Cikkek

Huth Gergely: Üdv a Ténycsárdában!

„Bőségesen kaptak működési támogatást az idei büdzséből kormányközeli civil szervezetek, a dúsgazdag Teleki László Alapítványtól kezdve a fideszes képviselő Simonka György által vezetett Magyar Dinnye Szövetségen át az állami támogatásokról döntő Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) elnökéhez, a Békemenet-szervező Csizmadia Lászlóhoz köthető Polgár Portálig” – írtuk múlt hétfőn a civil szervezetek állami támogatásáról szóló cikkünkben. Huth Gergely újságíró, a Polgár Portált kiadó cég egyik tulajdonosa, a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese a megszólítottság jogán reagál.

Először is köszönöm az Átlátszónak a megszólalási lehetőséget. Elsőként a címmel. Lehet, hogy „a kormány mellett demonstrálni menő”, de az amit a cím és a tényfeltárónak álcázott cikk sok közbevetett epés megjegyzése sugall, nem sok összefüggésben áll a Civil Együttműködési Tanácskozással (CET) és kis médiavállalkozásunkkal szemben végső soron felsorakoztatott tényállításokkal. (Istenem, mennyire utálok helyesbítési kérelmet írni, miközben alapesetben az ilyen kérelmek papírkosárba hajítói oldalán állok. De ugye aki hallgat, akörül egyből zörög a haraszt, úgyhogy tessék.) Becker András éppen a fórumos átkozódásomra írt válaszával leplezi le magát. Lássuk, hogy miért is:

„Ön azt mondja terjedelmes leveleiben, hogy teljesen rendben van az, hogy a kormány a civileknek szánt közpénzekből támogatja a saját maga melletti demonstráció szervezését. Balog miniszter utal a nemzeti nőknek, ők pedig szerződnek az Ön cégével, hogy működtesse a demonstrációt szervező portált. Első látásra meglepő állítását két argumentummal támasztja alá:

– a kommancsok is loptak, sőt, sokkal többet,  Zuschlag szelleme lebeg a dermedt, önérdek-érvényesítésre képtelen civil világ felett,

– ha a rendszerváltás előtt alakíthattak mozgalmakat a civilek, keresve a szocialista jogrend réseit, akkor most is lehet forradalom, hiszen Ön is ült egy napot Horn Gyula fogdájában – vagy valami hasonló. Mondom, Hírcsárda, ott bírják az abszurdot” – írja András.

A valóság azonban az András, hogy a kormány a civil szférára szánt hárommilliárd forintjából, annak is a miniszteri keretként elkülönített háromszázmilliójából bruttó tízmillió forintot szabályos pályázaton odaítélt a Civil Együttműködési Tanácskozás önálló hírügynökségének létrehozására és portáljának működtetésére bő tíz hónapon keresztül. (Ez ugye az idén márciusban elindult PolgárPortál.hu.) Tehát nem az október 23-i demonstráció szervezésére, hanem egy már bizonyított, 2009 óta létező és évről-évre tömegeket megszólító mozgalom médiafelületére. Nem mellesleg teljes összhangban a kormány nemzetpolitikai céljával, hogy összekösse egymással a világ minden pontján élő öntudatos, civil magyarokat. Sajna, de ezt eddig egyetlen, állami pénzekkel bőségesen kitömött civil orgánum, például a Nemzeti Civil Alap (NCA) korábbi elnöke által szerkesztett, negyedévente alkalmanként kilencszázezer forintos költséggel hat-nyolc cikket publikáló Civil Szemle, sem a Bajnai Gordonék által 2010-ben kilencvenmillió forintból elindított és értékelhető módon soha nem üzemelő Civil.info.hu nem vállalta. Ténykérdés, hogy a CET mögött valódi, hús-vér civil tömeg áll, amelynek például négyszáz delegáltja Kárpátaljától Erdély legtávolabbi pontjáig  tavaly decemberben a saját költségére utazott fel és a töltötte meg a parlament felsőházi termét, hogy formálisan is létrehozza a szövetséget.

