Hírek

Günter Wallraff 70 éves

Október 1-én lett 70 éves Günter Wallraff német riporter, aki többek közt hajléktalanként és fegyverkereskedőként tűnt fel Németország egyes helyein, ál-alkoholistaként iratkozott be pszichiátriára, majd török bevándorlónak álcázva magát a McDonald’s és a Thyssen acélművek embertelen munkakörülményeiről számolt be. Az 1970-es és ’80-as években megjelent nagy port kavaró könyveiben mindezek mellett beszámol a Bild bulvárlapnál Hans Esser álnéven végzett újságírói munkájáról is.

Az újságíró, akinek nevéből származó svéd „wallraffen” kifejezés a „leleplezés” szó megfelelőjeként is használatban van, mindig társadalmi tabutémák feltárásán dolgozott, írja Jürgen Gottschlich életrajzíró alapján a dw.de. Az aktivista szemléletű Wallraff nem kereste a teljes objektivitást, mindig a szegények és kiszolgáltatottak oldalán állt. Saját naplójában magát már 17 évesen smink művészként jellemző újságíró számos kritikát kapott azon riportjáért, melyben magát feketére maszkírozva kutatta a kisebbségeket érő rasszizmust a ’90-es évek Németországában. Magán postatársaságok, call center-ek és nagyüzemi sütödékbe beépülve írt riportjait perekkel köszönték meg az érintett cégek.

A katonai junta elleni tiltakozásáért 1974-ben 14 hónapot görög börtönben töltő Wallraff többször kiállt fenyegetésben élő török és kurd újságírók mellett, de segített Salman Rushdie-n, a halállal fenyegetett iráni írón is. A most 70 éves, életrajzírója szerint nyughatatlan Wallraff ellen jelenleg adócsalás miatt folyik eljárás, melyet korábbi munkatársa feljelentése alapján indított a német állam. Gottschlich szerint ez sem fogja megállítani az inkognitó mestereként számon tartott tényfeltáró újságírót.

 

Megosztás