehéz elképzelni, hogy 15 nap kevés ahhoz, hogy a minisztérium kinyerje a 652 pályázó eredményét abból az adatbázisből, amiből a kereső is válogat.

A titkolózás mértékére jellemző, hogy még a legfőbb civilügyi önkormányzati szerv, a NEA Tanácsának tagjai sem kaphatták meg a saját döntéseiket is tartalmazó listát, noha az ehhez való jogukat az ügyben hozzá forduló egyik kollégiumi tag inteveniálása nyomán maga Latorcai Csaba, a minisztérium a civil ügyekért felelős helyettes államtitkára sem vitatta.

Az általunk most közzéadott listán egyrészt azok a szervezetek szerepelnek, amelyek ebben a második körös pályázatban legalább 1 milló forint támogatást nyertek, és már az első körben is kaptak legalább ugyanennyit. A jellemző összeg az első körben – a fiktív nyerteseket, azaz az ún. várólistás nyerteseket figyelmen kívül hagytuk – 250-300 ezer forint volt, és a második körös pályázatok esetében is a pályázók töredéke nyert millió forint feletti összeget.

Ehhez képest a civil szervezetek támogatására rendelkezésre álló költségvetési forrásból – Balog Zoltán egyedi miniszteri döntésével – 10 milliós támogatás jutott például a Bajnai elleni titkos fegyverként használt Civil Összefogás Fórum ügyeiben aktív szerepet játszó Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesületnek. A szervezet ezen túlmenően kapott még három és fél milliót működési támogatásként, további négy és felet szakmai programjai megvalósítására – bár tényleges tevékenységének az internet tanúsága szerint alig van nyoma. Szintén tízmilliót kapott az erdélyi belpoltikában az RMDSZ ellenlábasaként fellépő Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács itthoni támogató szervezete, az Erdélyi Nemzeti Tanácsért Alapítvány.

Békemenet után kísértetjárás: Fantomok és álcivilek kampányolnak Bajnai ellen

Sem az Orvosi Kamara, sem a Református vagy az Evangélikus Egyház, sem további, a szervezet honlapján felsorolt társadalmi szervezetek nem csatlakoztak a Békemenetet és a Bajnait ekéző plakátkampányt jegyző Civil Összefogás Fórumhoz, derítette ki az atlatszo.hu. A CÖF-tagszervezetek között fantomcivilek is feltűnnek, és a Kárpát-medencei magyarság legitim képviselőjeként pózoló, harcosan kormánypárti Civil Összefogás Fórum jogi státusza is tisztázatlan. Tovább a teljes cikkre.

10 millió forintot kapott hasonlóképp közvetlenül Balog miniszter döntése nyomán a Pozsgay Imre elnökölte Tisztességes Választásért Alapítvány. A Tisztességes Választásért Alapítvány kuratóriumának tagja az a Vejkey Imre, aki az egyik beterjesztője volt a választási eljárásról szóló törvényjavaslatnak, amely egyebek mellett bevezeti a választói regisztráció („feliratkozás”) intézményét.

A következőkben kisebb válogatást közlünk a NEA-kedvezményezettek listájából, de excel táblázatban közreadjuk a hosszabb, 76 tételből álló nyertes listát is.

Magyar Pen Club – 3 M Ft, elnöke Szőcs Géza, nemrég még maga is a pályázatról döntő miniszter államtitkára.

Tisztességes Választásért Alapítvány – 10 M Ft, a kuratórium elnöke Pozsgay Imre, a kuratórium tagja Vejkey Imre kormánypárti képviselő. Az alapítvány honlapján a választási regisztrációért lelkesedő irás, továbbá a minden magyarázat nélküli „Tisztességes vagyok”-felirat fogadja a látogatót.

Erdélyi Nemzeti Tanácsért Alapítvány – 10 M Ft, az alapítvány Tőkés László erdélyi politikus az RMDSZ-szel rivalizáló pártjának magyarországi fiókszervezete. Az alapítvány képviselője Nemes Csaba, Tőkés budapesti titkára. A bírósági nyilvántartás eképp írja le az alapítvány céljait: „Anyagi alapok teremtése az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács működtetéséhez.(…)”

Hét Határ Határon Átnyúló Önkormányzati Szövetség a Kárpát-medencében Egyesület – 10 M Ft. Az egyesület elnöke Deutsch Tamás, társelnöke Tarlós István. Deklarált célja „határokon átívelő együttműködés” a különböző magyar és szomszéd országbeli önkormányzatok között.