Persze lehet azzal az unalomig koptatott dumával jönni, hogy anno 2009-ben a Hősök terén, meg az amúgy szerintem is baromi szánalmas módon elnevezett, de annál hatékonyabb és őszintébb békemeneteken, meg az említett felsőházi termi ülésen is minden résztvevő személyesen Orbán Viktortól kapta meg az ötezer forintját, de szerintem, ha valami, akkor ez a pállott érvelés való a Hírcsárdába.  És lehet jönni a kilencvenes évek posztkiszes szövegével is, hogy a jó civil kirándul, meg lepkét gyűjt, de soha nem szól bele a politikába, csakhogy ha elvitatjuk a civilektől (azaz az olyan polgároktól, akik nem a politikából élnek) a közélet formálásának jogát, akkor a Milla, az LMP, vagy Lányi András megboldogult Élőlánca is lehúzhatta volna magát klozetton. Maradjunk abban, hogy a CET valós civil tömeget képviselő szervezet. És előbb volt a tojás, aztán a tyúk: tehát előbb mutatta meg önnön létezését ez a civil tömeg és aztán, sokéves várakoztatás után kapott méretéhez mérten igen szerény támogatást az államtól, szabályos pályázaton (amit egyébként Becker cikke sem vitat.)

Ebből a forrásból jutott összesen 7,4 millió forint plusz áfa a PolgárPortál kifejlesztésére és működtetésére. Ebben kap szerepet a GerillaPress Kft., ki lehet számolni, hogy egy naponta többször frissülő, máshol fel nem dolgozott civil témákat is rendszeresen közlő, így valóban civil hírügynökségként funkcionáló portálhoz mérten ez micsoda hihetetlen összeget jelent kollégánként és havonta. (Elárulom, néhány tízezer forintot.) Lehet, hogy az október 23-i ünnep környékén úgymond túltengtek a békemenetről szóló híradások, de nyilván az eseményre a CET szervezésében megmozduló tömegeket is az érdekelte akkor jobban. Ha megnézik az előző hetek, vagy követik az elkövetkezők híreit, látható, hogy a fő helyet a CET-tagszervezetek és más civil egyesületek tevékenysége és az őket érintő lehetőségek, hírek foglalják el. Az oldal tehát teljesíti azt, amire a pályázat nyertese támogatást kapott.

Bántó, különösen kollégáktól, hogy ebbe sikerült belekeverni a szakmát, meg a PestiSrácok.hu-t. Ezek szerint az Átlátszóra se írhasson, aki  bármi más médiamegbízást elvállal? Teszem azt dolgozik a Millamédiának, hovatovább a Haza és Haladás Alapítványnak… És nagyon megtévesztő „napvilágra került összefonódásokról írni”, amikor (az Átlátszó mellett) kis cégünk azon kevesek közé tartozik, amely az első naptól fogva feltüntette magát és a felelős szerkesztőket.

Itt a civil támogatások listája: a kormány mellett demonstrálni menő

A saját magát “a magyar civil együttműködés lapjaként” definiáló portál felelős szerkesztője Huth Gergely, a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese, és ő a portált kiadó GerillaPress Kft. egyik tulajdonosa is. A 2011. szeptemberében bejegyzett cég tavaly három hónap alatt 8 millió forint bevételre tett szert. Érdekesség, hogy a GerillaPress Kft. adja ki a PestiSrácok oknyomozó blogot is, míg a Polgár Portál jelenleg leginkább az október 23-ára időzített Békemenetet népszerűsíti. Tovább a teljes cikkre.

Végül pedig annyit tennék még hozzá Becker András a civil pénzek szétosztását generálisan is kifogásoló hatalmas leleplezéséhez, hogy a PolgárPortálhoz éppen ellenkező észrevételek jönnek csokorban, miszerint alig változott a támogatottak köre. Nem tudom, mi az igazság, de kellő prekoncepcióval a több ezer nyertes közül bárki kedvére csemegézhet. Csak nem kéne már visszasírni azt a korszakot, amikor Kiss Péter exkiszvezér  szervezésében olyan „pártfüggetlen” állampárti civilek osztogatták a zsetont (néhány éve is) az NCA-ban, mint Nádházi Emil, akarom mondani Barabás Miklós többszörös besúgó. (Bár a visszasírásnak manapság divatja van, amikor minden rendes libi a szovjet főiskolás Kónya Péterre és Bajnai Gordonra csápol a Szabad sajtó úton.) Azt a korszakot, amikor az elbírálói oldalra is befészkelődő szobacivilek nyerték el a pénzeket, akik egyszerre tucatnyi szervezet mögött állva operáltak a pályázatokkal. Igaz, nagyon is érthető, hogy a netet mostanában a CET és a PolgárPortál vélt ügyeivel elárasztó Nagy Ádám volt NCA-elnök nem informálta Becker Andrást e daliás időkről. Hiszen csak az ő egyesületei 21 millió forintot vittek ki az NCA-ból, miközben a Civil Szeml(éje) további 29-et kapott néhány év alatt. És (nyilván a nemzeti együttműködés jegyében) kap, továbbra is.

Huth Gergely

(A vélemény rovatban közölt írások nem a szerkesztőség álláspontját tükrözik.)

Megosztás