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége – 10 M Ft; a szervezet elnöke, Kállay Ubul Tamás idén kapta a meg a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét. „A máltai lovagrendnek – szeretetszolgálatával karöltve – nagy terve, hogy szolgálatával és magatartásával segítse  Magyarország társadalmának keresztény életerkölcs szellemében történő alakítását” – írják magukról.

Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesület – összességében 18 M Ft: pontosan 18 082 000 forint az alábbi bontásban: 10 millió egyedi miniszteri döntés eredményeképp – vélhetőleg ez az a miniszteri támogatás, amiből a békemenetes Polgár Portál nevű honlapot működtetik. Az egyesület tevékenységének – leszámítva a Csizmadia-féle Civil Összefogás Fórum körüli ténykedést – nincs nyoma az interneten. Ennek ellenére, a tavaly még mindössze 114 ezer forintból gazdálkodó szervezet idén a miniszteri apanázson felül még kapott 3,500,000 forintot működésre, és 4,582,500 forintot a szakmai programjai megvalósítására is.

Stilus Egylet Kulturális és Szabadidős Közhasznú Egyesület – 4 933 500 forint a szakmai programok megvalósítására. Önmagában is kiemelkedően nagy összeg, benne van a legtöbb támogatást kapott tízben, amit a NEA maga ítélt oda. Az is egészen egyedülálló, hogy az egyesület úgy kapott a szakmai pályázatára közel ötmillió forintot, hogy működésre is kapott már 2 478 000 forintot, dacára annak, hogy csak tavaly nyáron jegyezték be. Nincs is értékelhető tevékenység mögötte, a saját közhasznűsági beszámolója sem említ ilyet, az viszont kiderül a dokumentumból, hogy a debreceni egyesület elnöke Tasó Marianna, aki helyi forrásaink szerint Tasó László debreceni országgyűlési képviselő (Fidesz) lánya.

Csurgói Torna Klub – 4 M Ft Nem tudni, miért pont a csurgói futballéletet támogatja ennyi pénzzel a magyar költségvetés – régóta működő, ténylegesen amatőr sportegyesületek tucatjai nem kaptak egy forintot sem -, de Csurgó valamiért szívügye a miniszternek: ugyancsak egyedi döntéssel 4,5 milliót kapott a Csurgói Térségfejlesztési Egyesület is, ami lényegében a kistérségi társulás civil alakmása.

Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület – 4,4 M Ft Azon kevés képzőművészettel foglalkozó civil szervezetek közé tartozik amelyik kapott támogatást, ennyivel viszont az a támogatások mértéke alapján a toplista 19. helyezettje. CÖF-tag.

HÖOK a Hallgatókért Alapítvány – 3 453 750 forint. A szervezet működésre is kapott 4,7 millió forintot. Sajátos a döntésben, hogy az Alapítvány honlapja szerint a kuratórium tagja Hölvényi György, aki idén júliusban lett az erőforrás minisztérium Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának államtitkára.

A részletes listán szerepel az összes olyan szervezet, amelyik az első körben legalább 1 millió forintot nyert. A várólistás vagy elutasított pályázók többsége esetében jól láthatóan érvényesült az elv, hogy ha az első pályázaton megítéltek számára valamennyi támogatást, akkor a másikon nem kapott. Ugyanakkor az első körben a mezőnyből kiemelkedő összeget nyerő szervezetek feltűnő gyakorisággal nyertek a második körben is. Vagyis minél kevesebbet kapott egy szervezet a működése támogatására, annál nagyobb valószínűséggel nem kapott a szakmai pályázatára sem.

Az alább letölthető excel táblázat sorai az alábbi adatokat tartalmazzák: a pályázó szervezet neve, a pályázott összeg, a megítélt összeg és végül egyéb információk. Az első munkalap a nyertes szervezetek ABC-be rendezett listáját tartalmazza. A második az elnyert összeg (C oszlop) szerint csökkenő sorrendben listázza a nyerteseket, a harmadik pedig az egyedi miniszteri döntéssel támogatáshoz jutott szervezetek listáját tartalmazza.

>>> A második körös nyertesek listája itt letölthető (XLS)

Becker András

 

 

 

Megosztás